İçtüzük değişikliği Meclis gündeminde

İçtüzük değişikliği Meclis gündeminde

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:"Anayasa'ya uyum için İçtüzüğün 25 maddesinde değişiklik yapılması gerekiyor, önceden de 6 ihtilaflı madde bulunuyor. Toplamda 30 maddelik İçtüzük değişikliği yaparak Meclis'in etkin ve verimli çalışmasını sağlayabiliriz"

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Anayasa'ya uyum da dahil olmak üzere 30 maddelik İçtüzük değişikliği yaparak Meclis'in etkin ve verimli çalışmasının sağlanabileceğini söyledi.

Elitaş, "İçtüzük değişikliği konusunda" AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM İçtüzüğü'nün 1973 yılında yürürlüğe girdiğini anımsattı.

O tarihten bugüne kadar İçtüzük'te sürekli değişiklikler yapıldığına dikkati çeken Elitaş, Meclisin etkin ve verimli bir şekilde çalışmasına imkan vermemesi nedeniyle, sürekli olarak İçtüzük'ten şikayet edildiğini belirtti.

Elitaş, bazı TBMM Başkanlarının İçtüzüğün yeniden yapılması konusunda girişimlerde bulunduklarını, en son, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında, bütün siyasi partilerden eşit sayıda 2'şer milletvekilinin katılımıyla yapılan toplantılarda 8,5 aylık İçtüzük çalışması yapıldığını hatırlattı.

Bu çalışmada birinci etapta 21 maddenin muallakta kaldığını, grup başkanvekillerinin katıldığı ikinci etapta ise 6 madde konusunda ihtilaf ortaya çıktığını ifade eden Elitaş, "6 madde ile ilgili anlaşma noktasına gelindiği zaman ise maalesef seçim tarihi gerçekleşti ve Anamuhalefet Partisi'nin her zaman olduğu gibi sözünden dönmesiyle İçtüzük görüşmeleri askıya alındı." dedi.

Mustafa Elitaş, 16 Nisan tarihindeki Anayasa değişikliği ile birlikte, Anayasa'ya uyum için İçtüzüğün yaklaşık 25 maddesinde değişiklik yapılması gerektiğini dile getirdi.

- "İşlemlerin büyük bir kısmı İçtüzüğe aykırı"

Önceden de 6 ihtilaflı madde bulunduğuna dikkati çeken Elitaş, şöyle konuştu:

"Toplamda yaklaşık 30 maddelik bir İçtüzük değişikliği yaparak hem Meclisin etkin ve verimli çalışmasını sağlamış oluruz hem de Anayasa değişikliğine uyumlu İçtüzüğü hayata geçirmiş oluruz. Yapılan işlemlerin büyük bir kısmı İçtüzüğe aykırı. Meclis Başkanvekilleri artık anladıkları ve istedikleri gibi Meclisi idare etme durumu ile karşı karşıyalar. Yani hukuksuz bir yönetimle karşı karşıyayız. Bunun için İçtüzüğün bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. 6 madde ile birlikte, Anayasa'ya uyum için gerekli, teknik konuları içeren 25 madde üzerinde anlaşıp, 2017 tarihli yeni bir İçtüzüğü Meclis'e kazandırmak istiyoruz. Bu, bizim 26. Dönem olarak başarımız olacaktır."

Mustafa Elitaş, "AK Parti İçtüzük değişiklik teklifini tek başına mı verecek yoksa MHP ile birlikte mi sunacak?" sorusuna, "HDP ile CHP mükemmel bir anlaşma içerisindeler. Kim kimin vagonu, lokomotifi o belli değil ama görünen o ki CHP çoğunlukla HDP'nin vagonu gibi, lokomotif HDP; HDP'nin çektiği yolda ilerleme anlayışı gösteriyor. Birlikte hareket ediyorlar, Genel Kurulda sayıda eksiklik varsa birbirlerini tamamlıyorlar. Fikirleri ve anlayışları birbirini tutan iki partinin böyle bir uzlaşı içerisinde bulunması, normal karşılanması gereken bir durum." yanıtını verdi.

- "İçtüzüğü MHP ile yaparız"

"16 Nisan'da halk tarafından kabul edilen Anayasa'yı nasıl ki MHP ile birlikte inşa ettiysek, bu Anayasa'ya uygun İçtüzüğü de birlikte inşa etmemiz gerekir." diyen Elitaş, önceki İçtüzük komisyonunda MHP ile genel manada ittifaklarının olduğunu söyledi.

Elitaş, "MHP ile nasıl Anayasa değişikliğini gerçekleştirerek Türkiye'nin aydınlık yarınlara gidişini birlikte yaptıysak, İçtüzüğü de birlikte yaparız diye umuyorum." dedi.

TBMM Genel Kurulunun 23 Haziran Cuma gününe kadar aralıksız çalışma kararı alındığını belirten Elitaş, görüşmeleri devam eden sanayi ve üretimin desteklenmesine ilişkin tasarı, yargıda anayasa değişikliğine uyum tasarısı ile Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi kurulmasına ilişkin tasarının Meclis tatile girmeden yasalaşacağını bildirdi.

- "Çalışmaları bitirince tatile girer"

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, bu tasarıların 23 Haziran tarihine kadar yasalaşmaması durumunda, Genel Kurulun 4 Temmuz'dan itibaren çalışmalarına devam edebileceğini belirterek, "Meclis, hem bu tasarılar hem de İçtüzük değişikliği için toplanır, çalışmaları bitirdikten sonra tatile girer." ifadesini kullandı.

Elitaş, Meclis'in Temmuz ayında çalışması durumunda ilgili kanuna göre, RTÜK'e üyelik seçiminin de yapılacağını vurguladı.

"İçtüzüğün görüşülmesi için öngördüğünüz bir süre var mı?" sorusuna, Elitaş, "Yaklaşık 25 madde Anayasa'ya uyum maddeleri, teknik maddeler olacağı için uzun sürmez diye düşünüyorum." karşılığını verdi.

- "İnsani olmayan davranışlara müsaade edilmez"

İçtüzük değişiklik teklifinin TBMM Başkanlığına sunulmasının ardından öncelikle Anayasa Komisyonunda görüşüleceğini anımsatan Elitaş, şunları kaydetti:

"Komisyon raporunu sunduktan sonra, TBMM Genel Kurulunda grup önerisiyle teklifi gündemin ön sırasına alacağız ve teklifi ele alacağız. TBMM İçtüzüğüne göre, İçtüzük değişiklik teklifini iki bölüm halinde, temel yasa olarak görüşeceğiz. Teklifin tümü ve bölümler üzerinde konuşma yapılacak, maddeler üzerinde yapılmayacak; sadece madde üzerinde önerge verilirse onun üzerinde konuşma yapılacak. Bu yüzden uzun sürmez diye tahmin ediyorum.

CHP, Genel Kuruldaki görüşmelerde maddeler üzerinde önerge vererek, medeni bir şekilde eleştirilerini dile getirirse saatte 3 madde çıkarabiliriz. Teklif 30 madde olursa, 10 saatte teklifi çıkarırız. Ancak milletvekillerini ısırmak ve onlara yumruk atmak gibi insani olmayan davranışlar yaparlarsa, birkaç gün engellenir ama hoş olmayan görüntüler de ortaya çıkmış olur. CHP, konuyla ilgili hassasiyetlerini, hissiyatlarını dile getirir, biz de ilgiyle dinleriz, o çerçevede de özgür irademizle oyumuzu kullanır ve İçtüzük'le ilgili kanaatimizi oluşturmuş oluruz. Ama Genel Kurulda, ısırmak ve yumruk atmak gibi insani olmayan davranışlar hoş görülmez, kimse de buna müsaade etmez."




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :