IKBY seçimlerinde Erbil'deki bazı Türkmen partilerden "ortak liste"

IKBY seçimlerinde Erbil'deki bazı Türkmen partilerden "ortak liste"

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 30 Eylül'de yapılması planlanan ve 38 siyasi parti ve oluşumun katılacağı milletvekili genel seçimlerinde...

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 30 Eylül'de yapılması planlanan ve 38 siyasi parti ve oluşumun katılacağı milletvekili genel seçimlerinde Erbil'deki bazı Türkmen parti ve oluşumların ortak liste oluşturduğu belirtildi.

IKBY Türkmen Reform Partisi Milletvekili Muna Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "IKBY seçimlerinde 5 Türkmen siyasi parti ve oluşumun yer aldığı ortak liste oluşturduklarını" söyledi.

Söz konusu listenin, bir kısım Türkmen partilerin temsilcilerinden oluştuğunu aktaran Kahveci, "Bazı Kürt siyasi partiler (bazı muhalefet partileri) tarafından Türkmenlerin IKBY meclisine gerçek temsilci gönderememesine yönelik girişimler söz konusu. Bu, bizim açımızdan son derece kaygı verici." ifadelerini kullandı.

Erbil'deki Türkmenlerin tek liste halinde seçimlere katılmalarının önemli olduğunu vurgulayan Kahveci, şunları kaydetti:

"Türkmen adı altında tek bir listenin oluşturulmasını istiyoruz. Çünkü Türkmen halkına hizmet edecek olan şey budur. Bizim amacımız, birlikte yaşama kültürünü geliştirerek IKBY'nin karşı karşıya bulunduğu tüm sorun ve krizlere çözüm bulmaktır."

IKBY meclisinde emeklilik ve maaş reform tasarısının görüşüleceği yarınki oturuma ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kahveci, "Tasarıyı görüşmek üzere bugün ilgili komisyonlar bir toplantı gerçekleştirdi. Eğer tasarı meclisten geçerse mevcut maaş kesintisi sona erecek ve vatandaşlar daha iyi şartlarda yaşayacak." diye konuştu.

Öte yandan Erbil İl Meclisi Türkmen Üyesi İmat Refat de muhalefet partileri tarafından yeni kurulan bazı Türkmen partilerin bir araya getirilerek sözde bir Türkmen listesi oluşturma girişimine tepki gösterdi.

"IKBY’deki siyasi partilerin bu duruma tepki vermelerini istiyoruz. Kimsenin Türkmenlerin iç işlerine müdahale etmesine izin vermeyeceğiz." diyen Refat, Türkmenlerin 30 Eylül'de yapılacak seçimlere tek liste ile girmesi gerektiğini dile getirdi.

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin 30 Eylül'de yapılacağını duyurduğu milletvekili genel seçimleri Erbil, Süleymaniye ve Duhok vilayetlerini kapsıyor.

Erbil'de 10'dan fazla Türkmen partisi bulunmasına karşılık Türkmenler çeşitli gerekçelerle tek liste halinde bir araya gelemiyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :