İGA, Sosyal Yatırım Programı ile 2 bin 500’ün üzerinde kadına ulaştı

İGA, Sosyal Yatırım Programı ile 2 bin 500’ün üzerinde kadına ulaştı

İstanbul Yeni Havalimanı'nın inşasını ve 25 yıllığına işletmesini üstlenen İGA, "Sosyal Yatırım Programı" kapsamında havalimanına komşu 9 mahallede gerçekleştirilen projelerle 2 bin 500'ün üzerinde kadına ulaştı

İSTANBUL (AA) - İstanbul Yeni Havalimanı'nın inşasını ve 25 yıllığına işletmesini üstlenen İGA, "Sosyal Yatırım Programı" kapsamında havalimanına komşu 9 mahallede gerçekleştirilen projelerle 2 bin 500'ün üzerinde kadına ulaştı.

İGA'dan yapılan açıklamaya göre, şirket, "Sosyal Yatırım Programı" ile yerel halkın ihtiyaçları doğrultusunda etkin projeler geliştirmeye devam ediyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetildiği program çerçevesinde, kadınların yaşama aktif katılımının sağlanması ve sosyo-ekonomik durumlarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Bu kapsamda, 9 mahallede 1 Ocak 2016'dan bu yana gerçekleştirilen 250'yi aşkın proje ve faaliyet ile 2 bin 500’ün üzerinde kadına ulaşıldı.


- "Yerel istihdam ve staj programlarına ağırlık verdik"


İGA Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren, konuya ilişkin değerlendirmesinde, inşaat alanı çevresinde yaşayan yerel halkla şeffaf, açık diyalog esasına dayalı güvenilir ilişkiler ve projeler hayata geçirmenin ana sorumluluklarından biri olduğunu ifade etti.

Akpınar'da dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanını inşa ettiklerini belirten Özeren, sorumluluklarının sadece proje sahasının içi değil tüm çevre olduğunu, bu hedefle ilk öncelik verdikleri programlardan birinin "Sosyal Yatırım Programı" olduğunu dile getirdi.

Bu program kapsamında ekiplerinin, inşaata komşu olan mahallelerin sosyo-ekonomik yapılarını araştırdığını belirten Özeren, şunları kaydtti:

"Elde ettikleri sonuçlarla somut, pozitif etkiye sahip, eşitlik temeli gözeten etkin projeler tasarlanıp hayata geçirildi. Bu projelerin en önemli ayağını ise kadınlarımız için yürüttüklerimiz oluşturuyor. Başta, kadınların ekonomik hayata katılımlarını sağlamak için yerel istihdam ve staj programlarına ağırlık verdik. Bugün İGA bünyesinde komşu mahallelerden gelip çalışan mavi ve beyaz yakalı kişilerin yüzde 20'si kadındır. Kadınlarımız için okuma yazma eğitimleri, hayat boyu öğrenme faaliyetleri, kreş, mutfak ve bilgisayar odaları yapımları gibi birçok projeye imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. İsteğimiz, kadınların toplum yaşamının her alanında başarılarıyla daha fazla yer almalarını sağlamaktır."


- Okuma yazma eğitimleri ve hayat boyu öğrenme faaliyetleri


Verilen bilgilere göre program kapsamında, Tayakadın Mahallesi'nde okuma yazma bilmeyen kadınlar için okuma-yazma kursu gerçekleştirildi. Proje ile kadınların okuma yazma bilmedikleri için günlük hayatlarında karşılaştıkları zorlukları ortadan kaldırmak, eksik kalmış eğitimlerini tamamlamak ve kayıtlı eğitim oranında artış sağlamak hedeflendi.

Komşu mahallelerde yaşayan kadınların hem İGA bünyesinde hem de diğer iş dallarında meslek edinebilmeleri amacıyla mesleki ve teknik eğitim programları başlatıldı. Bu kapsamda 82 kadın Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Atık Yönetimi" ve "Gıda Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen ve Sanitasyon" eğitimleri aldı.

Arnavutköy Halk Eğitim Merkezi'ne kayıtlı kursiyerlerin çocuklarını bırakacakları bir yer olmaması nedeniyle eğitimlere gelemedikleri ve verimsiz bir katılım sağladıkları gözlemlendi. Bu amaçla, Halk Eğitim Merkezi içerisinde kreş kurulumu için malzeme desteği yapıldı. Aynı zamanda kreşte çocukların rahat bir şekilde beslenmelerinin sağlanması için bir de mutfak kuruldu. Kreşten 50 kadın ve çocuk faydalanabiliyor.

Yine Halk Eğitim Merkezi'nde kadınların teknolojik ve yenilikçi eğitimler alabilmeleri amacıyla 11 kişilik bilgisayar laboratuvarı kuruldu. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslara 20 kadın katıldı.


- Kadın kooperatifi kuruluyor


İGA, komşu mahalle halkının temel ihtiyaçları ve sosyo-ekonomik gereksinimlerini mümkün olduğunca karşılamak ve yaşam kalitelerini artırmak için kooperatif çalışmaları yürütmeye başladı.

Yeniköy Mahallesi'nde girişimci olmak isteyen 11 kadın ile gıda sektöründe çalışmalar yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Gıda Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen ve Sanitasyon" eğitimleri verildi.

Yerel gıda ürünleri belirlenerek bu ürünleri satmaları ve kooperatifleşmeleri konusunda kadınlar teşvik edildi. Kadınlara özel bir telefon hattı kuruldu, marka ve logo çalışması yapıldı, broşür ve poster tasarım desteği sağlandı, kavanoz ve paket yardımları yapıldı ve ilk aşamada ürünlerinin teslimi için ulaşım desteği verildi.

Yeniköylü kadınların ürettikleri ev yapımı ürünler hem İGA personeli tarafından satın alındı hem de İGA'nın misafirlerine toplantılarda ikram edildi. Kadınların bu program sayesinde sürdürülebilir bir iş modeliyle para kazanmaları hedeflendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :