"İçtüzüğün revizyona ihtiyacı var"

"İçtüzüğün revizyona ihtiyacı var"

TBMM Başkanı Yılmaz:- "TBMM İçtüzüğü'nün en azından gözden geçirmeye, revizyona ihtiyacı var"- "Meclis'te komisyonlara daha çok yetki vererek, Genel Kurulu rahatlatmak gerektiğini düşünüyorum"- "İletişimin güçlendiği çağımızda Genel Kurul'daki metin okuma

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Meclis İçtüzüğü'nün en azından gözden geçirmeye, revizyona ihtiyacı olduğunu belirterek, "Komisyonlara daha çok yetki vererek, Genel Kurulu rahatlatmak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Yılmaz, AA Editör Masasında soruları yanıtladı. 

İsmet Yılmaz, "Meclis İçtüzüğü'ndeki bazı eksikliklerden dolayı, zaman zaman TBMM Genel Kurulu'nda ortam gerginleşiyor. İçtüzük değişikliği için girişimlerde bulunuldu ancak sonuç alınamadı. Yeni dönemde İçtüzük değişikliğiyle ilgili bir çalışma yapılabilir mi?" sorusu üzerine, Meclis'in yeni bir İçtüzüğe ihtiyacı olduğunu söyledi. 

İçtüzüğün Genel Kurul'da çok zor değiştiğine işaret eden Yılmaz, "Daha önce İçtüzük değişikliğine ilişkin teklif geldi, kavga gürültü içinde genel görüşmeleri geçti ama maddelere geldiği zaman baktık ki sürdürebilmek çok makul olmuyor" dedi. 

TBMM Başkanı Yılmaz, İçtüzüğün Meclis'in Anayasası olduğunu anımsatarak, Anayasalar uzlaşma metinleri olduğu için, İçtüzüğün de uzlaşmayla geçmesi için çabaladıklarını söyledi. Muhalefetin, İçtüzük değişikliğiyle itiraz ve söz hakkının engelleneceğini düşündüğünü kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ancak işin bir de şu yönü var: Millet bir partiyi iktidara getirirken 'benim taleplerim ve ihtiyaçlarım var, bu yasaları çıkar' diyor. 1 Ekim günü Meclis'i kapatırken, hemen hemen her partiden milletvekilleri Meclis'in yasa yapma ihtiyacı olduğunu ifade ettiler. Demek ki yasa yapmaya ihtiyaç var. O halde muhalefet partilerinin ne yapmaları lazım. Bir yasa üzerinde kendi itirazlarını, 'Anayasa'ya uygundur, aykırıdır' şeklindeki itirazlarını kayda geçirerek, iktidar partisinin yasayı çıkarmasına müsaade etmeleri gerekir. Bir başka husus, ihtisas komisyonlarımız var. İhtisas komisyonları o konuyu bilenler, yani o işin ehillerinden oluşur. Onlar komisyonda yasayı tartışıyorlar, yasa daha sonra Genel Kurula geliyor ve orada da görüşüyoruz. Bu, bence ikinci bir zaman israfına, kaynak israfına yol açıyor, 'ihtisas komisyonuna itibar etmiyorsunuz' demektir. Bu, sadece engellemek içindir. Benim bulunduğum bir dönemde bir parti yaptı. 500-600 kelimeden oluşan bir şey için, her şeye önerge verdiler. Bir önceki maddede yönetmelik kaldırılıyor ama sonraki maddede yönetmeliğe ilişkin önerge veriyorlar. Ya biz bunu kaldırdık. Ama bunları konuşma fırsatı olarak görüyorlar. Usule uygun değil ama söz hakkı almak için yapıyorlar bunu.

Diyelim ki bir yürütme maddesini ele alıyorlar ve bir gün ileri atarak önerge veriyorlar. Komisyonlarda sınırsız konuşma hakkı olsun, orada tartışılsın, Genel Kurul'da ise hatta karar yeter sayısı aranmadan, toplantı yeter sayısı aranmadan... Milletvekili misin, milletvekilisin; komisyonda böyle bir kanun var mı? Var. Peki, Genel Kurula gelecek mi? Gelecek. Başka işin yok, yasama organının üyesisin. Eğer bu kanuna önem veriyorsan, orada olacaksın ve mutlaka iradeni beyan edeceksin. Fransa'da biliyorsunuz, Türkiye aleyhine bir yasa geçti. 3 kişi, 5 kişi, 10 kişi orada oluyor. Sonuçta 15 kişi  önem vermiş ve oraya gelmişse diğerleri de önem vermemişse, - katılmayanlar için söylüyorum - 15 kişi ile yasa geçiyor. Türkiye'de de bir şekilde komisyonlara daha çok yetki vererek, Genel Kurulu rahatlatmak gerektiğini düşünüyorum."

TBMM Başkanı Yılmaz, İçtüzükte çok eski düzenlemeler, geçmişte iletişim sıkıntısı düşünülerek yapılan okutmalar olduğunu ifade ederek, "Bazen o kadar çok uzun şeyler oluyor ki... Her şeyde okutmalar. İletişimin güçlendiği çağımızda, Genel Kurul'daki metin okumaları kaldırılabilir, Meclis araştırması, genel görüşme önergeleri ve sözlü soru önergelerinin okunması bırakılabilir. Hiç uygulanmayan hükümler olduğu gibi, İçtüzükte yer alıp da uygulanmayan teamüller de vardır" diye konuştu.

İçtüzüğün en azından gözden geçirmeye, revizyona ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yılmaz, iktidarın kanun yapma sürecini kolaylaştırma, muhalefetin ise daha etkin denetim yapma isteği olduğunu, onun da bu hakkını sağlamak gerektiğini bildirdi.

-  "Komisyonda milletvekillerine daha etkin denetim fırsatı vermek gerekiyor"

İsmet Yılmaz, komisyonda milletvekillerine daha etkin denetim fırsatı vermek gerektiğini belirterek, birçok kanunun komisyonlardan geçmesine ve Genel Kurula gelmesine rağmen kadük kaldığını ve kanunu çıkartamadıklarını söyledi. 

En büyük sıkıntının uluslararası anlaşmalara ilişkin tasarılarda yaşandığına işaret eden Yılmaz, "Uluslararası önemli anlaşmalar var. Diğer ülke kabul etmiş, mahcubiyet var. Bunları yapamıyor. Niye? Meclis, çok yoğun çünkü. Meclis, 3 gün; salı, çarşamba, perşembe günleri çalışıyor" diye konuştu.

TBMM Başkanı Yılmaz, Meclis gündeminin önceden, haftalık belirlenmesi gerektiğini ifade ederek, "Salı günü geliyorsunuz, Danışma Kurulu toplanıyor. Mutabık kalırlarsa ne ala. Bir önerge veriliyor, başlıyorlar konuşmaya. Siz salı günü verdiğiniz önergeyle salı, çarşamba ve perşembe günlerinin çalışma takvimini oluşturuyorsunuz. Fakat ertesi gün geliyorsunuz, çarşamba ve perşembe günleri bir daha önerge veriyorsunuz. Bu gündemlerin haftalık kesinleşmesi lazım. Aksi halde, televizyon yayın saati bitimine kadar olan zaman partilerin grup önerileri ile geçiyor, asıl konuya geçilemiyor" sözlerini sarfetti.

- "Yasa yapmayan Meclis, asli fonksiyonunu yapmıyor demektir"

Meclis'in denetim fonksiyonu olduğunu ancak asli görevinin yasama yapmak olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Dolayısıyla yasa yapmayan bir Meclis, asli fonksiyonunu yapmıyor demektir, çünkü millete karşı sorumluluk vardır. Bu nedenle İçtüzüğün gözden geçirilmesine ihtiyaç var" dedi. 

İsmet Yılmaz, İçtüzükte, "Eğer gürültü varsa başkan uyarır ama gürültü ve kavga devam ederse oturumu kapatır" hükmünün yer aldığını belirtti. 

Milletvekilinin bu hüküm uyarınca gürültü yaparak, kanunu çıkarmak istemediğini anlatan Yılmaz, bunun da bihakkın suistimali anlamına geldiğini söyledi. Yılmaz, iç güvenlik kanununun görüşmelerinde bu sıkıntının yaşandığını, yasanın 3,5 ay gibi bir zamanda çıkarılabildiğini ifade ederek, "İktidara, millete verdiği sözleri yerine getirme imkanı tanınmalıdır" diye konuştu.

Yılmaz, "Milletvekiline iki oturum dışarı çıkartma kararını söylüyorsunuz ama bir oturum çıkıyor, sonra geri geliyor. Kendi dışarı çıkmasa ne yapacaksınız? Polisi de getiremiyorsunuz, yine kendisinin çıkması gerekiyor. İdare amirlerine söylüyorsunuz, bu da sıkıntılı bir şey. Milletvekilinin gönülden İçtüzüğe uyacağı bir müeyyide bulmak lazım. Onu da milletvekilleri oturup düşünecekler" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı