"İhracatçılar döviz dalgalanmalarından kazanç sağlama yoluna gitmemeli"

"İhracatçılar döviz dalgalanmalarından kazanç sağlama yoluna gitmemeli"

Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım:- "İhracatçılar döviz dalgalanmalarından kazanç sağlama yoluna gitmemeli. Bu sanayicilerin, ihracatçıların ya da ticaret yapanların tavrı olmamalı, bu finans kurumlarının işi"- "Geçen yıl ihracatçılara kredi ve sigortad

İSTANBUL (AA) - MURAT BİRİNCİ - Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, "İhracatçılar döviz dalgalanmalarından kazanç sağlama yoluna gitmemeli. Bu sanayicilerin, ihracatçıların ya da ticaret yapanların tavrı olmamalı, bu finans kurumlarının işi." dedi.

Türk Eximbank'ın 2017 performansı ve gelecek yıla ilişkin öngörülerini AA muhabiri ile paylaşan Yıldırım, Eximbank olarak üç boyutlu bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti.

Yıldırım, bünyelerinde oluşturdukları birimlerde ihracatçılara kolaylık sağlayacak yeni enstrümanlar üretmenin çalışmaların ilk boyutunu meydana getirdiğini, çalışmanın ikinci boyutunun reel sektörle yakın iş birliği içinde hareket etmeleri, üçüncü boyutunun ise uluslararası kurumlarla etkin iletişim içerisinde bulunmaları olduğunu anlattı.

Türk Eximbank olarak 1 Aralık'tan itibaren i̇hracatçıların kur ri̇ski̇ yöneti̇mi̇ i̇çi̇n dövi̇z forward (vadeli) i̇şlemleri̇ne başladıklarını hatırlatan Yıldırım, döviz kurlarının dalgalı olduğu dönemlerde özellikle KOBİ'lerin zarar görebildiğini söyledi.

Yıldırım, "Öncelikle Türk Eximbank olarak çalıştığımız 8 bin 800 ihracatçımızın bu hareketlerden olumsuz etkilenmesini ve zarar görmesini istemiyoruz. 2011'den beri opsiyon işlemleri yapıyoruz. Ama opsiyon işlemlerinde belli bir prim ödendiği için ihracatçılarımız buna sıcak bakmıyor. Forward işlemleri opsiyona göre daha kolay. Kar amacı gütmeden özellikle de KOBİ'lerimize bu hizmeti sunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Ani kur hareketlerinde hem başta KOBİ'ler olmak üzere ihracatçıların olumsuz etkilenmesini hem de ülkenin bu gibi dönemlerde zarar görmesini engelleyeceklerini belirten Yıldırım, bu işlemlerin öncelikle halihazırda çalıştıkları şirketlerle yapılacağını, sonrasında Türk Eximbank ile çalışmayan diğer firmalarla da görüşeceklerini söyledi.


- "Türkiye ihracatının 2018'de yüzde 27'sine destek vermek istiyoruz"


Adnan Yıldırım, ihracatçılara bu yıl sağlanan finansmana ilişkin şunları kaydetti:

"Geçen yıl ihracatçılara kredi ve sigortadan oluşan toplam destek rakamımız 33 milyar dolardı. Bu yıl Kasım sonu itibarıyla 35 milyar doları geçmiş durumdayız. Yıl sonunda 40 milyar dolara oldukça yaklaşacağız. Önümüzdeki yıl için 46 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Bu da yüzde 15'lik büyüme hedefi demek. Türk Eximbank olarak 2016 ve 2017'de Türkiye ekonomisi ve ihracatındaki büyümenin üzerinde artış gösterdik. 2018'de de buna uygun hedef belirledik. İhracat kredilerinin neredeyse yarısı Türk Eximbank tarafından veriliyor. Türkiye ihracatının 2016 sonu itibarıyla yüzde 23'üne, bugün itibarıyla yüzde 25'ine Türk Eximbank destek veriyor. Türk Eximbank olarak 2018'de bu oranı yüzde 27'ye çıkarmak istiyoruz."


- "İhracatçılarımızın ayağına gidiyoruz"


Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, Türk Eximbank'ın 30 yıllık organizasyon yapısını değiştirdiklerini, bu dönüşüm sonucunda da herhangi bir banka gibi çalışır hale geldiklerini, dönüşüm öncesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) ile dar kapsamlı, şimdi ise KGF ile artık diğer bankalar gibi çalışabildiklerini söyledi.

Daha önce sadece teminat mektubu getiren firmalara kredi verdiklerini anlatan Yıldırım, dönüşüm sonrasında farklı teminat çeşitleriyle de finansman sağladıklarını, kurdukları pazarlama departmanları ile ihracatçıların ayağına gitmeye başladıklarını kaydetti.

Yıldırım, Türkiye'nin ihracat sıralamasındaki ilk 20 ilde olmayı hedeflediklerini, İstanbul, Ankara ve İzmir dışında 2017 başında sadece Gaziantep'te şubeleri bulunduğunu, buna Bursa, Adana, Denizli, Antalya, Kayseri ve Konya şubelerini eklediklerini bildirdi.

Aralık ayı içerisinde İstanbul Avrupa ve Gebze’de 2 şube daha açacaklarını ifade eden Yıldırım, "Şube sayımızı 11’e çıkarıyoruz. İhracatçılarımızın yoğun olduğu diğer illerde de irtibat ofisleri açarak onların yanında yer alıyoruz. Şubelerimizin olduğu illerde bile olsa organize sanayi bölgelerinde irtibat büroları açarak ihracatçılara ulaşır konuma geliyoruz. Bu sayede çalıştığımız ihracatçı sayısını yılda yüzde 15 artırdık." diye konuştu.

Yıldırım, Türk Eximbank'ın, on yıllardır ihracatçının yanında olduğu için firmaların ihtiyaçlarına doğru ve yerinde karşılık verebildiğini söyledi.

İhracatçılara sağladıkları finansmanın maliyetinin çok düşük olmasının de etkisiyle tercih edildiklerini belirten Yıldırım, "Yurt dışında çok hızlı limit tesis edebiliyoruz. İhracatçılarımızın rekabet edebilmeleri için onlara çeşitli imkanlar sağlıyoruz. İhracatçılar ile bütünleşmiş durumdayız. Onların maliyetlerini düşürmek, işlerini çeşitlendirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Türk Eximbank, tıpkı ihracatçıların profesyonel çalışanıymış gibi davranıyor." şeklinde konuştu.


- "Bu yıl faizleri düşüren tek finansal kuruluş olduk"

Adnan Yıldırım, firmaların ihracat yaptığı 238 ülkede Türk Eximbank'ın da iş yapabildiğini ifade ederek, "O ülkelerde sigorta yapıyoruz. Dünyanın önde gelen kurum ve kuruluşları ile anlaşmalarımız var." dedi.

Bu yıl yurt dışından 3,7 milyar dolarlık kaynak temin ettiklerini, sağladıkları fonlarla maliyetleri düşürdüklerini belirten Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu maliyet düşüşünü de ağustos ayında bütün ihracatçılarımıza yansıttık. Yani faizlerimizi düşürdük. Bu yıl faizleri düşüren tek finansal kuruluş olduk. 2018'de de ihracatçılarımıza ilave 1 milyar dolarlık bir kaynak sağlamayı planladık. İhracatçılarımızın taleplerine göre bu miktarı artırabiliriz. Bütün bunları yaparken ihracatçı KOBİ'lerimizi daha çok önemsiyoruz. Onlara bir nevi pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Türk Eximbank'ın KOBİ'lere kullandırdığı kredilerde hem faiz hem vade avantajı var. Çalıştığımız müşterilerin yüzde 60'ı KOBİ. Toplam kredilerden KOBİ'lerin aldığın payın daha fazla olmasını istiyoruz. Normalde kredilerimizin yüzde 90'ı döviz kredisidir. Çok düşük TL kredisi de veriyoruz. Geçen ağustos ayından itibaren düşük maliyetli TL kredilerinin tamamını KOBİ'lere tahsis etmeye başladık. Bu da ilave 2,5 milyar TL demek. Önümüzdeki yıl için de ilave 5 milyar TL demek. Bizden kredi kullanmak için ihracat yapmak, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde veya döviz kazandırıcı diğer işlerde faaliyette (turizm, sağlık, lojistik ve teknik müşavirlik hizmetleri) bulunmak gerekiyor."

Yıldırım, yurt dışında ihracatçıların zorlandığı konuların başında ihracat yaptıkları ülkeyi ve müşteriyi tanımamalarının geldiğini bildirdi.

Firmaların vadeli satış yaptığında finansman ihtiyacı doğduğunu ifade eden Yıldırım, Türk Eximbank olarak hem yurt içi hem de yurt dışından ihracatçılara önemli destekler sağladıklarını, her zaman onların yanında olduklarını söyledi.


- "Son 5 ayda 5 milyar liralık KGF kefaletli kredi onayı verildi"


Türk Eximbank Genel Müdürü Yıldırım, döviz kurlarındaki dalgalanmanın ihracatçılara etkisine ilişkin soru üzerine, şu görüşleri dile getirdi:

"Döviz kurlarının stabil olması doğru olandır. Ancak bir diğer doğru da ihracatçıların döviz kurlarının ne olduğuyla fazla ilgilenmemesidir. Yıllardır ihracatçılara, 'Borçlanmalarınızı döviz gelirlerine göre yapın' dedik. İhracatçılar döviz dalgalanmalarından kazanç sağlama yoluna gitmemeli. Bu sanayicilerin, ihracatçıların ya da ticaret yapanların tavrı olmamalı, bu finans kurumlarının işi. Onu finans kurumlarına bıraksınlar. İhracatçılarımız döviz hareketlerinden etkilenmemek için hedge enstrümanlarını kullansınlar. Üretime ve pazarlamaya odaklansınlar."

Yurt dışındaki toplantılarda katılımcıların Türkiye'ye yüksek ilgi gösterdiğini ve Türk ekonomisine güven duyduğunu ifade eden Yıldırım, Türk Eximbank'ın da dışarıdaki itibarının yüksek olduğunu söyledi.

Yıldırım, bankada operasyonel dönüşümün sağlanmasıyla KFG kefaletli kredi kullandırımını hazirandan sonra yapabildiklerini, kasım sonu itibarıyla 2 milyar TL'lik kullandırım yaptıklarını ve 3 milyar TL'nin de ödenmesini uygun bulduklarını bildirdi.

Bankadaki dönüşüm neticesinde çeşitli illerde irtibat büroları ve şubeler açtıklarını anlatan Yıldırım, tüm bunları yaparken o illerdeki sanayi ve ticaret odaları ile yakın çalışma içerisinde olduklarını, ihracatçılara en ufak bir yük getirecek maliyetin de bulunmadığını söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :