İİT Üyesi Ülkeler Yuvarlak Masa Toplantısı

İİT Üyesi Ülkeler Yuvarlak Masa Toplantısı

Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık:

İSTANBUL (AA) - Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülen proje ile Filistin genelinde sanayi bölgelerinin kurulması, işletilmesi ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik iş birliği çalışmalarını başlatacaklarını belirterek, "İş birliği kapsamında bilgi, deneyim ve tecrübe paylaşımı, eğitim programları ve çalıştayların yanında, Filistin'deki yasal çerçeve ve kurumsal kapasitenin uluslararası düzeylere çekilmesini öngörüyoruz" dedi.

Bakan Işık, TOBB'un ev sahipliğinde düzenlenen, İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkeler Yuvarlak Masa Toplantısı'nın, kuruluşların etkinliğinin artmasına ve ülkeler arası işbirliğinin gelişmesine katkı sağlaması temennisinde bulundu.

Sınırların ortadan kalktığı, ülkeler arası ekonomik siyasi ve kültürel ilişkilerin arttığı, sorunların bölgesel ve küresel bir nitelik kazandığı bir dönemin yaşandığına işaret eden Işık, İslam coğrafyasını "gönül coğrafyası" olarak gördüklerini ve meselelere bu hassasiyetle yaklaştıklarını söyledi.

Işık, İslam dünyasının topyekün kalkınması ve az gelişmişlik gibi sorunların çözülmesi için çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Suriye ve Irak'taki çatışmaların bitmesini, İslam dünyasının terörle anılmamasını ve bu coğrafyada yer alan ülkelerin biran önce huzur ve istikrara kavuşmasını arzu ediyoruz. İslam toplumlarının ortak sorunlarını ancak samimi bir gayretle, elbirliğiyle, kardeşliğimizden, ortak tarihimizden ve kültürümüzden aldığımız ilhamla çözebiliriz. Türkiye, görev aldığı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliği, İİT Genel Sekreterliği ve Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi Başkanlığı gibi uluslararası kurumlarda, yürüttüğü ikili temaslarda bu anlayış ve sorumlulukla adımlarını attı. Bölgemizin ve tüm insanlığın refah ve huzuru için bu anlayışla çalıştık. Devralacağımız G-20 Dönem Başkanlığı'nda da tüm insanlığın refahını artırmak amacıyla üzerimize düşeni yapacağız."

- "Türkiye'de büyümenin, dolayısıyla refahın belirleyicisi sanayi sektörüdür"

Bakan Işık, Türkiye'nin son 12 yılda demokrasi ve ekonomide önemli mesafeler aldığını belirterek, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH), kişi başına gelir ve ihracatın yaklaşık 4 kat arttığını dile getirdi.

Gelinen noktada orta gelir düzeyinden yüksek gelir seviyesine sıçramak, Ar-Ge ve inovasyona dayalı, yüksek katma değerli bir üretim yapısını oluşturmak için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Işık, "Türkiye'de büyümenin, dolayısıyla refahın belirleyicisi sanayi sektörüdür. Bu gerçekten hareketle yeni dönemde sanayimizde yüksek ve orta teknolojili ürünlerin payını arttırarak yeni bir ivme yakalamak amacındayız. Bunun için Ar-Ge ve inovasyondan tasarıma, yenilikçi girişimcilikten teknoloji transferine kadar birçok faaliyeti önemsiyor, bu faaliyetlerin etkin bir şekilde işlemesi için destekler veriyoruz. Şu anda yüzde 1'lere ulaşan GSYH içindeki Ar-Ge harcamalarının payını, 2023 yılında yüzde 3'e çıkarmayı ve ihracatımız içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 15'ler seviyesine eriştirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Işık, dünyadaki kıyasıya rekabet karşısında alt yapıdan üst yapıya, insan kaynağından verimliliğe kadar birçok konuya önem verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, bu nedenle Türkiye'de 50 yıllık geçmişi bulunan ve Avrupa'da örnek gösterilen Organize Sanayi Bölgeleri modelini çok değerli bulduklarını söyledi.

Yenilenebilir doğal kaynaklardan enerji üretimini ve bu alandaki yatırımları desteklediklerini de vurgulayan Işık, "Ülkemizin jeostratejik ve jeopolitik avantajlarından yararlanarak, Türkiye'yi bir Ar-Ge ve üretim üssü haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bu adımları atarken üretimin mümkün olduğunca yerli kaynaklardan beslenmesini, ürünlerimiz içindeki yerlilik oranlarının artmasını önemsiyoruz. Tüm bu çalışmaları yürütürken, ülkemizdeki sanayi ve ticaret odalarıyla çok yakın iş birliği yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Bakan Işık, Türkiye'nin bölgesel etkinliğine paralel, bakanlık olarak uluslararası etkinliklere ve iş birliklerine hız verdiklerini anlatarak, şunları ifade etti:

"İslam ülkelerinde İslami şartlara uygunluk, güvenlik ve kalite oluşturmak amacıyla daha önce uygulamaya koyduğumuz helal gıda belgelendirmesiyle, helal hizmet belgelendirme uygulamasını başlattık. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın danışmanlık desteğiyle sürdürdüğümüz çalışmayla, gıda mamülleri hazırlayıp satışa sunan veya servis eden hizmet yerlerinin helal şartlara uygunluğunu belgelendiriyoruz. Ayrıca, helal kozmetik alanında hazırlanan standart taslak, İİT'nin ilgili birimlerinin görüşüne sunuldu. Bu uygulamaların İslam ülkeleri arasında norm ve standart birliği oluşturmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz. Standartların, dünya için ne kadar önemli olduğunu bu vesileyle vurgulamak istiyorum."

- "İİT üyesi ülkelerdeki büyükelçilik sayısını 33'den 49'a çıkardık"

Girişimciliğin artırılması ve KOBİ'lerin güçlenmesi için özellikle İslam coğrafyasında yer alan ülkelerle ortaklaşa yapılan faaliyetlerin artarak devam ettiğini aktaran Işık, "KOBİ'ler alanındaki bilgi ve tecrübelerimizin ICCIA ile iş birliği içerisinde diğer İslam ülkelerine aktarılmasına yönelik bilgi ve tecrübe programları organize ediyoruz" diye konuştu.

Işık, Türk Patent Enstitüsü'nün, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü nezdinde uluslararası patent araştırma otoritesi olmasını sağlayarak, başta İslam ülkeleri olmak üzere bölgedeki ülkelere patent başvurularına, araştırma ve incelenme raporlarının hazırlanması konusunda hizmet vermesini hedeflediklerini belirterek, İslam ülkeleriyle olan işbirliğinin daha da geliştirilmesini istediklerini dile getirdi.

Bu amaçla son 12 yılda İİT üyesi ülkelerdeki büyükelçilik sayısını 33'den 49'a çıkardıklarına dikkati çeken Işık, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı ile İslam ülkelerinin her zaman yanında olmaya ve ilişkilerini geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Bakan Işık, günümüzde sivil toplum kuruluşlarının gücünün yadsınamaz olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Yunus Emre Enstitüsü gibi kuruluşlarımızla kültürler arası kaynaşmayı artırarak, gönül köprümüzü sağlamlaştırmak için adımlar atıyoruz. Türkiye'nin ticaret hacminde İİT üye ülkeleri önemli bir yer tutmaktadır. Üye ülkeler arasındaki ticaretin artırılması ve bu alandaki iş birliklerimizin daha da güçlendirilmesi gerekmektedir. İslam dünyasıyla tarihi ve kültürel bağlarımız bizlere büyük fırsatlar sunuyor. Bunu iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Ortak bilim tarihimiz, en önemli paydamızdır. Aynı medeniyet mirasının ve kültür dünyasının bir parçasıyız. Bundan hareketle geleceği birlikte inşa edebiliriz. Kendi sorunlarımıza yönelik çözüm önerileri, kalkınma, üretim ve ticaret modelleri geliştirmeliyiz."

- "Sanayi ve ticaret en büyük iş birliği vasıtamızdır"

Bilim-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İslam dünyasının asayiş sorunları, istikrarsızlık ve az gelişmişlikle anılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu belirterek, "Tarihte bu bölgede kültürel ilişkilerimiz hep tacirler aracılığıyla gerçekleşti. Bugün de sanayi ve ticaret en büyük iş birliği vasıtamızdır" şeklinde konuştu.

Bugün İslam ülkelerinin dünya nüfusunun yüzde 23'ünden fazlasını oluştururken, dünyadaki gayri safi hasılanın sadece yüzde 9'unun İslam ülkelerine ait olduğunu vurgulayan Işık, bu oranı hep birlikte artırabileceklerini, refah ve kalkınmayı sağlayabileceklerini kaydetti.

TOBB tarafından yürütülen bu proje ile Filistin genelinde sanayi bölgelerinin kurulması, işletilmesi ve kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik iş birliği çalışmalarını başlatacakları bilgisini veren Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İş birliği kapsamında bilgi, deneyim ve tecrübe paylaşımı, eğitim programları ve çalıştayların yanında Filistin'deki yasal çerçeve, kurumsal kapasitenin uluslararası düzeylere çekilmesini de öngörüyoruz. Biz 50 yılı aşkın bir süredir edindiğimiz deneyim ve birikimi Filistinli dostlarımızla paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu vesileyle Filistin ve İsrail arasında kalıcı ve adil bir çözüme ulaşılması, özellikle İsrail devletinin işgalci ve kutsal mekanlara dahi saygısız tavırlarına son vermesini istiyor ve bekliyoruz."

Işık, Türkiye olarak Filistin davasının her zaman yanında olduklarını vurgulayarak, "Bugün de güçlü bir şekilde yanında olmaya devam ediyoruz. İnanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti ilelebet Filistinli kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir" şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı