Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü

Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü

Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü kapsamında Kars'ta Işıklı Camisi'nde toplanan grup, sine vurarak, Mersiye'de gözyaşı döktü

KARS (AA) - Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıl dönümü kapsamında Kars'ta Işıklı Camisi'nde toplanan grup, sine vurarak, Mersiye'de gözyaşı döktü.

Kars Caferilerinin dini lideri Merkez Ehlibeyt Işıklı Camisi Alimi Seyyid Ahmet Erdem, hep birlikte Kerbela mateminin dile getirildiğini belirterek, bu dönemde kentte eğlence anlamında hiçbir etkinliğin yapılmadığını tamamen yas havasına bürünüldüğünü söyledi.

Kerbala'nın, "zulme direniş, ağlamak, hüzün" demek olduğunu ifade eden Erdem, "İslam aleminin gönlünü, kalbini, ruhunu derinden üzen bu hadise aşura günü meydana gelmiştir. Hz. Hüseyin hakkı tecelli etmek için Kerbela'ya geldiğini söylemiş. Kerbela'ya gelinceye kadar Medine'den Kerbela'ya varış süresi 6 aydır" dedi.

Hz. Hüseyin'in mesajlarını ilete ilete Kerbela'ya geldiğini dile getiren Erdem, Hz. Hüseyin'in, "Ben ceddimin ümmetini reforme etmek için Kerbela'ya geldim" sözünü hatırlattı.

Erdem, "Allah şehitlerin ve kanlarının sahibidir. Onların kanı sürekli coşar. Kerbela'nın üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen, dünyanın her tarafından Müslümanlar Kerbala'ya sahip çıkıyor. Kerbela'da şehit olanların isimlerini çocuklarına veriyor" diye konuştu.

Dünyada İslam nüfusunun dörtte birinin adının Hüseyin, Hasan, Fatma, Ali ve Zeynep olduğuna dikkati çeken Erdem, şunları kaydetti:

"Hiçbir Müslümanın çocuğunun ismi 'Yezid' değildir. Müslümanlar Hz. Hüseyin'i sahiplenmiştir. Gerekçesi de Allah'ın şehit kanına sahip çıkmasıdır. Müslümanın ortak değeri peygamber, onun ehlibeyti ve Kuran'dır. Müslümanın bu ortamda en iyi yolu, Kerbela'ları tanımaları, Kerbela'nın mesajlarını anlamalarıdır."

- "Sine'de Hz. Hüseyin'in yası dile getiriliyor"

Sine okuyan ve vuran kişilerin Hz. Hüseyin'in yasını dile getirdiğini ifade eden Erdem, destelerin sol göğüslerine vurduğunu kaydetti. Sine vurarak, "Ey Kerbela, senin acılarını kalbimizde yaşattık, yaşatacağız" dediklerini anlatan Erdem, sözlerini şöyle tamamladı.

"Muhtevası çok geniş konuşmalar yapılır. Senelerden beri bu şekilde devam eder. Etkinliklerin tek amacı var Kerbela'ların mazlumiyetini dile getirmek. Mersiye'lerde de aynı. Mersiye'de Kerbela'da karşılaşılan dram ve acılar dile getiriliyor. İnsanlar ağlıyor, Mersiye'nin de amacı bu."

Kaynak:Haber Kaynağı