İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı

İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı

İİT Genel Sekreteri Medeni:- "(Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonu) Diliyor ve dua ediyoruz ki bu, Irak'ın birliği için iyi bir örnek olur, yerinden edilen yüz binlerce Iraklıya yenilerinin eklenmesine neden olmaz" - "İsrail yerleşim politikasına devam

TAŞKENT (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Medeni, İİT'nin Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonunu dikkatle takip ettiğini vurgulayarak "Diliyor ve dua ediyoruz ki bu, Irak'ın birliği için iyi bir örnek olur, yerinden edilen yüz binlerce Iraklıya yenilerinin eklenmesine neden olmaz." dedi.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nın açılışında konuşan Medeni, nisan ayındaki İİT 13. İslam Zirvesi'ne İstanbul'un ev sahipliği yaptığı hatırlatarak İİT'ye gösterdiği destek ve fedakarlık için Türkiye'ye teşekkür etti.

Medeni, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un vefatından dolayı da İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi'nin ev sahibi Özbekistan'a başsağlığı diledi.

Taşkent'teki toplantıda İslam dünyasının en önemli konularının ele alınacağını belirten Medeni, "İİT'nin dikkatle ele alacağı konuların başında Filistin meselesi ve İsrail'in işgal ettiği Filistin'de kardeşlerimize yönelik devam eden zulmü yer alıyor." dedi.

Medeni, İİT'nin Filistin meselesinin çözümü için daha tarafsız, daha adil bir arabuluculuğun devreye girmesi ve çözüm bulmak amacıyla somut bir tarih ve takvim ortaya atılması için çabalarını sürdüreceğini vurguladı.

Filistinlilerin görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp bir araya gelerek güven artırıcı ve sonuç odaklı bir yol haritası oluşturmalarının Filistin halkının geleceği için önemli olduğuna dikkati çeken Medeni, sözlerine şöyle devam etti:

"Artık zaman kalmadı. İsrail yerleşim politikasına devam ediyor. Kimseyi beklemiyor, uluslararası toplumu, hukuku dikkate almıyor. Filistin'de büyük bir açık hava hapishanesi haline gelen Gazze gerçeğiyle karşı karşıyayız. Filistinlilerin oluşturduğu mülteci kampları gerçeğiyle karşı karşıyayız. Ramallah gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu adaletsiz, kronik duruma bir son vermeliyiz."

- Suriye'deki son durum

Suriye'de devam eden trajedinin de İİT'nin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu ifade eden Medeni, Cenevre görüşmelerinde ele alınan siyasi çözüm önerilerine verilen desteği vurguladı.

Medeni, "İİT'nin duruşu nettir, Suriye'de akan kanın sorumlusu Suriye'deki rejim ve onun destekçileridir." dedi.

- Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu

Medeni, İİT'nin Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonunu dikkatle takip ettiğini belirterek "Diliyor ve dua ediyoruz ki bu, Irak'ın birliği için iyi bir örnek olur, yerinden edilen yüz binlerce Iraklıya yenilerinin eklenmesine neden olmaz." ifadelerini kullandı.

İİT'nin, Yemen, Sudan ve Mali'de olduğu gibi dünyanın neresinde kriz varsa meşruluk ve adaletin sağlanması için dayanışma adımları attığına işaret eden Medeni, Somali ve Orta Afrika'ya verilen önemi vurguladı.

Medeni, Afganistan, Keşmir, Azerbaycan ve Myanmar'da yaşanan sorunların da İİT'nin yakın takibinde olduğunu söyledi.

Aşırıcılık ve terörizmin yalnızca bölgede barış ve güvenliği tehdit etmekle kalmayıp Müslüman kimliğine de zarar verdiğine dikkati çeken Medeni, bu sorunla mücadelenin süreceğini belirtti.

İİT 43. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra İİT dışişleri bakanları, İİT Genel Sekreteri İyad Medeni, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Bandar Al Hajjar, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere ve İsviçre'nin teşkilat nezdindeki özel temsilcileri, BM, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Arap Birliği, Asya'da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı, Ekonomik İşbirliği Örgütü gibi uluslararası kuruluşların yetkilileri katılıyor.

Toplantıda katılımcıların, Taşkent Deklarasyonu'nu imzalaması planlanıyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :