Iğdır'da Kerbela Şehitleri anıldı

Iğdır'da Kerbela Şehitleri anıldı

Muharrem ayının 10. günü nedeniyle, Vali Alpman'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 25 bin kişinin katılımıyla "Aşura Merasimi" düzenlendi- Vali Alpman: - "Bu acı hepimizin ortak acısıdır, bu acıyı hepimiz yüreğimizde hissetmeliyiz"- Iğdır Ehlibeyt Alimle

IĞDIR (AA) - Iğdır'da, muharrem ayının 10. günü nedeniyle "Aşura Merasimi" düzenlendi.

Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela çölünde şehit edilişinin bin 377. yılı nedeniyle, kentteki Zübeyde Hanım Bulvarı'ndaki belediye meydanında anma programı gerçekleştirildi.

Yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı anma programında, meddahlar tarafından okunan sinezen ve mersiyelere, vatandaşlar sinelerine vurup ağlayarak eşlik etti.

Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, burada yaptığı konuşmada, Müslüman dünyasına başsağlığı diledi ve birlik çağrısı yaptı.

Kerbela olayından ders alınması gerektiğini belirten Alpman, şunları kaydetti:

"Şu an bu meydanda 25 bin kişiyiz. Mazlum Hazreti Hüseyin'in, Allah'ın yolunda giden, Peygamber'in yolunda giden, mazlumun, merhametin sesi olan Hazreti Hüseyin'in çektiği acılarla ilgili olarak bir matem yaşıyoruz. Bundan dolayı hepinize başsağlığı diliyorum. Şunu bilmenizi istiyorum, ben Iğdır Valisi olarak, devletin temsilcisi olarak sizlerin acısını paylaşıyoruz. Bu matemin tüm dünyada, tüm müminlerce aynı şekilde, mezhep ve meşrep farkı gözetilmeden yaşanmasını diliyorum çünkü bu acı hepimizin ortak acısıdır, bu acıyı hepimiz yüreğimizde hissetmeliyiz."

Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Behlül Salmanlı ise Hazreti Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da gösterdikleri dik duruşun bugün dünyaya örnek bir sembol olduğunu söyledi.

Zalimlerin tüm oyunlarına rağmen Allah'ın dininin tamamlanacağını belirten Salmanlı, "Ehlibeyt, bütün İslam dininin ortak değeridir. Hazreti Hüseyin, bu ümmetin peygamberinin torunudur. Bu matem sadece Caferi mezhebine, Şia mezhebine mensup olan bir matem değildir, bütün İslam aleminin matemidir." dedi.

"Naehil ellere kanmayın. O gün kanılmadı, o gün de naehil eller vardı, bugün de naehil eller var." uyarısını yapan Salmanlı, şunları kaydetti:

"Bu güzel cennet vatanımızda din adamı olarak ortaya çıkan ama dini inancı dilinden kalbine sirayet etmeyen, bu millete '15 Temmuz'lar yaşatmaya kalkışan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve onun inancına mensup olanları da telin ediyoruz. Bu millet FETÖ ve onun gibi insanlara tarihte pabuç bırakmamıştır, bundan sonra da asla bırakmayacaktır. Vatan sevgisi imandan kaynaklanır. Bu millet imanı için buradadır. Dolayısıyla hem dini hem vatanı için canını feda etmeye hazırdır ve 'Lebbeyk Ya Hüseyin' diyerek dinine sahip çıkmıştır."

Konuşmaların ardından sahneye çıkan meddahlar tarafından mersiyeler okundu, kalabalık gözyaşları eşliğinde bunlara eşlik etti.

Bazı gençler tarafından Kerbela olayını konu alan gösterinin de sunulduğu programa katılanlar, daha sonra ibadetlerini mezarlık ve camilerde sürdürmek amacıyla meydandan ayrıldı.

Programa, Val Alpman ve Salmanlı'nın yanı sıra İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Kahraman Dikmen, İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal'ın da aralarında yer aldığı yaklaşık 25 bin kişi katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :