"Ihlamur yerine adaçayı tüketin" önerisi

"Ihlamur yerine adaçayı tüketin" önerisi

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baytekin:- "Adaçayı, kekik, nane ve biberiye gibi türlerin hemen hepsi soğuk algınlığına karşı vücut direncinin artırılmasında, sakinleştirmede, hazmı kolaylaştırmada, nefesi açmada rahatlıkla kullanılabilmekt

ERZURUM (AA) - BURAK AKAY - Fiyatı nedeniyle el yakan soğuk kış günlerinin şifa kaynağı ıhlamura alternatif olarak benzer tıbbi etkiye sahip adaçayı, kekik, nane gibi bitkilerin tüketilmesi önerildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, ıhlamurun son günlerde kilogram fiyatının 300 liraya kadar çıkması nedeniyle vatandaşların benzer tıbbi etkiye sahip alternatiflere yönelmesi tavsiyesinde bulundu. 

Baytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ıhlamurun sahip olduğu tıbbi içeriğiyle özellikle kış aylarında çok tüketilen bir bitki olduğunu belirtti. 

Ihlamurun, teskin edici, göğsü yumuşatıcı, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkilerinin yanı sıra idrar söktürücü ve damarları kuvvetlendirici etkileri bulunduğunu vurgulayan Baytekin, bu özellikleriyle başta Almanya olmak üzere alternatif tıbbın resmi olarak kabul edildiği AB ülkelerinde doktorlar tarafından da reçeteye yazıldığına işaret etti. 

- Benzer etkili bitkiler 

Baytekin, ıhlamurdaki fiyat artışına karşın benzer etkiye sahip farklı tıbbi bitkilerin de tüketilebileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Uçucu yağ bitkilerinin önemli bir kısmı ıhlamurla benzer etkilere sahiptir. Adaçayı, kekik, nane ve biberiye gibi türlerin hemen hepsi soğuk algınlığına karşı vücut direncinin artırılmasında, sakinleştirmede, hazmı kolaylaştırmada, nefesi açmada rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu türler, fiyatı yüksek olan ıhlamura alternatif olarak tüketilebilir."

- "Ihlamur ağaçlarının kesilmesi yasaklanmalıdır"

Ihlamur kadar olmasa da hemen tüm tıbbi bitkilerin satış fiyatında artış yaşandığını, bunda da doğadan kontrolsüz toplama sonucu bitkilerin doğal yayılış alanlarında ciddi tahribat oluşmasının etken olduğunu anlatan Baytekin, şöyle devam etti:

"Genellikle engebeli sarp arazilerde bulunan ıhlamur alanlarından çiçek hasadı, ağaç kesmek şeklinde gerçekleştirilmektedir. Ağacın üzerinden çiçek toplanması zor olduğu için ıhlamur ağacı çiçek hasadında, insan elinin erdiği bölgeden kesilmekte, traktörlere yüklenerek evlere taşınmakta ve çiçekleri gölgelik yerlerde ayıklanmaktadır. Dolayısıyla ıhlamur alanlarında tahribat her geçen yıl artmakta ve çiçek çayı üretimi sürekli azalmaktadır. Toplamda 12 bin hektarlık alanda bulunan ıhlamur ağaçlarının sürekli çiçek çayı üretimi için kesilmesi, ıhlamur ağaçlarına ciddi zarar vermektedir. Ihlamur ağaçlarının çay üretimi için kesilmesi kesinlikle yasaklanmalıdır."

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı