IKBY'de "başkanlık krizi" görüşmesi

IKBY'de "başkanlık krizi" görüşmesi

Bölgedeki bazı siyasi parti temsilcilerini kabul eden IKBY Başkanı Barzani, "başkanlık krizini" görüştü

Irak Kürt Bölgsel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, bölgedeki siyasi parti temsilcileriyle "başkanlık krizi"ni değerlendirdi.

Barzani, Sosyalist Parti, Komünist Partisi, İslami Hareket Partisi, Zahmetkeşan Partisi, Hristiyan ile Türkmen partilerinin temsilcilerini kabul etti. Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre toplantıda "Kürdistan bölgesindeki siyasi kriz, bölgeye yönelik terör tehdidi, başkanlık tartışmaları ve krizden çıkış yolları" ele alındı.

Toplantıda bazı kararların alındığı belirtilerek, "Kürdistan bölgesindeki hassas süreç ile terörist tehdidin göz önünde bulundurularak ulusal ve uygun bir çözüm bulunması gerekiyor" ifadesine yer verildi.

Siyasi partilerin "tarihsel bir süreçten geçildiği" ve "sorumluluk bilinciyle hareket edilmesinin" önemine vurgu yapılan açıklamada, "Kürdistan bölgesi halkının huzurunu bozan davranışlardan uzak durulmalıdır. Sorunların çözümü ve taleplerin yakınlaştırılması için çaba gösterilmelidir. Bu çerçevede siyasi tarafların ve etnik ile dini unsurların dışlanması hiçbir şekilde kabul edilemez" değerlendirmesinde bulunduğu bildirildi.

Toplantıya katılan tüm siyasi parti temsilcilerinin bazı hususlarda mutabık kaldıkları ifade edilerek, şunlar kaydedildi: 

"Başkanlık krizinin devam etmesi kimseye yarar sağlamayacaktır. Tarafların kendi tavırlarında ısrarcı olması ulusal çıkarlara ve birliğe hizmet etmeyecektir. Karışıklık Kürdistan halkının hiçbir şekilde kazancına değildir. Siyasi partiler ve unsurlar düşüncelerini özgür bir şekilde dile getirebilirler. Ülkenin her meselesinde müdahil olmalılar. Siyasi tavırları nedeniyle ülkedeki bileşenlerin dışlanması ve haklarının elinden alınması kabul edilemez. Parlamentonun kader belirleyici meselelerde karar alabilmesi için partilerin bundan sonra önde gelen yöneticilerini ve karar alıcılarını milletvekili seçtirmesi gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı