İç savaş sınırdaki sarayı da etkiledi

İç savaş sınırdaki sarayı da etkiledi

Hatay-Suriye arasındaki tampon bölgede yer alan, Bizans döneminde kadınların eğitimi için kullanıldığı düşünülen "Kızlar Sarayı", iç savaş nedeniyle ziyaret edilemiyor- Hatay Turizm Derneği Başkanı Nacioğlu: - "Suriye'deki iç savaş öncesi kente gelenler,

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Hatay'ın Reyhanlı ile Suriye'nin Halep kenti arasında ulaşımı sağlayan karayolu üzerindeki tampon bölgede yer alan ve Bizans döneminde kadınların eğitimi için kullanıldığı düşünülen "Kızlar Sarayı" Suriye'deki iç savaş nedeniyle ziyaret edilmiyor.

Dünyanın ilk mağara kilisesi "St. Pierre", Anadolu'nun ilk camisi "Habib-i Neccar", bin tutsağa yaptırılan "Titus Tüneli" gibi birçok kültürel zenginliğe sahip olan Hatay, Suriye'nin bazı bölgelerine yakınlığıyla da dikkati çekiyor.

Geçmiş yıllarda Hatay'a gelenler buradan Halep'e de geçerken, Suriye'de yaşanan iç savaş bu hareketliliği sona erdirdi.

Sınırın sıfır noktasında yer alan ve Bizanslılar döneminde kızların eğitimi için yapıldığı düşünülen "Kızlar Sarayı" da iç savaştan etkilenen tarihi mekanlar arasındaki yerini aldı.

Reyhanlı-Halep karayolu üzerindeki tampon bölgede yer alan, bir zamanlar yerli ve yabancı ziyaretçilerce görülmeden geçilmeyen Kızlar Sarayı, Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle kaderine terk edilmiş durumda.

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan "Hoşgörü Kenti" Hatay'ın kültür, inanç, gastronomi, yayla, termal turizm açısından sayısız zenginliğe sahip olduğunu söyledi.

Farklı turizm seçeneklerine sahip kentin son yıllarda bu sektörden umduğunu bulamadığını ifade eden Nacioğlu, Suriye'deki iç savaş nedeniyle sektörün de etkilendiğini dile getirdi.

Suriye'deki iç savaşın turizm gelirlerinin yanı sıra mekanların da kaderini etkilediğini vurgulayan Nacioğlu, bunun örneklerinden birinin tampon bölgede yer alan Kızlar Sarayı olduğunu belirtti. Sarayın artık ziyaret edilemediğinin altını çizen Nacioğlu, şöyle dedi:

"Bizans döneminde yapıldığı düşünülen saray o dönemde kızların eğitimi için kullanılmış. Sarayın içerisinde burayı koruyan askerlerin kullandığı kule, su deposu yer almakta. Ayrıca burada üzerinde Latin haç motiflerinin yer aldığı 8 mezar da bulunuyor. Bir zamanlar yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen saray, kaderine terk edilmiş durumda. Suriye'deki iç savaş öncesi kente gelenler, günübirlik Halep gezisine gider ve yol üzerinde yer alan bu sarayı mutlaka ziyaret ederdi, ancak savaş nedeniyle sıfır noktasında bulunan Kızlar Sarayı'nın artık tek bir ziyaretçisi bile yok."

Nacioğlu, kesme büyük blok taşlar kullanılarak yapılan sarayın bakımsızlık nedeniyle her geçen gün daha kötü duruma geldiğini, böyle gitmesi halinde yok olabileceğini belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :