"İhracatta yeniden bir yükseliş trendi öngörüyoruz"

"İhracatta yeniden bir yükseliş trendi öngörüyoruz"

TİM Başkan Vekili Kocasert: - "(Rusya ile ilişkiler) Şu anki süreç sadece bir normalleşme süreci olarak tanımlanırsa belki de yetersiz kalır, ihracatta yeniden bir yükseliş trendi öngörüyoruz" - Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Karabucak:- "İnş

ADANA (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK-ÖMER FANSA - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Rusya ile ilişkilerde yaşanan sürecin normalleşme süreci olarak tanımlanmasının yetersiz kalacağını belirterek, "İhracatta yeniden bir yükseliş trendi öngörüyoruz." dedi.

Kocasert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yaptığı görüşmenin iş ve ekonomi dünyası üzerinde doping etkisi yaratmasını beklediklerini söyledi.

Rusya ile yaşanan tatsız sürecin aşılmasının iş dünyasında çok olumlu karşılandığını dile getiren Kocasert, bu ülkenin dünyanın güçlü devletleri arasında bulunduğuna ve Türkiye ile aynı coğrafyada yer aldığına işaret etti.

Kocasert, ilişkilerin normalleşme sürecine girmesinin hem Rusya hem de Türkiye için önemli olduğunu ifade ederek, "Açık söylemek gerekirse, şu anki süreç sadece bir normalleşme süreci olarak tanımlanırsa belki de yetersiz kalır. Türk Akımı anlaşması oldukça stratejik ve önümüzdeki birkaç yıla değil, 10 yıllara etkisi olacak yeni bir sayfanın açılması anlamına geliyor. Yılın 9 aylık periyodunda Rusya'ya olan ülke ihracatımız yaklaşık yüzde 57 oranında gerileyerek, 1,2 milyar dolar düzeylerine kadar gelmişti. Rusya ile yaşanan süreçte ihracatta yeniden bir yükseliş trendi öngörüyoruz." diye konuştu.

Yaş meyve ve sebze sektörünün, iki ülke arasındaki olumsuz süreçten ciddi anlamda etkilendiğini belirten Kocasert, şöyle devam etti:

"Rusya narenciye ürünlerindeki ithalat kısıtlamasını kaldırdı. Bu da yaş meyve sebze sektöründe Rusya'ya olan ihracat potansiyelimizin yarısından fazlasına karşılık geliyor. Bu çerçevede bir rahatlama olacağı ortada. Öte yandan yaşanan olumlu gelişmelerin bir devamlılığı olacağını tahmin ediyoruz. Vize serbestisi ve diğer ürünlerdeki kısıtlamaların da kalkması halinde iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin artacak olmasına kesin gözüyle bakabiliriz. Yeni dönemin her anlamda Türkiye'nin yararına olacağını ifade etmek mümkün. Şüphesiz dış ticaretimizde daha da sevindirici gelişmeleri yakın zamanda yaşayacağız."

- Narenciye ihracatçısı mutlu

Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Rifat Karabucak da narenciye üreticilerinin yaş sebze ve meyve ihracatında Rusya pazarının yeniden açılmasının mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Pazar açılmadan önce erkenci mandalinaların fiyatının düştüğünü, bundan sonraki mandalina türleri ve portakal için ümit doğduğunu anlatan Karabucak, "İnşallah bu krizin aşılmasıyla beraber fiyatların biraz daha yükseleceğini, ihracatın daha da artacağını düşünüyoruz. Neticede en büyük pazarımız açılmış olacak." diye konuştu.

Karabucak, son derece durgun olan piyasanın ihracatın başlamasıyla yeniden hareketleneceğini vurgulayarak, "Çoğu ürün ucuz gitti. Ben de biraz daha beklettim, 'yükselir mi acaba?' diye. O beklentilerimiz inşallah krizin aşılmasıyla beraber yerine gelecek diye düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

- İhracat destekleri

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da Rusya'ya ihracat yolunun açılmasını sağlayan, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Gıda, Tarım ve Havancılık Bakanı Faruk Çelik olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Şu anda mandalina ve portakal çeşitlerinde orta erkenci grubun hasat dönemine girildiğini belirten Doğru, Rusya'nın ithalatı serbest bırakmasıyla genişleyecek olan pazarın, ihracatçıların mal alma talebini artıracağını, bunun üretici fiyatlarına olumlu yansıyacağını aktardı.

Doğru, üretici ve ihracatçının desteklere yönelik beklentilerine değinirken, "Hem pazarda rekabet gücünün artması hem de doğru maliyet hesabı yapabilme açısından bu yılki narenciye ihracat destek miktarının bir an önce açıklanması gerekmektedir. Geçen yılki alacakların ödenmesi de ihracatçılarımızı finansman açısından rahatlatacaktır." dedi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Zeki Kıvanç da açıklamanın bölge için çok önemli olduğunu dile getirerek, "Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatı rahatlayacaktır. Bölgemizde narenciye üreticileri mallarını değeriyle satacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :