İhracat kaybını önlemek için yeni pazar şart

İhracat kaybını önlemek için yeni pazar şart

Eylül ayı ihracat rakamları açıklandı. Eylül ayında 98.5 milyon dolar ihracat yapan Konya geçen senenin aynı ayına göre ciddi kayıp yaşadı.

Konya’nın ihracat rakamları gün gün düşerken, sanayiciler alternatif arayışlara girdi. Seçimlerin istenilen sonuçta çıkmaması, terörün artması, çevre ülkelerdeki karışıklar ise ihracatı düşüren başlıca nedenler oldu. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi Yeni Yatırımlar Birim Başkanı ve  Konya Şube  Başkan Yardımcısı  Hasan KÜÇÜK, Konya'nın ihracat kaybının arttığını, siyasi çalkantı, terör olayları ve komşu ülkelerdeki karışıklıkların baş sebepler olduğunu dile getirdi. KÜÇÜK, doların yüksek olmasının da sanayici için tereddüt verici olduğunu, alternatif çözümler için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. KÜÇÜK, “TİM’in açıkladığı ihracat raporları maalesef bizleri üzse de üreticiler hiç bir zaman karamsar olmamalıdır. Raporda; Türkiye’nin Eylülde ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,8 düşüşle 10 milyar 613 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın 9 aylık döneminde ise ihracat yüzde 10 düşüşle 106 milyar 287 milyon dolar oldu. Konya ise Eylül ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 30’luk bir düşüşle 98,5 milyon dolar ihracat yaptı. İlk dokuz ayda ise ihracat eylül sonu itibarıyla geçen seneye göre yüzde 11,9 bir düşüş gerçekleşmiş ve 1.014 milyar dolar olmuştur” dedi.

TERÖR VE SURİYE BELİMİZİ BÜKÜYOR

Üreticilere en fazla kayıp yaşatan gelişmelerin terör ve Ortadoğu’daki karışıklıkların olduğunun altını çizen KÜÇÜK, “Sen başından bu yana Konya bütün olumsuz gelişmelere rağmen ihracat ortalamasını aylık 100 milyon dolarda tutabilmeyi başarmıştır. Fakat tehlike çanları da çalmıyor değil. Türkiye'nin ihracatını miktar bazında artırmasına rağmen Euro/dolar paritesi nedeniyle değer bazında gerileme yaşanmıştır. Bu durum ihracatçı için sıkıntı yaşatmaya devam etmektedir. Ortalama Euro/dolar paritesi ilk 9 ayda geçen seneye göre yüzde 17,7 geriledi. Bu gerilemenin etkisi de ilk 9 ayda toplam 9,7 milyar dolar oldu. Temennimiz yılın son çeyreğinde ihracatın toparlanması yönündedir” diye konuştu. Alternatiflere odaklanılması gerektiğini savunan, ASKON Şube  Başkan yardımcısı KÜÇÜK, mevcut pazarların gözden geçirilmesi gerektiğini, yeni pazar arayışlarına girilmesi gerektiğini, dolarla borçlanılmaması gerektiğini, yatırımlarda sağlam hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. KÜÇÜK, seçimlerin bir an önce tamamlanıp Türkiye’nin güçlü bir hükümetle yeniden istikrarı yakalamasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.