ICC Türkiye Milli Komitesi Genel Kurulu

ICC Türkiye Milli Komitesi Genel Kurulu

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, korumacılık tedbirleri arttıkça dünya ekonomisinin daraldığını belirterek, "Korumacılık hızla kaldırılmalı ve dünya ekonomisinin motoru yeniden ticaret olmalı" ifadesini kullandı.

TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, ICC Türkiye Milli Komitesi 61’inci Genel Kurulu, TOBB Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu, genel kurulun açılışında, 2008 küresel krizinden bu yana küresel ekonomide istikrar sağlanamadığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "2015’e girerken, ABD toparlanıyor, işler düzelecek derken, tamamen farklı bir ortamla karşılaştık. Avro-dolar paritesindeki değişim, petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş tüm ülkeleri farklı farklı etkiledi. Bu karmaşadan da bizim gibi yükselen piyasa ekonomileri en kötü etkilenenler oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Arjantin, Brezilya, Rusya ve Çin ekonomilerindeki sıkıntılara değinen Hisarcıklıoğlu, bu gelişmelerin küresel ticareti vurduğunu belirtti.

 Geçmiş yıllarda ticaretin küresel büyümenin motoru olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri verdi:

"1990’lı ve 2000’li yıllarda küresel ticaretin yüzde 7-8 ortalamayla arttığı dönemleri yaşadık. Ama son yıllarda bu oran yüzde 4,2'ye kadar düştü. Bir başka deyişle, pasta, istediğimiz hızda büyümüyor. Bu da korumacı politikaları körüklüyor. Sadece geçtiğimiz yıl, 4 bin 436 korumacı önlem tespit edilmiş ve bunların 2 bin 999 tanesi G20 ülkeleri tarafından yapılmış. Kısacası, küresel ekonomide dalgalı seyrin devam ettiği bir dönemdeyiz. Korumacılık tedbirleri arttıkça dünya ekonomisi daralıyor. Korumacılık hızla kaldırılmalı ve dünya ekonomisinin motoru yeniden ticaret olmalı."

-B20’nin çalışmaları

Bu yıl Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığını yürüttüğünü, kendisinin de bu organizasyonun iş dünyası kanadı B20’nin başkanı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, B20’de 6 görev gücü ile faaliyetlere başladıklarını bildirdi.

 Hisarcıklıoğlu, "Görev güçlerimizin beşi; ticaret, altyapı ve yatırımlar, büyümenin finansmanı, istihdam ve yolsuzlukla mücadele görev güçleri daha önceki dönem başkanlıklarında da mevcuttu. Ancak B20 Türkiye olarak geçmiş yıllarda örneği görülmemiş bir ilke imza attı. KOBİ’ler ve Girişimcilik Görev Gücü’nü kurduk" ifadelerini kullandı.

KOBİ’lerin küresel arenada görünür kılınması gerektiğini vurgulayan Hisarıklıoğlu, buna ek olarak ICC ve Dünya Odalar Federasyonu işbirliğinde Dünya KOBİ Forumu’nu kurduklarını kaydetti.

-ICC’nin misyonu

ICC'nin temel misyonunun da tüm dünyada kabul gören ve ticarette ülkeler arasındaki farklı uygulamaları kaldırmayı amaçlayan iş kuralları oluşturmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, komite olarak, ICC kurallarını ve düzenlemelerini Türk iş dünyasına tanıtmak amacıyla aydınlatıcı seminer, konferans ve eğitimler düzenlediklerini ifade etti.

ICC’nin iş dünyasına sunduğu en önemli hizmetlerden birisinin de uyuşmazlıkların çözümü alanında yürüttüğü çalışmalar olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, yıl içerisinde Tahkim Divanı’na 794 yeni başvuru yapıldığını ve 494 davanın karara bağlandığı bildirdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı