Hz. Mevlâna, KTO Karatay’da Anılıyor

Hz. Mevlâna, KTO Karatay’da Anılıyor

Hz. Mevlâna’nın 745. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri Selam Vakti yürüyüşü ile başladı.

Etkinlikler kent genelinde olduğu gibi KTO Karatay Üniversitesi’nde de devam ediyor. Hz. Mevlâna ve öğretilerini daha iyi anlamak amacıyla KTO Karatay Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından “Mevlana’dan Günümüze Mesajlar” paneli düzenlendi.

Hz. Mevlâna’nın 745. Vuslat Yıl Dönümü Mevlâna Uluslararası Anma Etkinlikleri kapsamında Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi de bir dizi programlar düzenliyor. Bu kapsamda ilk olarak, üniversite fuaye alanında “Hattat Hüseyin Öksüz’ün Mevlâna İstifli Tablolar” isimli sergisinin açılışı protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

745. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri, KTO Karatay Üniversitesi Tarih Topluluğunun düzenlediği “Mevlana’dan Günümüze Mesajlar” paneli ile devam etti. KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ Mevlânâ Celâleddin Rûmî’nin hayatını, yaşadığı coğrafyayı ve göç yollarını özetledikten sonra Mevlânâ’nın, köklü bir aileden geldiğini ve Konya’nın, onun döneminde nitelikli bir kültür ortamına kavuştuğunu söyledi.

“MEVLÂNA’NIN ÖĞRETİLERİ TOPLUMLARI DİRİ TUTACAK NİTELİĞE SAHİPTİR”

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı ise Mevlana’nın yedi öğüdünün günümüz dünyasında yaşanan tüm sorunlara farklı bir bakış açısı sunması dolayısıyla öğütlere, günlük hayatta yer verilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Caner Arabacı, “Toplumlar yüzyıllardır hep bir mücadele içerisinde varlıklarını sürdürmüştür, bu ilk insanlıktan beri böyledir ve halen devam etmektedir. Haçlı seferleri yüzyıllarca sürmüş ve halen bitmemiştir. Suriye’de ve Orta Doğu’da yaşanan olumsuzluklar Haçlı Seferleri’nin halen devam ettiğini bize apaçık göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti olarak Anadolu topraklarında yaşadığımız sürece bu seferler de devam edecektir. Çeşitli saldırılar karşısında ise milletleri diri tutacak olan öğütler, birbirlerine sahip çıkmalarını sağlayan araç ise fikirlerdir. Günümüzde de Hz. Mevlâna ve öğretileri toplumları diri olarak bir arada tutma noktasında kilit bir rol üstlenmektedir.” ifadelerine yer verdi.

hz.-mevlâna,-kto-karatay’da--(2).jpg

Panel, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Zehra Odabaşı’nın Hz. Mevlana’ya ilişkin kıssa ve öğretileri katılımcılar ile paylaşmasının ardından sona erdi.

KTO Karatay Üniversitesi’nde Hz. Mevlâna’nın 745. Vuslat Yıl Dönümü etkinlikleri, 12 Aralık Çarşamba günü açılışı gerçekleştirilecek olan “Mevlana’ya Saygı” resim sergisi ile devam edecek.