Iıcec 6. Uluslararası Enerji Forumu

Iıcec 6. Uluslararası Enerji Forumu

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sabancı:

Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi'nin (IICEC) ilk raporunu hazırladığını belirterek, "IICEC raporunun yeni kurulacak hükümete yol göstermesini bekliyoruz, Türkiye'de enerji dengesinin iyileştirilmesine yönelik stratejiler ve ileriki çalışmalar için temel teşkil edeceğini düşünüyorum" dedi. 

Sabancı, IICEC 6. Uluslararası Enerji Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada IICEC'in ilk raporunu hazırlayarak Türkiye'nin enerji ithalatını incelediğini ifade etti. Raporun bugünkü tartışmaların enerji alanındaki politika mercilerinin, yatırımcı topluluklarının ve araştırmacıların strateji ve çalışmalarına değerli katkılar sağlayacağına inandığını anlatan Sabancı, konuşması sırasında raporun bulgu ve tavsiyelerini vurgulamak istediğini söyleyerek, raporun bulgularını sıraladı: 

"Enerji fiyatlarında yakın zamanda meydana gelen düşüş ithalat yükünü hafifletiyor gibi görünse de bu durum geçicidir ve enerji fiyatlarının bu düzeyde kalmaması beklenmektedir. Enerji fiyatları arttığında ithalat yükü de artacağından, gereken yapısal önlemler alınmazsa sorunun katlanarak artması muhtemeldir. İthalat bağımlılığının artması, Türkiye'nin enerji güvenliğine ilişkin riskleri de şiddetlendirmektedir. Olağan gidişat senaryolarına göre Türkiye'nin enerji ithalat faturası 2023'e kadar ikiye katlanabilir. Dolayısıyla, bu dönemde petrol fiyatlarının düşüklüğünü fırsat olarak görüp Türkiye'nin enerjide ithalat bağımlılığını azaltmak, yapısal önlemleri almak yararlı olacaktır. Türkiye'nin hidrokarbon kaynakları ile talep merkezlerini birbirine bağlayan stratejik jeopolitik konumu nedeniyle, bölgenin enerji merkezi veya terminali olma hedefini gerçekleştirmesi mümkündür." 

IICEC'in raporunun, yerel ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha geniş kullanılıp rekabetçi bir enerji piyasası, etkili araştırma ve geliştirme stratejileri ve uygulamaları ile desteklenebileceğini tavsiye ettiğini aktaran Sabancı, "Bu çalışmalar sırasında tüm sürdürülebilirlik önlemleri düşünülmelidir.  Enerji arz-talep zinciri boyunca enerji verimliliği sağlanması, enerji ithalatını düşük maliyetle azaltmak konusunda önemli potansiyel barındırmaktadır. Yeni iş modelleri ve çözümlerin, talep tarafında yönetim, dağınık enerji üretimi ve akıllı sistemler gibi yeni kavramlar çerçevesinde düşünülmesi gerekmektedir. Son olarak, enerji sisteminin verimliliğinin artması için elektrik ve gaz piyasalarının serbestleştirilmesi hayati önem taşımaktadır" diye konuştu. 

Sabancı, bu raporun, Türkiye'de enerji dengesinin iyileştirilmesine yönelik stratejiler ve ileriki çalışmalar için temel teşkil edeceğini düşündüğünü ve IICEC'in "enerjinin kutup yıldızı" olarak rolünün pekişeceğine inandığının altını çizdi. 

Sabancı Üniversitesi'nin IICEC desteği ile başlattığı disiplinlerarası "Enerji Teknolojileri ve Yönetimi" yüksek lisans programına da değinen Sabancı, "Türkiye'de çığır açan bu programa yoğun talep alıyoruz. Birkaç ay önce ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz programdaki öğrencilerimizle bir araya geldi ve Enerji Güvenliği ve İklim Değişikliği konulu ders sundu" ifadelerini kullandı.

"OPEC'in kararı rol oynayacak"

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Başdanışmanı Eiichi Hasegawa da, İran'ın dünyadaki dördüncü en büyük petrol rezervlerine sahip olduğunu söyledi. Hasegawa, "Petrol fiyatlarında OPEC ülkelerinin alacağı karar büyük rol oynayacaktır. İran'ın dev boyutta rezervleri var, fiyatlar düştüğü zaman tedarikçi ülkelerin durumunda da düşüş oluyor" dedi.

Hasegawa, enerji tüketen ülkelerin de global anlamda önemli olduğunu, Japonya ve Türkiye gibi ülkelerin daha bağımsız olmaları için enerji tasarrufuna önem vermeleri gerektiğini vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri Enerji Danışmanı Melanie Kenderdine de, Türkiye'nin doğalgaz açısından enerji dağıtım bölgesi olma isteğini desteklediklerini belirtti.

Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) yatırımlarını gelecek dönemde ön plana çıkaracaklarını ifade eden Kenderdine, "LNG yatırımlarımıza devam edeceğiz. Özellikle kanallarımıza ve gemilerimize yatırım yapacağız" dedi.

 

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı