"II. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı"

"II. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı"

KADEM'in hem ekonomik kalkınma hem de kadınların güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği "İnovasyonda Kadın" projesi kapsamında gerçekleştirilen kampı 19-24 Eylül'de yapılacak- KADEM Genel Başkanı Aydın:- "Geleceğin sektörleri olan teknoloji ve inovasyo

İSTANBUL (AA) - Kadın ve Demokrasi Derneğinin (KADEM) hem ekonomik kalkınma hem de kadınların güçlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği "İnovasyonda Kadın" projesinin "II. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı" 19-24 Eylül'de yapılacak.

KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK) Genel Müdürü Orhan Çömlek, KADEM İş Dünyası ve Ekonomi Komisyonu Başkanı Arzu Odabaşı ve TÜBİTAK MARTEK Danışmanı Deniz Yayla'nın katılımıyla KADEM Genel Merkezinde II. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı tanıtıldı.

Yılmaz, teknoloji alanında fikri olan kadınlara yönelik "İnovasyonda Kadın" projesiyle, girişimci kadınları inovasyon ve teknoloji alanında desteklemeyi, sürdürülebilir ve uygulanabilir iş modeli oluşturarak kadınların iş hayatına girişim sahibi olarak katılmalarını sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Özel-kamu-sivil toplum işbirliği planladıkları proje kapsamında, hakemler tarafından değerlendirilerek seçilen 30 proje sahibinin 1 hafta kampa alındığını belirten Yılmaz, katılımcılara mentorluk ve sponsorluk, deneyim paylaşımı, finalistlere finansal ödül, proje uygulama alanlarında eğitim verildiğini anlattı.

Yılmaz, eğitimlerle katılımcılara, projelerini devam ettirecekleri alanları açmayı istediklerini ve 5 projeye 25 bin lira ödül verdiklerini kaydederek, "İnovasyonda Kadın" projesinin Birleşmiş Milletler 60. Kadının Statüsü Komisyonu (KSK) toplantılarındaki tanıtıldığını ve çok ilgi gördüğünü dile getirdi.

Proje ile kapsayıcı ve sürdürülebilir bir girişimcilik modeli oluşturduklarını, devlet kurumları, sivil toplum ve medya aktörleri arasında güçlü bir ortaklık sağladıklarını anlatan Sare Aydın Yılmaz, "Kadınların iş sahibi olarak iş dünyasına katılımlarının artmasına katkıda bulunduk. Geleceğin sektörleri olan teknoloji ve inovasyon alanlarında kadınların desteklenmesinin önünü açtık. Projemizle 5 kadın girişimcimiz kendi işlerini kurdu. İlk olma noktasıyla önemli bir kapıyı, bilime ve sanayiye ilgi duyan kadınlarımıza açmış olduk." diye konuştu.

Yılmaz, ilk kampın sonunda ilk 5'e kalan girişimci kadınlara ilişkin de şu bilgileri paylaştı:

"Işıkla haberleşen Etiket Projesi ile Yeliz Durgun, bugün kendi şirketini kurmuş, TEYDEB desteği için başvurup hak kazandı. Diş sağlık sektörüne önemli bir katkı sağlama sürecinde, metal ve seramik ortodontik diş braketlerinin üretimi ile projesiyle Özge Çoşkut, Bilim ve Sanayi Bakanlığından Tekno Girişim Sermaye Desteği aldı ve şirketini kurdu. Hastane enfeksiyonlarının önlenmesi konulu projesiyle Meltem Yılmazlar, söz konusu ürününü üretmeye başladı ve bu konuda Amerika John Hopkins Hastanesi ile çalışmalarını sürdürüyor. Biomarket keşfi projesiyle Sinem Nalbantoğlu ise TÜBİTAK MAM Gen ve Biyoteknoloji Ensitüsünde araştırma görevlisi olarak çalışıyor ve ARDEB projesine de başvuru aşamasında. İnteraktif Cloud Media Sistemleri projesiyle Servet Akçaalan, İTÜ Teknokent sınırları içinde şirketini kurdu ve ürünlerini satış aşamasına getirdi."

II. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı için 22 Ağustos'a kadar başvuru beklediklerini belirten Yılmaz, kampın 19-24 Eylül'de gerçekleştirileceğini bildirdi.

- "Yüksek teknoloji ürünü üreterek, 2023 hedeflerine ulaşılabilir"

Orhan Çömlek de MARTEK'in Türkiye'de çok sayıda ve boyutta farklı sektörlerde firmaları içinde barındıran bir teknokent olduğunu, girişimcilik kampları yaptıklarını anlattı.

Fikir aşamasındaki projelere destek verdiklerini ve onların farklı mekanizmalardan finansal kaynak sağlamaları için etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Çömlek, hayata geçirecekleri sosyal fonlama projesiyle halkın fonlamasını sağlayacak bir mecrayı oluşturacaklarını bildirdi.

Çömlek, yüksek teknoloji ürünü üreterek 2023 hedeflerine ulaşılabileceğini belirterek, "Geçen yıl seçilen 5 proje de özgün, yüksek teknoloji üreten, nihai hale geldiğinde istihdam ve döviz girdisi sağlayacak projelerdi." dedi.

- "İnovasyonda Kadın" projesi

"İnovasyonda Kadın" projesi, kadınların girişimcilik yeteneklerinin artırılması ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri amacıyla düzenleniyor.

Projenin kampının ilkinde, 10 Ağustos 2015'e kadar "Bir Fikrim Var" diyerek kampa başvuruda bulunan 350'ye yakın kadın girişimciden, TÜBİTAK MARTEK hakem heyetinin değerlendirmeleri sonucu, 30 proje sahibi kampa katılmaya hak kazandı. 30 girişimci, 5 gün boyunca akademisyenler tarafından verilen girişimcilik, pazarlama ve ticarileştirme alanlarında eğitim aldı. Melek yatırımcılarla buluşan katılımcılar kamp süresince fikirlerini nasıl geliştirebilecekleri, sektörde kendilerine nasıl yer bulacakları ile ilgili de tecrübe edindi.

Sektörlerinde başarılı olan yöneticiler tarafından tecrübe paylaşımları da yapılan kamp sonunda en başarılı 5 proje sahibine 25 bin lira ödül verildi.

Proje kapsamında girişimcilik kampında edindikleri deneyimleri ve geliştirdikleri iş fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı olmak hedefiyle katılımcılara, 25-26 Ocak'ta KADEM Genel Merkezinde "Proje Uygulama Eğitimi" verildi. KADEM, TÜBİTAK MARTEK ve İstanbul Kalkınma Enstitüsü (İSTKE) işbirliğinde düzenlenen eğitimin sonunda katılımcılara sertifika verildi.

- II. İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı

İlki, 31 Ağustos-4 Eylül 2015'te düzenlenen İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı'nın ikincisi ise 19-24 Eylül'de gerçekleştirilecek.

Kampla, kadınların girişimcilik yeteneklerinin artırılması, girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürülebilmeleri amaçlanıyor.

Girişimcilik Kampı, 3 aşamada gerçekleştirilecek. Birinci aşama Ar-Ge, bilim, teknoloji ve yenilik içeren iş fikirleri projelerinin başvuru süreci olacak. İkinci aşmada, TÜBİTAK MARTEK hakemlerinin yapacağı değerlendirmeler sonucunda finale kalan 30 proje seçilecek. Üçüncü aşamada da finale kalan projeler kampa davet edilecek ve girişimciler için fikirden plana, plandan teşebbüse uzanan yolda bir platform oluşturularak 5 gün boyunca eğitim, tecrübe paylaşımı ve uygulamalar yapılacak.

Kampın finalinde seçilecek başarılı projeler, kamp sonrası ulusal ve uluslararası resmi kurum ve kuruluşlar tarafından verilen finansal desteklerden birini almaya hak kazanılırsa, proje başına 25 bin lira ilave destekle ödüllendirilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :