"İdlib intikali" sığınmacılara da umut oldu

"İdlib intikali" sığınmacılara da umut oldu

Suriye'nin İdlib çatışmasızlık bölgesindeki kamplarda yaşayan sığınmacılar, Türk Ordusunun intikal iyle evlerine dönmeyi umut ediyor - Atme kampı sakinlerinden Elleyri:- "Beklentilerimiz çok. Ümitlerimiz de büyük. İnşallah Türk ordusu, İdlib’e intikal ede

İDLİB (AA) - Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Astana anlaşmaları çerçevesinde intikal edeceği İdlib çatışmasızlık bölgesinde yaşayan sığınmacılar, Türkiye'nin sağlayacağı güvenli ortam sayesinde evlerine dönmeyi umuyor.

Suriye'nin İdlib ilinin kuzeyinde, Türkiye sınırında yer alan Atme kampında yaşayan siviller, TSK'nın ateşkes rejiminin takibi amacıyla bölgeye yapacağı intikali AA muhabirine değerlendirdi.

Sığınmacılardan Mustafa Elleyri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk ordusunun 7 yıllık çileye son vermesini beklediklerini belirterek, "Beklentilerimiz çok. Ümitlerimiz de büyük. İnşallah Türk ordusu, İdlib’e intikal ederek güven ve barışı geri getirir. İnsanlar evine yurduna kavuşur." dedi.

Kampta yaşayan Um Muhammed isimli bir anne de Türk Ordusunun intikaliyle saldırıların son bulmasını temenni ettiklerini ifade etti.

- "PKK’nın buraya gelmesini istemiyoruz"

Um Muhammed, "Nasıl ki yağmurla huzur gelir, hava temizlenir, biz de öyle olacağını umuyoruz. PKK’nın buraya gelmesini istemiyoruz. Sorun değil, iyilik istiyoruz." diye konuştu.

Bir başka kamp sakini Muhammed Şibani, terör örgütü PKK/PYD'nin Afrin'den sonra İdlib'e yayılma tehlikesine dikkati çekerek, "PKK girerse kamptan kaçarız. Nereye gideriz, onu bilmiyorum." dedi.

Kamptaki sivillerden Cemil Harrani de TSK'nın İdlib'e girmemesi halinde, kentin Rakka, Deyrizor ya da Musul'a benzeyeceği yorumunda bulundu.

Hüseyin Reşid isimli 8 yaşındaki bir çocuk da, "Türk ordusu geldikten sonra evlerimize geri döneceğimiz düşünüyorum. Okula gitmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

- "Evlerimize, okulumuza döneceğiz"

Şeh isimli bir kız çocuğu, "Türk askerlerinin geleceğini insanlardan duyduk. İnşallah saldırılar son bulacak. Kamptan ayrılıp evlerimize, okullarımıza döneceğiz." derken Rudeyne isimli arkadaşı, "Türk askerlerinin girmesini istiyoruz. Evlerimize, okulumuza dönmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Mahmut Diyeb isimli bir sivil de TSK'nın İdlib'e intikalinin, kentin semalarından savaş uçaklarını uzaklaştıracağını söyledi.

Türkiye'den İdlib'teki eğitim hayatına destek vermesini beklediklerini söyleyen Diyeb, "PKK da burayı almaya çalışıyor" değerlendirmesini yaptı.

TSK, Suriye'deki ateşkesin diğer garantörleri Rusya ve İran ile varılan Astana anlaşmaları çerçevesinde İdlib çatışmasızlık bölgesine intikal edecek.

Türk askeri unsurlarının intikali ile rejim ve muhalifler arasındaki ateşkesin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve krizin barışçıl çözümü için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak hedefleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :