ICTY'nin Sırp savaş suçu zanlısı Şeşely'i geri çağırması

ICTY'nin Sırp savaş suçu zanlısı Şeşely'i geri çağırması

Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç, ICTY'nin kararının başta Sırbistan olmak üzere tüm bölgenin istikrarına zarar verdiğini savundu

BELGRAD (AA) - Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), sağlık sorunları nedeniyle kasım ayında geçici olarak serbest bırakılan Sırp savaş suçu zanlısı Voyislav Şeşely'in tutukevine geri dönmesini istemesi, Sırbistan'da tepkiye neden oldu.

Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç, ICTY'nin kararını "sinsice ve skandal" olarak nitelendirerek, bu kararın başta Sırbistan olmak üzere tüm bölgenin istikrarına zarar verdiğini savundu.

Mahkemeden kendilerine henüz resmi bir belge ulaşmadığını kaydeden Daçiç, bu resmi belgenin kendilerine ulaşmasının ardından hükümet olarak atacakları adımlara karar vereceklerini söyledi.

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç de etik olmayan bu karardan dolayı kızgın olduğunu ve önümüzdeki günlerde konuyu ele alacaklarını ifade etti.

Şeşely'in genel başkanlığını yaptığı Sırp Radikal Partisi (SRS) Sözcüsü Miliyan Damyanoviç ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şeşely, kendi isteği ile Lahey'e dönmeyecek. Önümüzdeki günlerde, bir zamanlar en yakın çalışma arkadaşlığını yapan Tomislav Nikoliç ve Aleksandar Vuçiç'in onu nasıl tutuklayacağını göreceğiz" ifadesini kullandı.

 

- Karar

 

ICTY'den bugün yapılan yazılı açıklamada, mahkeme bünyesindeki Temyiz Konseyi'nin, Şeşely'in geçici olarak serbest bırakılmasını öngören kararın geri alınması için Soruşturma Konseyi'ne yazılı başvuruda bulunduğu ifade edildi. Soruşturma Konseyi'ne gönderilen yazıda ayrıca Şeşely'in daha önce tutulduğu Scheveningen'deki tutukevine geri dönmesi yönünde karar alınması istendi.

Şeşely, 1991-1993 yılları arasında Hırvatistan, Bosna Hersek ve Sırbistan'ın kuzeyindeki Voyvodina bölgesinde Sırp olmayan halk üzerinde savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

"Büyük Sırbistan" ideolojisinin öncülerinden kabul edilen ve "tüm Sırp topraklarını birleştirmeyi" hedefleyen Şeşely'in yargılanması 2012 yılında tamamlanmış olsa da mahkeme henüz Şeşely hakkındaki kararını vermedi.

Kaynak:Haber Kaynağı