İçtüzük değişiklik teklifi Genel Kurul'da

İçtüzük değişiklik teklifi Genel Kurul'da

CHP Grup Başkanvekili Altay:- "Bu, temel değerlerin daha fazla tahrip olmasına yol açacak bir içtüzük. Bu değişiklikle milletvekillerinin düşünceleri bir kalıba sokulmak isteniyor"- AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:- "Hiç kimsenin Atatürk'le, Atatürk'ü

TBMM (AA) - CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifiyle ilgili olarak, "Bu, temel değerlerin daha fazla tahrip olmasına yol açacak bir içtüzük. Bu değişiklikle milletvekillerinin düşünceleri bir kalıba sokulmak isteniyor." dedi.

TBMM Genel Kurulunda Meclis İçtüzük Değişikliği Teklifinin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında CHP Grubu adına söz alan Altay, MİT ve MASAK'ın, AK Parti için parti teşkilatlarına yönelik çalışma yapacağı iddiasını içeren bir köşe yazısına değinerek, bunun doğru olup olmadığını sordu.

İçtüzükte bugüne kadarki değişikliklerin genelde çoğulcu anlayışla yapıldığını ifade eden Altay, "Biz de kabul ediyoruz ki bu içtüzük sağlıklı değil. Elbette revizyona, belki yeniden yazılmaya muhtaç ama dünyanın bütün ülkelerinde, parlamentolarda içtüzükler, eğer şartlar olağansa çoğulcu bir anlayış ve yaklaşımla yazılır, yapılır." diye konuştu.

Altay, "Çoğunluk biziz, istediğimizi yaparız." şeklindeki anlayışın yanlış olduğunu dile getirdi.

Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK), 30 gün içinde TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi gerektiğini, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından çıkarılan 26 KHK'dan 21'inin Genel Kurulda henüz ele alınmadığını anımsatan Altay, şöyle konuştu:

"Milletten aldığınız destek, sizde ağır bir çoğunluk şımarıklığına yol açtı. Demokrasi, el kaldıran iki ördeğin bir file üstünlük sağladığı rejimin adı değildir. 'Benim çoğunluğum var, istediğimi yaparım'. Yap, yap da kanun, nizam, kural, içtüzük, bunlara saygı göstermiyorsan sen her vesileyle çıkıp burada ileri demokrasi masalı anlatmayacaksın.

Bir şey gözden kaçmasın istiyoruz, Anayasa'ya aykırı olmasın istiyoruz, hukuksuzluk olmasın istiyoruz, kanunlar ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı olmasın istiyoruz, hakkaniyetten kopulmasın istiyoruz, kamu yararı gözardı edilmesin istiyoruz, temel değerler tahrip edilmesin istiyoruz. Bu, temel değerlerin daha fazla tahrip olmasına yol açacak bir içtüzük. Bu değişiklikle milletvekillerinin düşünceleri bir kalıba sokulmak isteniyor. Anayasa Mahkemesinin 17 üyesini de AK Parti Kurucular Kurulundan oluşturun. Biz, bu iş burada yasalaşırsa, geçerse bunu mahkemeye getirdiğimizde en az 6 maddesini iptal etmek zorunda. Edecek."

- "Bu sefer fırçayla kalmayacak"

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin TBMM Grubu tarafından kandırıldığını ileri süren Altay, şunları kaydetti:

"O Elitaş'ın haline üzülüyorum. Tayyip Erdoğan'ı kandırıyor. Bu sefer fırçayla kalmayacak, Genel Başkanınız diyecek ki, 'Siz beni kandırdınız. Hani bu değişiklik olunca Meclis hızlı çalışacaktı? Hani bu değişiklik olunca kanunlar tıkır tıkır geçecekti?'

Milletin menfaatine olan her şey buradan en seri şekilde geçecek. Bugüne kadar olduğu gibi ama Anayasa'ya aykırı, kutuplaştırıcı, ötekileştirici, hakkaniyetten uzak teklif ve tasarılarınızın buradan geçmemesi için aziz milletimizin bize verdiği görev ve sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz."

- Müfredat tartışması

Cumhuriyetin laik niteliğinin ve devletin hukuk devleti olmasının AK Parti'ye 15 yıldır iktidar olma imkanı sağladığını belirten Altay, "'Milli Eğitimde müfredat değiştiriyorum' diye müfredattan ve ders kitaplarından Mustafa Kemal Atatürk'ü çıkarmak size bir şey kazandırmayacak. Bazen insanları dokunduğu şeyler yakar. Bugünlerde sizi yakacak şeylere dokunuyorsunuz. Benden söylemesi." diye konuştu.

-"MİT'ten, MASAK'tan rapor alınmamıştır"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AK Parti'nin teşkilatlarında, belediyelerinde görevli olanlara, görev alacaklara ilişkin şimdiye kadar ne MİT'ten ne MASAK'tan rapor alındığını, bundan sonra da böyle bir usul izlenmeyeceğini söyledi.

Altay'ın değindiği köşe yazısını tekzip ettiklerini bildiren Bostancı, "Böyle bir şey yok çünkü bizim yaptığımız çalışmalar, kişinin halk nezdindeki performansına bağlıdır, yaptığı çalışmaya bağlıdır." ifadesini kullandı.

Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olduğunu hatırlatan Bostancı, "Hiç kimsenin Atatürk'le, Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nde oynadığı eşsiz rolle bir problemi söz konusu değildir. Müfredatta da Atatürk'e ve cumhuriyet değerlerine ilişkin her türlü bilgi, norm, kültür çocuklarımıza aktarılıyor. Bu, hepimizin ortak hassasiyetidir." dedi.

Şahsı adına konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Eseyan, teklifin Meclisin daha verimli ve etkin çalışmasını hedeflediğini, muhalefetin sesinin kısılmasının ise asla amaçlanmadığını kaydetti.

Şahsı adına konuşan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise teklife ilişkin süreçte katılımcılık ve çoğulculuğun hiçbir şekilde aranmadığını savunarak, "Kritik maddelerde asla anlaşma söz konusu değildir. Muhalefet dışlanmıştır. Dayatmacı bir anlayışla gelinmiştir." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :