İhracatçı ve üreticilerden farklı rekolte tahmini

İhracatçı ve üreticilerden farklı rekolte tahmini

Fındık hasadı öncesi ihracatçılar ile ziraat odalarınca açıklanan rekolte tahminleri arasındaki farklılık, akılları karıştırdı- KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç:-"Her yıl en doğru rekolte tahminlerini biz yapıyoruz. Sezon sonunda gerçekleşen fındı

GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Ağustos ayının ilk haftasından itibaren başlaması beklenen 2015 yılı fındık hasadı öncesi ihracatçılar ile ziraat odaları tarafından açıklanan rekolte tahminleri arasındaki farklılıklar, piyasada kafa karışıklığına neden oldu.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubunca (FTG) yapılan ortak açıklamada, yeni masul fındık tahmini rekoltesi 733 bin 246 ton olarak ilan edilirken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ise tahmini rekolteyi 590 bin 394 ton olarak açıkladı. 

KFMİB ve TZOB'nun rekolte tahminleri arasındaki fark 142 bin 852 ton olurken, her iki kurum da açıkladıkları rakamın doğru olduğunu savunuyor. 

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl en doğru rekolte tahminlerinin kendileri tarafından yapıldığını savunarak, sezon sonrasında gerçekleşen fındık işlem miktarlarının bunun en büyük kanıtı olduğunu söyledi.

Kendilerinin fındık rekoltesindeki yanılma payının yüzde 2 olduğunu öne süren Sevinç, "Bugüne kadar yüzde 2'den fazla yanılmadık. Böyle bir rekoltede yüzde 2, yüzde 100 isabet demektir. Bizim alnımız açık. Sezon sonunda ne kadar fındık tescil edilmiş olacak, iç piyasada ne kadar tüketilmiştir, o zaman görüşelim yine. Bilimsel hareket etmek lazım" diye konuştu.

Sevinç, geçen yıl TZOB'un 381 bin tonluk tahmin yaptığını ancak bu rakamın doğru çıkmadığını iddia ederek, "Mayıs sonu itibarıyla borsalarda tescillenen 471 bin ton. Sezon temmuz ayı sonunda bitiyor. Bu rakam demek ki 500 bin tona ulaşacak. Bu sezonki ihracat 215 bin ton olacak. Bu da 430 bin kabuklu fındık eder. 80 bin ton da iç tüketim mutlaka oluşacak. Bu da 520 bin ton. 140 bin ton fındık nereden geldi? Türkiye bir yerden fındık ithal etmiyor" diye konuştu.

Rekoltenin düşük gösterilmesiyle fındık fiyatının yükselmesinin hedeflendiğini ancak bunun doğru bir yaklaşım olmadığını savunan Sevinç, "Siz rekolteyi düşük tutacaksınız, fiyatlar yükselecek. Avrupalı da bunu yiyecek, öyle mi? Onların sayım imkanları yok mu? Onlar sanki saymıyorlar mı? Fiyat, arz talep dengesine göre şekilleniyor. Bu fiyat 22 liraya yükseldiğinde kimse bir şey söyleyebildi mi? Bizden en ufak itiraz duydunuz mu? Bizim için piyasa fiyatı vardır" ifadelerini kullandı.

- "Bugüne kadar da en doğru tahminleri TZOB ortaya koydu"

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu ise kendi açıkladıkları tahmini rekoltenin doğru olduğunu savundu.

Bilim adamları ve ziraat mühendislerinden oluşan komisyon kurarak 16 ilde fındık çotanak sayımı gerçekleştirdiklerini anlatan Kozoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstatistiki metotlara göre de hesaplanarak en gerçekçi rakam olan 590 bin 394 ton tahmini rekolte belirlendi. Bugüne kadar da en doğru tahminleri TZOB ortaya koydu. İhracatçıların rakamı, haziran ve temmuz aylarındaki fındıkta yaşanan kayıplar göz önüne alınmadan yapılmıştır. İyi niyetli bir açıklama olmadığı ortadadır. TZOB'un rekolteleri sezon sonunda gerçekleşen miktarlara en yakın olan."

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar ise kendilerinin de fındık rekoltesi tahmini için çotanak sayımı gerçekleştirdiklerini ancak ortaya çıkan rakamı kamuoyuna ilan etmeyeceklerini kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı