İHH’dan "Dünya Yetimler Günü" iftarı

İHH’dan "Dünya Yetimler Günü" iftarı

İHH'nın Ağrı, Erzurum ve Van temsilcilikleri, Dünya Yetimler Günü'nde iftar programı düzenledi

ERZURUM / AĞRI / VAN (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı temsilcilikleri tarafından Ağrı, Erzurum ve Van'da,  "Dünya Yetimler Günü" nedeniyle iftar düzenlendi.

İHH Ağrı İl Temsilcisi Kerem Anığı,  bir düğün salonunda düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, sevgiyi, barışı, kardeşliği ve asaleti Mekkeli bir yetimden öğrendiklerini söyledi.

Anığı, "Allah'ın Mekkeli bir yetime gönderdiği vahiyle yer yüzü karanlıktan aydınlığa kavuştu ama maalesef bugün o peygamberin takipçisi olan bizler, üzerimize düşen sorumluluğu hakkıyla yerine getiremediğimiz için yeryüzü kan ve reva içinde. Acı ve göz yaşı hakim. Yetimleri seviyoruz. Dünya yetimler gününe has Allah rızası için hepimiz yeryüzündeki mazlumlar için, acı, kan ve göz yaşının dinmesi için dua edelim. Ezana, namaza ve camiye hasret olan herkes için dua edeceğiz" diye konuştu.

- Erzurum

İHH'nın, Erzurum'da Halk Sağlığı Müdürlüğüyle 3 Temmuz Stadyumu'nda düzenlediği iftar programına katılanlar, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve tasavvuf müziği eşliğinde oruçlarını açtı. 

İHH Erzurum Başkan Yardımcısı Cumhur Hakkı Çankaya, yaptığı konuşmada, bugün UNICEF rakamlarına göre dünya üzerinde 200 milyon yetim bulunduğunu belirtti.

Bu rakamlara Çin, Myanmar, Kuzey Kore, Bosna, Irak gibi 52 ülkenin dahil olmasıyla 400 milyona yakın çocuğun yetim, öksüz ve terk edilmiş olduğunun söylenebileceğini ifade eden Çankaya, şunları kaydetti: "Dünyanın 'savaş oyununa' çocuklar da savaş ağaları tarafından itilmiş ve 300 binden fazla çocuk, daha oyun yaşlarında silah altına alınmıştır. Her gün 40 bine yakın çocuk devlet bakımı için gereken yaş sınırını geçtikleri için sokaklara sürülmektedir. Bu çocukların önemli bir kısmı intihara sürüklenmekte, fuhuş, madde bağımlılığı ve alkolizme esir olmaktadırlar"  diye konuştu.

- Van

 İHH Van Temsilciliği tarafından kentteki bir düğün salonunda organize edilen, Tuşba Belediyesinin sponsor olduğu iftara katılanlar, okunan dualar ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle oruç açtı.

İHH İl gönüllülerinden İshak Seyitoğlu, İslam dünyası olarak bu yıl ikincisini düzenledikleri Dünya Yetimler Günü'nü ile ilgili düşüncelerini paylaştı.

Dünyadaki yetim sayısının Çin, Myanmar, Kuzey Kore, Afganistan, Bosna, Irak gibi 52 ülkenin dahil olmasıyla yaklaşık 400 milyonu bulduğunu vurgulayan Seyitoğlu, "Neredeyse bir açık hava yetimhanesinde yaşamaktayız. Yetim çocukların yarısından fazlası sokaklarda herhangi bir aile ve kurum koruması olmaksızın yaşamaktadır. Sadece Irak'ta 5 milyon yetim çocuk bulunurken, Suriye'de beşinci yılına giren savaş sonucunda 300 bin insan katledilmiş ve en az 600 bin çocuk yetim kalmıştır. Her yıl 4 milyon kişi insan kaçakçılarının ağına düşerken, bunun 2 milyon 500 bine yakınını çocuklar oluşturmaktadır. 32 milyar dolarlık insan kaçakçılığının büyük bir kısmı maalesef kadın ve çocuklar üzerinden yürümektedir. Kaçırılan çocukların 1 milyonu fuhuşa zorlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre her yıl yasa dışı olarak 7 bin böbrek nakli gerçekleştirilmektedir. 1987 ile 2007 yılları arasında 1 milyon çocuk organ nakli için kaçırılmıştır" diye konuştu.

Yemek duasının okunmasıyla son bulan iftar programına, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, sivil toplum örgütü temsilcileri, yetim ve öksüz kalan çocuklar katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı