'Hz. Mevlana'nın 745'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' başladı

'Hz. Mevlana'nın 745'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' başladı

Hz. Mevlana'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen 'Hz. Mevlana'nın 745'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri', 'Selam Vakti' temalı yürüyüşle başladı

Hz. Mevlana'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde  düzenlenen 'Hz. Mevlana'nın 745'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri', 'Selam  Vakti' temalı yürüyüşle başladı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Mevlana'nın 22'nci kuşak torunu Esin Çelebi Bayru da katıldı. 

Her yıl 7-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen  Mevlana'yı anma törenlerinin  bu yıl 81'incisi gerçekleşecek. 'Selam Vakti' temasıyla düzenlenecek olan 'Hz. Mevlana'nın 754'üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' 'Selam Vakti' yürüyüşle başladı. Törenlere Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Vali Cüneyit Orhan Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Mevlana'nın 22'nci kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru ile vatandaşlar katıldı. Şems-i Tebrizi Türbesi'ni ziyaretin ardından Valilik binası önünden yaklaşık 500 metre ilerideki Mevlana Müzesi önüne kadar Kültür ve Turizm Bakanı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği topluluğu öncülüğünde yürüyüş yapıldı. Yürüyüşe Büyükşehir Belediyesi atlı zabıta ekipleri ile Yörük dernekleri de eşlik etti.  Müze önündeki meydanda ise  Nevbe merasimi (Tekkelerde belirli ritim sazlarının ve seslerin iştirakiyle yapılan özel tören) yapıldı. Ardından Mevlana  Müzesi'ne geçilerek  Mevlana'nın sandukası başında Gülbang duası (Hep bir ağızdan ve makamla yapılan dua) yapıldı. Bugün düzenlenen törenler saat 20.00'da Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek Sema Ayini ile sona erecek. 'Hz Mevlana'nın 745'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' boyunca her gün sema gösterileri, sergiler, seminerler, atölye çalışmaları, tasavvuf müziği konserleri, Mesnevi dersleri  ile sürecek. Törenler 17 Aralık günü düzenlenecek 'Şeb-i Arus' programıyla sona erecek.

BAKAN KURUM: EN FAZLA YARIM YAPAN ÜLKEYİZ

Programların ardından açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Şeb-i Arus’un 745. yıldönümünü inşallah bu sene kutlayacağız. Bugün bu törenlerin başlaması münasebetiyle bir çok etkinlik düzenleniyor. Bu yıl ki temamız ‘Selam Vakti’. Hazreti Mevlana’dan öğrendiğimiz barışı anlıyoruz dostluğu, huzuru anlıyoruz. Dolayısıyla bu yıl ki temamız çok büyük önem ifade ediyor. Dünya mazlumların dünyadaki fakirlerin dünyada yardıma ihtiyacı olan birçok ülkeler var. Biz de Türkiye olarak milli gelirimize oranla dünyada en fazla yardım yapan ülkeyiz dolayısıyla Hazreti Mevlana’nın torunları olarak inşallah bu anlayışımızı daha da büyüterek dünyadaki mazlumların yanında olmak suretiyle Cumhurbaşkanımızın dünya mazlumlarının lideri olması vesilesiyle inşallah bu törenlerimizde ülkemize ve tüm dünyaya hayırlı olur ve tüm dünyaya barış huzur dostluk getirir 2019 yılı diyorum” dedi. Bakan Kurum ve protokol üyeleri daha sonra ‘Sanat Ocağı Mevlevihane' atölye çalışmaları ve sergi açılışlarını gerçekleştirdi.

vuslat-yuruyusu--(1).jpg

vuslat-yuruyusu--(4).jpg

vuslat-yuruyusu--(2).jpg

vuslat-yuruyusu--(3).jpg

vuslat-yuruyusu--(5).jpg

vuslat-yuruyusu--(9).jpg

vuslat-yuruyusu--(10).jpg

vuslat-yuruyusu--(11).jpg

vuslat-yuruyusu--(15).jpg

bakan-kurum-dunyada-en-fazla-yardim--(6).jpg

bakan--(2)-001.jpg

bakan-kurum-dunyada-en-fazla-yardim--(1).jpg