İftar sofralarında dikkat edilecek hususlar

İftar sofralarında dikkat edilecek hususlar

Hem bedensel hem de ruhsal bir arınma ve yenilenme yaşadığımız Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarımızda büyük değişimler meydana gelir, öğün saatlerimiz değişip azalır ve farklı besinler tüketmeye başlarız

Ramazan ayı iyi bir beslenme alışkanlığı edinmek için en doğru zamandır. Özellikle yaz günlerine denk gelen Ramazan, oruç tutanların sağlıklı bir ay geçirebilmeleri için sahur ve iftarda neler tükettikleri konusunda daha da dikkatli olmasını gerektiriyor.

Ustaların ustası Ramada Plaza Konya’nın başarılı Ahçıbaşısı Ali Murat Dikmen ;  Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme şekli birdenbire değişir. Genelde 3 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık meyve, sebze ve beyaz et tüketimi azalır. Oysa ki ister 3 öğün, isterseniz 2 öğün yiyin; günlük almanız gereken karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral oranları hep aynı olmalıdır.
Malum yaz aylarında sahur ile iftar arasında çok uzun saatler oruç tutulacak olması sağlıklı iftar menüleri oluşturmak için en önemli nedenimizdir. 15-16 saat oruç tuttuktan sonra güzel bir iftar sofrasının vazgeçilmezlerinden çorbayı menümüzden eksik etmeyelim. Çorbadan sonra iştah açıcı bir salatanın yanına protein destekli yiyecekler tüketmeliyiz. Tabi ki de dikkat etmemiz gereken noktalar var bunların başında da hazırlama yöntemi gelmektedir. Ancak Ramazan'da özellikle tavsiye ettiğim fırında ve buharda pişirme yöntemidir. Kızartma ve ağır pişirme yöntemlerinden uzak durulmalı. İftar sofralarının en tatlı kısmını ise sütlü ve mevsim meyveleri ile hazırlanmış tatlılar oluşturmalıdır. Doğal şeker içeren, lif ve posa kaynağı meyveler Ramazan'da tatlı ihtiyacımızı, düşen kan şekerimizi sağlıklı bir şekilde karşılamamızı sağlayacaktır. Yemek sırasında ve sonrasında mutlaka bol su içilmelidir. İftarın bir çorba ile açılmasını ve 15 dakika geçtikten sonra ana yemeğe geçilmesini öneririm. İftar sofralarında her besin grubundan dengeli yemekleri içeren bir menü olmalı. Yemekten hemen sonra çay, kahve içmek hiç doğru değil; bu tür yiyecekler demirin emilimini azaltır. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra içilmesi uygundur. Şahsım ve ekibim tüm misafirlerimize en sağlıklı, en lezzetli ,en özenli yemekleri yaparak , keyifli ve sağlıklı bir Ramazan sofrası hazırlamaya özen gösteriyoruz’ dedi.

resim9999.png