İhracatta, sektörlere göre hedef ülkeler belirlendi

İhracatta, sektörlere göre hedef ülkeler belirlendi

Konya Ticaret Odası (KTO)’nda düzenlenen “Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu” tanıtım toplantısında Konya’nın güçlü olduğu sekiz ana sektörde hazırlanan raporlar ihracatçı firmalarla paylaşıldı

“Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu” tanıtım toplantısı Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, KTO Başkanı Selçuk Öztürk, KTB Başkanı Hüseyin Çevik, KSO Başkanı Memiş Kütükcü AK Parti Konya Milletvekili M. Uğur Kaleli, EY Türkiye Danışmanlık firma yetkilileri ve çok sayıda ihracatçı firma temsilcisi katıldı. Ekonomi Bakanlığı desteğiyle, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve Konya Sanayi Odası ve EY (Ernst & Young) işbirliğiyle yürütülen “Pazar Araştırma ve Pazara Giriş Desteği” projesi kapsamında belirlenen 8 ana sektör için dünyadan 200 ülkede araştırma yapılarak hedef ülke raporları hazırlandı. Tanıtım toplantısı ile Konyalı ihracatçı firmaların bilgisine sunulan raporlarda Konya’nın güçlü olduğu sektörlerde işbirliği yapılabilecek ülkeler hakkında bilgiler ayrıntılı olarak yer alıyor. İhracatçıların zaman ve maddi tasarruf sağlayarak doğru pazarlara odaklanmasını sağlamak amacıyla yürütülen proje ile Konya’nın ihracatçı firma sayısının artırılması ve mevcut ihracatçılarında dış ticaret hacimlerinin artırılması hedefleniyor.

“KONYA BUGÜN 178 ÜLKEYE İHRACAT YAPAN BİR ŞEHİRDİR”

Tanıtım toplantısının açılışında konuşan KTO Başkanı Selçuk Öztürk, “Sanayileşmede kısa bir geçmişe sahip olan Konya son on dört yılda gerçekleştirdiği hamle ile bugün dünyaca tanınan üretim ve ticaret merkezi olmuştur. Konya’nın en büyük başarılarından biri son yıllarda hızla artan ihracatıdır. Konya bugün 178 ülkeye ihracat yapan bir şehirdir. İhracatımızı 14 yılda yüzde bin 500 oranında artırdık. Bu dönemde ihracatta Türkiye ortalaması 5 kat artarken Konya 15 kat artırarak dünya çapında bir başarı öyküsü yazmıştır. Önümüzdeki on yıl içinde Türkiye ihracatından yüzde 3 pay alacak potansiyele sahibiz. Bugün de yaklaşık bir buçuk yıla yakın bir dönemde yürütülen ‘Pazar Araştırma ve Pazara Giriş Desteği’ projesi kapsamında hazırlanan ‘Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu’ hizmetimizi ihracatçılarımızla paylaşmaktayız. İlimizde imalat ve ihracat yapan firmalarımıza yurt dışında kolay hedef pazar bulmaları konusunda onların fikir ve önerileri alınarak başlattığımız çalışma ile; belirlenen 8 ana ve 48 alt sektör için dünyadaki bütün ülkeler ayrı ayrı taranarak aktif ithalat yapan ülkeler ile potansiyel ithalatçı ülkeler tespit edilmiştir. Proje ile ekonomik gelişimini ihracata dayalı büyüme modeliyle gerçekleştirmeyi hedefleyen Konya için büyük bir adım daha atılacak” dedi.

“İLERİ TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNİN YAPINI SÜRATLE ARTIRMALIYIZ”

KTB Başkanı Hüseyin Çevik de “Konyalı ihracatçılarımız dünyanın dört bir köşesinde yer almaya devam ediyor. Ülke olarak şu anda dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz ama en çok ihracat yapan 31. ülkesiyiz. Bu sıralamayı değiştirmeliyiz. İhracatımız içindeki yüzde 7 olan ileri teknoloji ürünlerinin payını süratle artırmalıyız. Ürün odaklı, fasoncu, yerel üretici konumdan; pazarı kontrol eden, tüketici odaklı, global markalar çıkarmalıyız. Stratejik düşünen ve uzun vadeli planlar yapan, sinerji üreten bir ülke olmalıyız. Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerine ayrı destekler verilmesi gazi meclisimizden çıktı” dedi.

“KONYA, YATIRIMLAR AÇISINDAN ÖNEMLİ VE HAREKETLİ BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR”

KSO Başkanı Memiş Kütükcü de, “Bugün çıktılarını sizlerle paylaşacağımız Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit Raporu iş dünyamızın ihracata odaklanmasına, enerjisini mümkün olduğunca verimli kullanmasına katkıda bulunacak. Artık Konyalı ihracatçılarımız aktif ithalatçı ülkelere bu çalışma ile ulaşacak, dolayısıyla ürünlerini en doğru pazarlara ulaştırabilecekler. Konya, yatırımlar açısından önemli ve hareketli bir dönemden geçiyor. Son 15 yılda şehrimizde düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerine baktığımızda, alınan 2 bin 138 belgenin yüzde 54’ünün komple yatırım olduğunu, yüzde 65.5’inin de imalat sanayi sektöründe olduğunu görüyoruz. Yine Konya Organize Sanayi Bölgemize baktığımızda, özellikle 4. genişleme alanında hızla devam eden yatırımlar şehrimizin geleceği açısından ümit veriyor, gurur veriyor. Tüm bu yatırımlar ihracatımıza da yansıyor. Şu anda Türkiye’nin ihracatından aldığımız pay yüzde 1’in üzerinde. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 13. şehriyiz. İhracatçı firma sayısı bakımından ise 1.394 ihracatçı firma ile İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara ve Gaziantep’in ardından 6. sıradayız. Tüm bunlar, bir dönem sadece tahıl ambarı olarak bilinen şehrimiz için hakikaten bir gurur vesilesi.” şeklinde konuştu.

“KONYA BİLİYOR Kİ BİRLİKTE RAHMET AYRILIK DA AZAP VAR”

AK Parti Konya Milletvekili M. Uğur Kaleli ise, “Türkiye her türlü olumsuzluğa rağmen sürekli büyümeye devam ediyor. Bu büyümeye Konya’nın sağladığı katkıyı çok önemsiyorum. Konya tarihi ve kültürel zenginliğini ekonomik olarak taçlandırma çabası ortaya koyuyor. Konya’yı Konya yapan en büyük özellik bütün sivil toplum örgütlerinin, siyasetin, belediyelerin, üniversitelerin birlikte hareket etmesi. Konya biliyor ki birlikte rahmet ayrılık da azap var. Bu vesile ile sivil toplum örgütlerinin başkanlarını tekrar tebrik ediyorum. Yapmış oldukları çalışmaları şehrimiz için çok önemli bulmaktayım. Sanayi Odamızın yapmış olduğu inovasyon merkezi Türkiye çapında inovasyona dayalı teknolojilerin geliştiği bir sanayi bölgesi olacak. Organize sanayi bölgemiz bugün 23 milyon metrekare alanı ile Türkiye’nin 3. büyük sanayi bölgesi durumunda. Yapmış oldukları genişleme çalışmaları ile birinci sıraya yükselecek. 40 sektörde 38 bin kişinin istihdam edildiği bölge hem Konya’nın istihdamını artırıyor hem de uluslararası ticaretine katkı sağlıyor.” dedi.

RAPORLARLA HEDEF PAZARLARA ULAŞILACAK!

Konuşmaların ardından EY (Ernst & Young) Türkiye Danışmanlık yetkilileri raporların hazırlanışı ve içeriği ile ilgili sunum gerçekleştirdiler. “Pazar Araştırma ve Pazara Giriş Desteği” Projesi ile Araç Üstü Ekipmanları, Ayakkabı-Tekstil ve Malzemeleri, Gıda, Makine, Ofis Mobilyaları, Otomotiv Yedek Parça, Plastik ve Tarım Makinaları olmak üzere 8 ana sektörün 48 alt sektöründe hazırlanan raporlarla Konyalı ihracatçıların ürünlerini doğru hedef pazarlara ulaştırmaları sağlanacak. 

ihracatta,-sektorlere-gore-hedef-ulkeler-belirlendi-3.jpgihracatta,-sektorlere-gore-hedef-ulkeler-belirlendi-4.jpg