İdlibli çocukların eğitim mücadelesi sürüyor

İdlibli çocukların eğitim mücadelesi sürüyor

Suriye'nin İdlib ilinde çocuklar, Esed rejiminin saldırılarından zarar gören okullarında eğitim görmek için sıraları dolduruyor- Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında zarar gören yüzlerce okul tadilattan geçmeyi bekliyor - İdlib'in

İDLİB (AA) - BURAK KARACAOĞLU/EŞREF MUSA - Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilindeki on binlerce çocuk, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin hava ve kara saldırılarında zarar gören okullarında imkansızlıklara rağmen eğitimlerine devam etmeye çalışıyor.

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından itibaren Esed rejimi ve destekçilerinin kara ve hava saldırılarında yüzlerce okul tahrip edildi.

AA'nın Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) Eğitim Bakanlığından aldığı bilgiye göre, İdlib genelinde 1148 okulun yüzde 80'inden fazlası Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarında zarar görerek tadilat veya yeniden inşa edilmeyi bekliyor.

İdlib'de eğitim seferberliği sürerken, on binlerce çocuk, daha önceki saldırılarda zarar gören okullarda imkansızlıklar içinde eğitim görmeye çalışıyor. Ancak, zorlu yaşam şartlarının hakim olduğu bölgede küçük yaşlarına rağmen on binlerce çocuk, yoksulluk ve sefalet içindeki ailelerine destek olmak için okul sıralarını bırakıp çalışmak zorunda kaldı.

Türkiye ile Rusya arasında varılan Soçi mutabakatıyla derin bir nefes alan İdlibliler, eğitim hizmetindeki eksiklerin giderilmesini bekliyor.

Okullarda, öğretmen ve materyal yetersizliği nedeniyle eğitim-öğretim güçlükle sürüyor.

İdlib’in Cisir Eş Şuğur ilçesinde yer alan Kefir köyündeki okul Esed rejiminin saldırılardan zarar gören okullardan yalnızca birisi.

Esed rejiminin, 2015 yılında yaptığı hava saldırısında büyük bölümü yıkılan okulda, gönüllü öğretmenler 150 öğrenciye zor şartlarda eğitim vermeye çalışıyor.

Pek çok sınıfı yıkılan okulda çocuklar, eğitimlerinin yanında temizlik işlerini de kendileri yapıyor.

-"Bir sınıfta 50'den fazla öğrenci bulunuyor"

Kefir köyündeki okulun müdürü Abd El Gafur Süleyman AA'ya yaptığı açıklamada, Cisir Eş Şuğur ilçesi ve kırsalındaki okullarda eğitim alanında büyük zorluklar yaşadıklarını dile getirdi.

Süleyman, "Sınıflarda eğitim malzemelerinde ve öğretmen kadrosunda büyük eksikliklerimiz var. Dolayısıyla bazı sınıfları birleştirmeye gerek duyuyoruz, bazılarını da iptal ediyoruz. Bir sınıfta 50'den fazla öğrenci bulunuyor." diye konuştu.

4. sınıf öğrencisi 11 yaşındaki Eyhem Kürdi, "Ben okulumu çok seviyorum. Buraya gelip öğrenmek istiyorum. Okulda yeterince sınıf yok. Kapı ve pencere de yok. Büyüyünce öğretmen olup çocukları eğitmek istiyorum." dedi.

Aynı sınıfa giden bir diğer öğrenci Muhammed Süleyman da okulun yıkılan duvarlarının yeniden yapılmasını dilediğini belirterek, "Benim bir okulum olsa duvarlarını tamir ederdim. Çocuklara kitap, sandalye, kalem ve defter verirdim. Ders arasında dışarıda çocuklarla oynamak için okulun çevresine duvar örüp içine de oyuncak alırdım." ifadelerini kullandı.

-"Çocuklara bir şeyler öğretmek için öğretmen olmak istiyorum"

Esed rejiminin okulu hedef aldığı gün evde olduğunu söyleyen 5. sınıf öğrencisi Lemya Kürdi de saldırıda okulun büyük bölümünün yıkıldığını anlattı.

Kürdi, "Ben bütün çocuklara bir şeyler öğretmek için öğretmen olmak istiyorum. O yüzden okulun onarımını yapmak istiyorum." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :