Iğdır'daki Selçuklu mirası ziyaretçilerini bekliyor

Iğdır'daki Selçuklu mirası ziyaretçilerini bekliyor

İpekyolu üzerinde bulunan ve 1300'lü yıllarda Selçuklular döneminde inşa edilen, Ejder Kervansarayı, yerli ve yabancı turistleri ağırlamayı bekliyor- İl Kültür ve Turizm Müdürü Engindeniz:- "Tarihi değere sahip bir eser. Daha çok tanıtılması için elimizde

IĞDIR (AA) - HÜSEYİN YILDIZ - Iğdır'da İpekyolu üzerinde bulunan ve 1300'lü yıllarda Selçuklular döneminde inşa edilen Ejder Kervansarayı, yapımı tamamlanan çalışmaların ardından yurt içi ve yurt dışından gelecek turistleri bekliyor.

Tarihi İpekyolu'nun üzerine kurulan saray, bölgenin ören yerleri arasında anılıyor.

Selçuklular döneminde, 14. yüzyılda Sürmeli Emiri Şerafeddin Ejder tarafından yaptırılan kervansaray, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yaptırılan çevre düzenlemesi ve yol çalışmasının ardından yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilmeye başlandı.

Şehir merkezine 25 kilometre uzaklıktaki kervansaray, Türkiye'den farklı şehirlerin yanı sıra Gürcistan, İran ve Azerbaycan başta olmak üzere yurt dışından da gelen ziyaretçilerini ağırlıyor.

İlk olarak 2007'de yapılan yenileme çalışmalarının ardından ziyarete açılan kervansaray, bulunduğu konum ve barındırdığı tarihi değerler nedeniyle bölgenin en önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor.

Iğdır Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ejder Kervansarayı'nın, Batum-Ani-Doğubayazıt yolu üzerinde kurulan ve özellikle son zamanlarda yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen bir yapı olduğunu söyledi.

Sergilediği yüzlerce yıllık tarihin dokusunu yaşamak isteyenlerin mutlaka bu sarayı ziyaret etmesi gerektiğini anlatan Engindeniz, "Tarihi değere sahip bir eser. 1300'lü yıllarda, Selçuklu döneminin en görkemli yapılarından biridir. Tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş, modern yol güzergahlarına biraz uzak kaldığından ziyaretleri de etkilemektedir. Havalimanının bu tarafta olması ve yakın olması, ulaşımı da bu şekilde standartların üzerine taşıdığımızda, tanıtımını da iyi yaptığımızda ziyaretçilerin artması kaçınılmazdır." diye konuştu.

Kervansarayın daha fazla turiste ev sahipliği yapması için çeşitli çalışmalar yürütüldüğüne değinen Engindeniz, "Çeşitli etkinlikleri, önemli günleri, kutlu doğum haftalarını burada yapmaya çalışıyoruz. Daha çok tanıtılması için elimizden geleni yapıyoruz. Fuarlarda, uluslararası ve ulusal tanıtım faaliyetlerinde kervansaray her zaman ön plana çıkardığımız tarihi varlıklarımızdan bir tanesidir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :