"İhracatta hedefler aşılabilir"

"İhracatta hedefler aşılabilir"

TİM Başkanı Büyükekşi:- "İnanıyoruz ki, ihracatçılara verilen yeni desteklerle birlikte atılım yılı ilan ettiğimiz 2017'de ihracat artışımız hedeflerimizin de üstüne çıkacak"- "Kendi tartısı olmayan ihracatçılardan tartım hizmeti veren liman işletmesi, 70

İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılara verilen yeni desteklerle birlikte atılım yılı ilan ettikleri 2017'de ihracat artışının hedeflerinin üzerine çıkacağını bildirdi.

Büyükekşi, ihracata getirilen yeni desteklere ilişkin görüşlerini AA muhabiriyle paylaştı.

Açıklanan yeni düzenlemeyle birlikte Eximbank'ın yanı sıra diğer bankalar aracılığıyla da ihracatçılara yüzde 100'e kadar kefalet sağlanabilmesinin önünün açıldığını belirten Büyükekşi, "Ayrıca, kefalet yararlanıcılarından alınan komisyon ücreti de sıfırlanıyor. Getirilen düzenleme ile birlikte Hazine Müsteşarlığının Kredi Garanti Kurumlarına aktarabileceği kaynağın azami limitinin 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarılmasını bu anlamda oldukça önemli buluyoruz. Söz konusu limit artışıyla yaklaşık 250 milyar liralık kefalet hacmi yaratılmış olacak. İhracatçılarımızın finansmana erişimi için daha öncesinde atılan adımların üstüne böyle bir kararın alınmasını oldukça yerinde buluyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Bir diğer önemli konunun ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ihracatçıların limanlarda kırmızı hatta düşen ürünlerine bildirim ücreti adı altında kesilen keyfi ücretlere ilişkin getirilen düzenleme olduğunu kaydeden Büyükekşi, getirilen kolaylık hakkında şu bilgileri verdi:

"Biz konuyu sayın bakanımıza arz etmiştik. Sorunumuza bu kadar hızlı yanıt alabilmek bizleri çok mutlu etti. İhracatçılarımız için gereksiz ek maliyet getiren uygulamanın kalkmasıyla birlikte, liman işletmeleri kendi tartısı olan ihracatçılardan herhangi bir isim altında bildirim ücreti, tartım ücreti veya farklı bir ücret tahsil edemeyecek. Kendi tartısı olmayan ihracatçılardan ise tartım hizmeti veren liman işletmesi, 70 dolara varan keyfi ücretler yerine maksimum 60 TL ücret tahsil edebilecek. Bu sayede taşıma maliyetlerimizde ciddi bir düşüş olacak.

Söz konusu iki düzenleme ile birlikte hükümetimiz ihracatçıların yanında yer aldığını bir kez daha göstermiş oldu. İnanıyoruz ki, ihracatçılara verilen yeni desteklerle birlikte atılım yılı ilan ettiğimiz 2017 yılında ihracat artışımız hedeflerimizin de üstüne çıkacak. “


- "Sistem daha verimli işleyecek"


Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA'ya yaptığı açıklamada Hazine Müsteşarlığının Kredi Garanti Kurumlarına aktarabileceği kaynağın azami limitinin 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkarıldığını, yeni limit artışıyla 250 milyar liralık kefalet hacminin yaratılmasının beklendiğini söylemişti.

Artan kefalet hacmi ile oluşacak kredi imkanlarının daha etkili bir şekilde esnafa sunulabilmesi için yapılan yeni Bakanlar Kurulu kararı düzenlemesinin de tamamlandığını bildiren Şimşek, bunun kısa süre içerisinde başbakanlığa sevk edileceğini aktarmıştı.

Bu düzenleme ile Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarların finansmana erişim imkanlarını artırmak amacıyla ikinci bir kredi garanti kurumu kurulmasının planlandığına dikkati çeken Şimşek, böylece, Hazine desteği ile kullandırılacak kefaletler ile artan finansman imkanlarının daha fazla sayıda zor durumdaki firmaya, daha hızlı ulaşabileceğini vurgulamıştı.

Ayrıca Şimşek, iki ayrı kredi garanti kurumunun varlığı sonucunda oluşan rekabet sayesinde sistemin daha verimli işlemesinin beklendiğini ifade etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :