İHRACATIN PARLAYANLARI - İhracatta engelleri akülü araçla aştı

İHRACATIN PARLAYANLARI - İhracatta engelleri akülü araçla aştı

Engelliler için akülü tekerlekli sandalye üreterek faaliyetlerine başlayan Sağlık Gereçleri Makina Sanayi, bugün scooter ve golf arabalarının da dahil olduğu ürünleri 12 ülkeye ihraç ediyor- Sağlık Gereçleri Makina Sanayi kurucusu Genç:- "İlk refakatçili

ANKARA (AA) - DİLARA ZENGİN - Türkiye'deki engelli vatandaşlar için aküyle çalışan tekerlekli sandalye üretme fikriyle yola çıkan Sağlık Gereçleri Makina Sanayi, tasarım ve patentleri kendilerine ait elektrikli sağlık araçlarının yanı sıra golf arabaları ve scooter gibi konsept elektrikli araçları 12 ülkeye ihraç ediyor.

Sağlık Gereçleri Makina Sanayi kurucusu Süleyman Genç, firmanın üretim ve ihracat faaliyetlerini AA muhabirine anlattı.

Türkiye'de engelli vatandaşlar için akülü tekerlekli sandalye üretimi yapan firma eksikliğinin kendilerini bu alanda üretim yapmak için harekete geçirdiğini aktaran Genç, ülkeye döviz kazandırmak ve engelli vatandaşlara daha uygun koşullarda akülü tekerlekli araç sağlamak için üretime başladıklarını söyledi.

Genç, şirketin 2003'te kuruluşundan bu yana sürekli bir büyüme, gelişme ve geliştirme içerisinde yola devam ettiğini ifade ederek, ihracat fikrinin şirketin kurulduğu günden beri orta vadeli hedefleri arasında ilk sırada yer aldığını ve şartların olgunlaşmasıyla ihracat yapan bir KOBİ haline geldiklerini dile getirdi.

Konya'daki fabrikalarında ürettikleri akülü tekerlekli sandalye, golf araçları, elektrikli hafif yük taşıma araçları, scooterlar, golf ambülans, akülü transfer ve acil müdahale sedye taşıma araçları gibi elektrikli medikal araçları ihraç ettiklerini belirten Genç, "İlk refakatçili tekerlekli sandalyemizi İstanbul Atatürk Havalimanı’na göndermiştik, burada aracı gören firmaların bize ulaşmasıyla ilk ihracatlarımız gerçekleşmeye başladı." diye konuştu.

Genç, ürünlerini Avrupa'da Finlandiya, Danimarka, Avusturya, Litvanya ve Çekya'nın yanı sıra Rusya, Kuzey Kıbrıs, Suudi Arabistan, Hindistan, Azerbaycan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihraç ettiklerinin bilgisini vererek, söz konusu ürünlerin bu ülkelerdeki havaalanlarında hizmet vermeyi sürdürdüğünü aktardı.

İhracat sürecinde bazı bürokratik gerekliliklerinin kendilerini en fazla zorlayan konu olduğuna işaret eden Genç, "Suudi Arabistan'a ihracatımızda bizden ülkede geçerli olan kalite belgesi olan SASO istedi ve bu belgenin elimize ulaşması 6 ayımızı almıştı. Ülkemizde bu belgeyi vermeye yetkili kuruluş olan Türk Standardları Enstitüsünde (TSE) süreç çok yavaş ilerledi. Diğer ülkelerde herhangi bir sıkıntı yaşamadık." dedi.

Genç, Suudi Arabistan'a sattıkları araçların hac döneminde Türk hacılar tarafından da kullanıldığını anlatarak, "Elbette şu ana kadar yapılan ihracat, şirketimizi bir nebze tatmin etse de hedefimiz daha çok ülkeye ulaşmak ve ihracat rakamlarımızı daha da yukarıya çekmek." dedi.

Başlarda şirketin müşteri profilini engellilerin oluşturduğuna dikkati çeken Genç, engellilere yönelik ürünlerin Uzak Doğu'dan getirilmesiyle üretici şirketlerin önünün tıkandığı bu nedenle son iki yıldır müşteri profilini çeşitlendirmeye başladıklarını ve ağırlıklı olarak devlet hastaneleriyle şehir hastaneleri, kampüs üniversiteler, fabrikalar, sanayi kuruluşları ve otellere hizmet sunduklarını ifade etti.

Yurt dışına açılmak isteyen şirketlere de tavsiyelerde bulunan Genç, bu şirketlerin sağlam temellerle, sağlıklı ve inovatif kararlar alarak bu yolda ilerlemeleri gerektiğini söyledi.

Genç, ihracatın ciddi bir çalışma ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu vurgulayarak, "Ne yazık ki çoğunluğun düşündüğü gibi 'Ben üreticiyim nasıl olsa ürünlerimin bir alıcısı olur' mantığıyla yola çıkmamak gerekir. Sizi rakiplerinizden ayıracak, bir veya birkaç adım öne çıkaracak, tercih sebebi olmanızı sağlayacak özellikte ürünler üretmeniz veya mevcut ürününüzü bu yönde geliştirmeniz gerekiyor ki ihracat da gerçekleşmeye başlasın." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :