IKBY Başkanlığından Haşdi Şabi açıklaması

IKBY Başkanlığından Haşdi Şabi açıklaması

IKBY Başkanlığı:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı tarafından Tuzhurmatu'daki gerginliğe ilişkin yapılan açıklamada, "Kürdistan toprakları Haşdi Şabi'nin barınma yeri değildir. Sayın Barzani bu konudaki tutumunda ısrarlıdır. Kürdistan'ın Peşmerge gücü ve asayiş birimleri vardır" ifadeleri kullanıldı.

Başkanlığın resmi sitesinde yayımlanan yazılı açıklamada, "Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro sorumluları, Haşdi Şabi'nin Kürdistan bölgesine gelmesiyle ilgili bazı iddialarda bulundular" denilerek, şunlar vurgulandı:

"Bu iddialarda Kürdistan Bölgesi Başkanı'nın da ismi zikredilmiştir. Basın ve medyada da bu konuda farklı yorumlar ortaya atılmıştır." 

IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin, Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi'ye dair tutumunun net olduğu belirtilen açıklamada şöyle devam edildi:

"Buradan ilgili kesimlere duyurmak istiyoruz: Kürdistan Başkanı'nın, Haşdi Şabi'ye dair tavrı önceden olduğu gibi şimdi de açık ve nettir. Sayın Barzani, Kürdistan bölgesinin DAEŞ'le savaş noktasında Haşdi Şabi ile ayrı düşünmediğini ifade etmiştir. DAEŞ'e karşı savaş için gerektiğinde Peşmerge ve Haşdi Şabi'nin işbirliği yapabileceğini vurgulamıştır. Fakat bu Haşdi Şabi'nin gelip Tuzhurmatu'yu işgal edebileceği anlamına gelmiyor. Tuzhurmatu, Kürdistan toprağıdır ve orayı Peşmerge savunuyor."

Tuzhurmatu'nun "Kürdistan toprakları" olduğu savunulan açıklamada şu değerlendirmede bulunuldu:

 "Kürdistan toprakları Haşdi Şabi'nin barınma yeri değildir. Sayın Barzani bu konudaki tutumunda ısrarlıdır. Kürdistan'ın Peşmerge gücü ve asayiş birimleri vardır. Başka hiçbir askeri güce ihtiyaç yoktur. Haşdi Şabi'nin Kürdistan topraklarına getirilmesi Başkan Barzani'nin izniyle olmamıştır. Haşdi Şabi Kürdistan'a getirilirken de hiç kimse Sayın Barzani'den izin talebinde bulunmamıştır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı