İçişleri Bakanı Ala Erzurum'da

İçişleri Bakanı Ala Erzurum'da

Bakan Ala, Mülki İdare Amirleri ve Belediye Başkanları Etik Liderlik Semineri'ne katıldı

ERZURUM (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum'da "Mülki İdare Amirleri ve Belediye Başkanları Etik Liderlik Semineri"ne katıldı.

Çeşitli toplantılara katılmak üzere kente gelen Ala, Palandöken Dağı'ndaki bir otelde düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, kamuda görev yapanların toplumun ahlaki değerlerine önem vermesi gerektiğini söyledi.

Seminerin isminin "etik" yerine "ahlaki" olmasının daha anlamlı olacağını belirten Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamu görevi yapan insanların yapması gereken işler ve görevler var. Ne yapmamız gerektiğini söyleyen, ne yapmamamız gerektiğini belirten kurallar var. Bunların karşılığında ise orada bir eksiklik olursa alınacak cezalar var. Ayrıca, insanlığın kadim gereği ahlak kuralları diye sarsılmaz kurallar oluşturulmuştur. Eğer bir toplumun önüne geçmişseniz ya da o toplum size 'buyurun' demişse dikkat ediniz yükseldikçe veya öne geçtikçe ayıplarınız veya tutumlarınız artacak, orada sizi huzura erdirecek olan maddi kurallardan çok ahlak kurallarıdır. Ahlak gerçekten ruhun elçisidir ve çok kalıcı olumlu, olumsuz etikler de bırakır."

Ala, kamu görevlilerinin bir yerden ayrılınca arkasında hikayeler bıraktığını ve toplumun bu hikayeleri ahlaki kurallar gereği değerlendirdiğini ifade etti. Olumlu ve olumsuz her şekilde zamanı gelince toplumun bu hikayeleri anlattığını, övdüğünü dile getiren Ala, şunları kaydetti:

"Önemli bir ayrılacaktır bu necip millete hizmet etmek. Toplumun, milletimizin ayıplamasına muhatap olacak o işi yürütmek, o görevde bulunmak zordur. Bütün bulunduğunuz yerde hem kendi işinizi yürütürken hem de sizinle talimatlarınızla görev yapan size karşı sorumlu olan memurlara da etik kurallarına harfiyen uyması, onlara bunu hatırlatmak da sizin vazifenizdir. Bir hata işlemiş kamu görevlisi bile konunun etik kurulunda konuşulup görüşüldüğü zaman inanılmaz bir biçimde etkileniyor ve bir şekilde müdahil olmaya çalışıyor, izah etmeye gayret ediyor. Bu bizim birçok şeyi kaybetmediğimizi gösterir, bundan ben çok büyük bir memnuniyet duyuyorum."

Bakan Ala, her kamu çalışanının ahlaki kurallara uymak zorunda olduğunu, bu kuralların ise yeniden konulamayacağını, yıllardır var olduğunu dile getirdi.

Ahlakı, ruha işleyen şiir mısralarına benzeten Ala, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu toplumun bize sormadan yüklediği sorumluluk ve bizim topluma verdiğimiz değeri ifade eden temel kurallar vardır. Birisi kanunlar, mevzuat ve yönetmelikler, düzenlemeler. Bunlara müfettişler bakacaktır. Diğeri ise sizin de bizim de kesinlikle her bir kuralına dikkat edeceğimiz, ahlak kuralları vardır. Bunlar ne yeniden konulur, ne de kaldırılır. Bunları binlerce yıllık gelenekler ve adetler oluşmuştur. Ahlak kuralları, ruhumuzun nefsimizin şiirleridir, şiiridir. Orada nasıl bir şiirde hecelik bir sapma ahengi bozarsa ahlak söz konusu olunca küçük bir sapma sizin bütün algınızı tarumar eder. Bu amir cezalandırmasına benzemez, toplum o küçük hatayı bile o görür, 'Ben buradayım' der. Toplumun bu hassasiyetini, kendi kültürünü inancını dikkate alarak, görev yapmak durumundayız. Bütün hayatımızın ahlak kuralları çerçevesinde devam etmesini diliyorum."

Toplantının açılışında Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat da bir konuşma yaptı.

Kaynak:Haber Kaynağı