Hz. Mevlana’nın felsefi dünyaya yayılıyor

Hz. Mevlana’nın felsefi dünyaya yayılıyor

Mevlana deyince çağrışımları anlatan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, “Hz Mevlana deyince Kâmil insan çağrışıyor. Yahya Kemal’in dediği gibi ‘Bulgur pilavı yiyip mesnevi yarattı” dedi

 

Mevlana Meydanı Türbe Önü Buluşmaları Çadırında okurları ve severleriyle buluşan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, konferans öncesi gazetemize Hz Mevlana’nın nasıl anlaşılması gerektiği yönünde tavsiyelerde bulundu. Hz Mevlana’nın  ve eserlerinin günümüz dünyasında en çok anlaşılması gerektiğini vurgulayan Yazar Yalsızuçanlar, herkesi etkileyecek güzel bir Hz Mevlana filmi çekilmesi gerektiğini de önerdi. Vefa Apartmanı", "Cam ve Elmas", "Her Yer Kerbela" ve "Anka" gibi birçok kitabı okurlarla buluşturan Yalsızuçanlar, “Hz Mevlana; büyük bir şair, İslam Âlimi, insan-ı kâmil ve aynı zamanda irfan dünyası ve muazzam bilgeliği insanlığı hakikatle buluşturuyor. Osmanlı döneminde özellikle Anadolu’da çok fazla Mesnevi hanelerin açılması boşuna değildir. Osmanlı Devletini yöneten Padişahlar, Hz. Mevlana’nın irfanının farkındalar. Dolayısıyla insanları vahdet ehli yapıyor ve insanlığa hizmet aşkıyla buluşturarak, şehirleri ve ülkeleri hakikatle buluşturuyor” dedi.

yazar-sadik-yalsizucanlar-(6).jpg

GERÇEK ADALET, BİRLİK DUYGUSUYLA GELİR

Mevlana’yı doğru anlama yönünde tavsiyelerde bulunan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, son zamanlarda yaşanan insanlık dramlarının yaşanmamasının önüne geçilmesi için Hz Mevlana’nın irfanının anlaşılması gerektiğini dile getirdi. Hz Mevlana’nın yaşamından örnekler veren Yazar Sadık Yalsızuçanlar, “Mevlana’nın anlayışını kendi gönlümüzde yaşayabilseydik dünyada bu kadar göz yaşı ve kan akmazdı. Moğol istilasından sonra Anadolu’daki trajik manzarayı, Yunus Emre de anlatıyor.  Yunus Emre’nin birçok şiiri modern dünyanın halini anlatıyor. Günümüzde dünyanın patronu zalim olduğu için, çok fazla göz yaşı ve kan akıyor. Bu adaletin gerçekleşmesi ancak tevhit ile gerçekleşir diye düşünüyorum.  Gerçek anlamda adaleti sağlayabilmenin yolu gerçek birlik duygusuna ulaşmaktan geçiyor. Hz Mevlana’nın bu yılkı etkinliklerde seçilen ‘Kardeşlik Vakti’ sözü çok isabetli olmuş. Bu kardeşliği sadece İslam ülkesi kardeşliği tarafından anlamamamız gerekiyor. Bu kardeşlik tüm dünya ve insanlık için anlaşılması gerekiyor. Hz Mevlana böyle bir çağrı yapan insandır. Hz Mevlana gibi arifler hep bu çağrıları yapmışlardır. Çocuklar ölmesin, kimsesizler ezilmesin, huzurlu ve adil bir dünya olmasını tüm arifler söylemiştir” şeklinde konuştu.

yazar-sadik-yalsizucanlar-(9).jpg

MEVLANA’YA BATI İLGİ DUYUYOR

Hz. Mevlana’nın 744’üncü vuslat yıldönümü etkinlikleri hakkında konuşan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, “Konya, dünyanın ve Türkiye’nin ilgi duyduğu bir şehir. Konya, aynı zamanda Anadolu’nun da merkezi olmuştur.  Şu an Hz Mevlana düşüncesi, yapılan çevirilerle batı dünyasında da okunmaya, bilinmeye başladı. Hz Mevlana, batı dünyasında Ömer Hayyam’dan bile daha çok tanınıyor diyebiliriz. Artık Mevlana’nın eserleri okunarak Müslüman olanlar bile oluyor. Konya’nın yerel yöneticileri, Hz Mevlana’ya ilişkin çalışmalar da güzel olmuş. Fakat bu çalışmalar hiçbir zaman yeterli değildir ve yeterli görmemek gerekir. Ben 1980 yılında Mesnevi’yi okudum ve Hz Mevlana’yı keşfetmeye başladım. O günden bu yana Konya’da da muazzam gelişmeler oldu” dedi.

yazar-sadik-yalsizucanlar-(2).jpg

HZ. MEVLANA’NIN FİLMİ YAPILMALI

Şu ana kadar herkesin ilgiyle izlediği ve çok severek izleyeceği bir Hz Mevlana filmi yapılmadığını eleştiren Yazar Yalsızuçanlar, “Hz. Mevlana’nın hayatını ve felsefesini anlatan çok güzel bir film yapılması gerekiyor. Bunu ciddi anlamda düşünmek lazım. Ayrıcı Hz Mevlana’nın da şahıslar kadrosunda olduğu bir dönem dizisi yapılması gerekiyor. Zaten o dönemler, şu anki dünyanın durumuyla benzerlik gösteren dönemlerdi. O zamanlarda Moğollar yakıp yıkıyordu. Şimdinin Moğolları da Amerika ve batılı ülkelerdir. Büyük dirilişler büyük yıkımlardan sonra olur. Dünyanın bu durumdan çıkabilmesi için herhalde biraz daha fazla zulüm yaşaması gerekiyor gibi geliyor bize. Böyle bir durumda Hz Mevlana’nın işlevi ve değeri daha çok artıyor. Artık kitle iletişim araçları geliştiği için bu durumlar gelecek kuşaklar için de çok gerekli olacaktır. Bu filmler ve sinemalar, dünyanın birçok yerinde izlenmesi lazım. Ayrıca bu çalışmalar sokaktaki insanları ve gençleri de yakalaması gerekiyor” şeklinde konuştu.

yazar-sadik-yalsizucanlar-(13).jpg

YAMAN DEDE, KONYA’DA YAŞATILMALI

Konya’da yapılan Şeb-i Arus etkinlikleri ve birçok konuda  tavsiyelerde bulunan Yazar Yalsızuçanlar, somut önerilerde bulundu. Hz. Mevlana bir insana dokunduğunda neler yaptığını dile getiren Yalsızuçanlar, “Benim ‘Yaman Dede’ romanımda çok ilginç örnekler vardır. Rum olan bir kişi 13 – 14 yaşlarında Hz. Mevlana ile tanışıyor ve Müslüman oluyor. Bu genç daha sonra çile çekerek dede oluyor. Yaman Dede, modern insanın Hz. Mevlana’yı anlaması için çok güzel bir örnektir.  Konya’da, Yaman Dede’nin hatırası için bir kültür merkezi veya sanat evi veya bir enstitü kurulabilir. Şimdiye kadar, Hz. Mevlana ile ilgili en güzel yazıları Yaman Dede yazmıştır. Aynı zamanda bir insanın aşk ile nasıl bir dönüşüm yaşadığını Yaman Dede’yi bilerek anlayabiliriz. Ben olsam, Konya ve Mevlana aşkıyla yanıp tutuşan bu insanın hatırasını mutlaka canlandırırdım” diye konuştu.