Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıldönümü

Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıldönümü

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı işbirliğiyle anma töreni gerçekleştirildi- Rektör Prof. Dr. Tarhan:- "20 Aralık'ta açılışı yapılacak Avrasya Tüneli'nin adı neden Mevlana olmasın? Mevlana, Doğu ile Batı arasında köprü o

İSTANBUL (AA) - Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İstanbul Boğazı altında inşa edilen "Avrasya Tüneli"nin isminin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının internet sitesi üzerinden anketle belirlenecek olmasına ilişkin, "20 Aralık'ta açılışı yapılacak Avrasya Tüneli'nin adı neden Mevlana olmasın? Mevlana, Doğu ile Batı arasında köprü olabilecek fikirler üretmiş. Sadece bizim ihtiyacımız yok, Batının da ihtiyacı var." dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Kerim Vakfı işbirliğiyle Hz. Mevlana'nın 743. Vuslat Yıldönümü dolayısıyla üniversitenin Altunizade yerleşkesindeki Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda anma töreni düzenlendi.

"Dinle" isimli kısa film gösteriminin ardından konuşan Tarhan, Hz. Mevlana'yı bugünlere getirerek düşünmenin, onun daha doğru anlaşılması için etkili olabileceğini belirtti.

Tarhan, 3. dünya savaşının çıkması için uğraşan bir fitne grubunun olduğunu anlatarak, "Türkiye, 15 Temmuz'da Yugoslavya gibi yapılmak istendi. Kavgayı besleyen insan kılıklı şeytanlar dolaşıyor. Bunların karşısında 'Mevlana olsa ne derdi?' diye düşünmek lazım. Hz. Mevlana'ya 'Cihat nedir?' diye soruyorlar. 'Delinin elinden silahı almaktır' diyor." diye konuştu.

- "Mevlana'nın irfan kültürüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç var"

"Hz. Mevlana'yı daha çok insana ulaştırabilir miyiz?" diye soran Tarhan, Mevlana'nın irfan kültürüne her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Tarhan, Avrasya Tüneli'nin isminin bakanlığın internet sitesi üzerinden yapılan anketle belirleneceğine işaret ederek, "20 Aralık'ta açılışı yapılacak Avrasya Tüneli'nin adı neden Mevlana olmasın? Mevlana, Doğu ile Batı arasında köprü olabilecek fikirler üretmiş. Sadece bizim ihtiyacımız yok, Batının da ihtiyacı var. ABD'de en çok satan kitaplar arasında Mevlana'yı anlatan kitaplar var. En çok okunan web sayfaları Mevlana'yı anlatıyor. Demek ki bir talep var." değerlendirmesinde bulundu.

Kötü ile mücadelenin en iyi yolunun, iyiliği artırmak olduğunu belirten Tarhan, "İyi ve güzel şeyleri artırmamız lazım. Oyunları bozacak en güzey şey, Mevlana'nın değerlerini yükseltmektir. Doğu ile Batı arasındaki ilişki; ateş ile odun, ateş ile suyun münasebeti gibi. Su ateşe döküldüğü zaman ateş söner ama su da buharlaşır. İnsan ilişkilerinde de böyle. Bu dengeyi kurabilmek gerekir." ifadelerini kullandı.

- "Mevlana asırlara tesir eden bir öğretmen"

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Yeniterzi'nin moderatörlüğünde "Hz. Mevlana" başlıklı söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşide konuşan yazar Cemalnur Sargut, Mevlana'nın asırlara tesir eden bir öğretmen olduğunu söyledi.

Mevlana'nın her hali anladığını anlatan Sargut, aşkın en bilinmeyen şeyleri bile insana gösterdiğini ve kalp gözünü açtığını belirterek, Mevlana'nın o halin bir yansıması olduğunu kaydetti.

Sargut, Mevlana'nın hayatından örnekler vererek, "Tasavvuf yaşamaktır. Kitaplar dolusu okusanız bir işe yaramaz. Mutlaka yaşamanız gerekir." dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Nuri Küçük ise kişinin kerim olması halinde başaramayacağı bir şey olmadığını söyledi.

Hz. Mevlana'nın yaşadığı dönemde ona karşı olanların, onunla mücadele edemediğini anlatan Küçük, Mevlana'nın bir kelamcıyla kelamcı gibi, hadisçiyle de bir hadisçi gibi tartıştığını aktardı. Küçük, Mevlana-sema ilişkisinden de bahsetti.

Mesnevi'nin ilk 18 beytinin okunduğu törende, "La Edri" topluluğu üyeleri tasavvuf musikisi dinletisi sundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :