İHAK'tan "Fevzi el-Cuneydi serbest bırakılsın" çağrısı

İHAK'tan "Fevzi el-Cuneydi serbest bırakılsın" çağrısı

İHAK:- "İsrail, sistematik bir şekilde Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinli çocukları gözaltına almakta ve tutuklamaktadır. Tespit edilebilen sayılarla 2015 yılında 22'si kız toplam 2 bin 634 çocuk tutuklandı. 2016 yılında 32'si kız toplam 887 çocuk tutuklan

İSTANBUL (AA) - İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK), çok sayıda İsrail askeri tarafından gözleri bağlı şekilde götürülürken çekilen fotoğrafıyla adeta Kudüs direnişinin sembolü olan 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi’nin acilen serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İHAK'tan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in son günlerde Filistin’in Kudüs ve diğer şehirlerinde Filistinlilere karşı uyguladığı şiddetin boyutunu artırdığı vurgulandı. 7 Aralık 2017 tarihinde bir grup tam silah donanımlı İsrail askeri birliğinin, El-Halil şehrinde sokaktan geçen 16 yaşındaki Fevzi el-Cuneydi'nin üzerine saldırdığı ve genci dövmeye başladığının belirtildiği açıklamada, "Çok sayıda İsrailli asker tarafından acımasızca dövülen çocuk yaştaki Fevzi el-Cuneydi defalarca yerlere vurulmuş, ayakları ile çiğnenmiş ve sonra gözlerini bağlayarak önce bir askeri karakola, ardından da İsrail'in Ofer Cezaevi'ne götürülmüştür." denildi.

Bu menfur olayın, o sırada bölgede bulunan basın mensupları tarafından görüntülendiği ve dünya kamuoyuna yansıtıldığını aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Fevzi el-Cuneydi henüz 16 yaşında, 7 çocuklu bir ailenin en büyüğüdür. Annesi, tedavi imkanı kalmamış bir kanser hastası, babası ise yatağa mahkum bir hasta olan Fevzi, ailesinin geçimini günlük işlerde çalışarak sağlamaya çalışan ve bu nedenle okula gidemeyen bir çocuktur. İsrail, sistematik bir şekilde Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinli çocukları gözaltına almakta ve tutuklamaktadır. Tespit edilebilen sayılarla 2015 yılında 22'si kız toplam 2 bin 634 çocuk tutuklandı, 2016 yılında 32'si kız toplam 887 çocuk tutuklandı, 2017 yılında ise şu ana kadar 700 çocuk tutuklandı. Tutuklanan çocuklar İsrail'de askeri mahkemelere çıkarılmaktadır. İsrail tarafından gözaltına alınan ve tutuklanan Filistinli çocuklara gözlerin bağlanması, kelepçeleme, dövme vb fiziksel şiddet, aç bırakma, küfür ve hakaret, anne ile tehdit, taciz, zorla İbranice evrak imzalatma, psikolojik baskı gibi çeşitli işkence ve zalimane muameleler yapılmaktadır."

Açıklamada, Fevzi el-Cuneydi ve tüm Filistinli çocukların serbest bırakılması için Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarını Koruma Sözleşmesi'ne taraf tüm devletler, uluslararası mekanizmalar, resmi-sivil tüm insan hakları örgütleri, çocuk hakları kuruluşları ve tüm vicdanlı insanlar, girişimde bulunmaya çağrıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :