IKBY'de kitlesel gösteri

IKBY'de kitlesel gösteri

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Süleymaniye kentinde bir araya gelen binlerce memur, "maaşlarının ödenmemesi ve yolsuzlukları" protesto etmek için kitlesel gösteri başlattı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Süleymaniye kenti ve çevre bölgelerdeki memurlar, maaşlarının ödenmemesi ve kamu kurumlarındaki yolsuzluğu protestoetmek için gösteri düzenledi.

Süleymaniye'deki Eğitim Müdürlüğü binası önünde bir araya gelen öğretmenlere, kısa süre içinde diğer memurlar ile vatandaşların da destek vermesiyle eylem kitlesel gösteriye dönüştü.

IKBY ve Irak merkezi hükümeti karşıtı sloganlar atarak Eğitim Müdürlüğü binasının önünden kent merkezindeki meydana doğru yürüyüşe geçen öfkeli kalabalık, yaklaşık 3 yıldır maaşlarını kesintili olarak almalarına neden olan "maaş krizine" çözüm bulunmasını istedi.

Öğretmenlerin yanı sıra din adamları ve polis gibi her kesimden devlet memurunun katıldığı gösteride, "Artık Yeter", "26 yıllık yolsuzluk ve hırsızlığa son", "Yolsuzluk yapanlar yargılanmalı" ve "Öğretmen ve memur maaşları nerede" şeklinde yazıların bulunduğu pankartlar taşındı.

"Artık dayanacak gücümüz kalmadı"

AA muhabirine konuşan Sadık Ömer isimli gösterici, "Hükümetten talebimiz, öğretmen ve tüm memurların durumunu düzeltmesi ve maaş kesintisine son vermesi. Artık dayanacak gücümüz kalmadı." ifadelerini kullandı.

Alınan güvenlik önlemlerinin önceki gösterilere göre çok sıkı olmadığı görülürken, polisin eylemcilere yaklaşmadığı dikkati çekti.

Maaş krizi ile kamu kurumlarındaki yolsuzluğu protesto etmek isteyen Iraklılar, Süleymaniye kent merkezinin yanı sıra, Halepçe kenti ile Çemçemal, Kelar, Ranya ve Seyid Sadık gibi ilçelerde de gösteriler düzenledi. 

IKBY'deki ekonomik kriz

IKBY'de 2014'ten bu yana ekonomik ve mali kriz yaşanıyor. Irak anayasasına göre Erbil yönetimi, ülkede elde edilen petrol gelirinden yüzde 17'lik bir paya sahip. Ancak Nuri el-Maliki, başbakanlığı döneminde IKBY'nin kendi başına petrol satmasını gerekçe göstererek, Erbil'in bütçeden alacağı payı 2014'te kesmişti. Daha sonra Haydar İbadi'nin başbakan olması ve yeni hükümeti kurmasıyla Bağdat-Erbil yönetimleri, petrol satışında uzlaştı. Fakat Bağdat yönetimi şimdi de bütçe yetersizliğini gerekçe göstererek Erbil'in payının cüz'i bir kısmını gönderiyor.

Bütçe kesintisiyle başlayan ekonomik kriz daha sonra terör örgütü DEAŞ'ın Irak'ın üçte birini ele geçirmesi ve petrol fiyatlarında meydana gelen sert düşüşle derinleşti.

Erbil yönetiminin resmi verilerine göre IKBY'de hükümetten maaş alan yaklaşık 1 milyon 400 bin memur bulunuyor.