İHH kuraklıkla savaşan Somali halkının yanında

İHH kuraklıkla savaşan Somali halkının yanında

İHH, ülkedeki kuraklık nedeniyle çadır kentlere sığınan halka su ve gıda maddesi dağıtıyor - İHH Dış İlişkiler Birimi Yetkilisi Avcı:- "Eğer nisan ayında beklenen yağmur yağmazsa bölgede daha şiddetli kuraklığın yaşanmasından ve daha fazla kişinin ölmesin

MOGADİŞU (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, kuraklığın açlık, hastalık ve ölümlere neden olduğu Somali'de kamplarda yaşam mücadelesi veren binlerce aileye gıda ve su yardımında bulundu.

İHH Dış İlişkiler Birimi Yetkilisi Yusuf Avcı, AA muhabirine, başkent Mogadişu'ya 250 kilometre uzaklıktaki Baydova şehrinin kuraklıktan en fazla etkilenen yer olduğunu ve burada 15 gün boyunca her gün 12 tonluk tankerlerle su dağıtımının yanı sıra gıda maddesi de dağıtacaklarını anlattı.

Avcı, kuraklık nedeniyle su bulamayan halkın, Baydova'ya 50-60 kilometre mesafedeki köylerden saatlerce yürüyerek şehir merkezine göç ettiğini söyledi.

Baydova'da yaklaşık 75 çadır kent bulunduğunu ifade eden Avcı, bu sayının artmasından endişe duyulduğunu kaydetti.

Şehir merkezindeki çadır kamplarda, tahta çubuklardan yaptıkları 1 metrekarelik derme çatma yerlerde hayatta kalmaya çalışan on binlerce kişinin, yardım kuruluşlarının desteğiyle yaşamını devam ettirdiğini belirten Avcı, 2011'de de ülkede benzer bir şiddetli kuraklık yaşandığını ve 250 bin kişinin öldüğünü anımsattı.

Avcı, "Eğer nisan ayında beklenen yağmur yağmazsa bölgede daha şiddetli kuraklığın yaşanmasından ve daha fazla kişinin ölmesinden endişe ediliyor." dedi.

Somali halkının acil yardıma ihtiyaç duyduğunun altını çizen Avcı, ayrıca kısa süre sonra Türkiye'den gelecek doktorların, Somali'de ücretsiz sağlık taraması yapacağını da ifade etti.

Öte yandan İHH'nın verdiği gıdayla hayata tutunmaya çalışan Nişad Hasan (48) da yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Dört çocuğuyla 2 haftadır Baydova'daki çadır kampta kaldığını, kuraklık sebebiyle evlerini terk edip saatlerce yol yürüyerek kampa ulaştıklarını aktaran Hasan, "Uzun zamandır böyle kuraklık görmedik. Toprak kurudu, su yok, yiyecek yok, bütün hayvanlarımız öldü. Eğer köyden çıkıp gelemeseydik orada ya hastalıktan ya da açlıktan biz de ölecektik. Allah'a sonsuz şükürler olsun şimdi boğazımızdan bir yudum su geçiyor." diye konuştu.

İHH, on binlerce kişinin kuraklığın pençesinde can çekiştiği Baydova'da 15 gün boyunca 300 aileye, yaklaşık 1 ay yetecek kadar gıda kolisi dağıtacak.

Somali hükümeti bir süre önce ülke genelinde etkili olan kuraklığa karşı ulusal felaket ilan etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de yaptığı açıklamada, Somali'de 2017 yılının başından bu yana 343 kişinin kolera salgınından öldüğünü bildirmişti. Yaklaşık 12 milyonluk nüfusa sahip ülkede 6,2 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu kaydediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :