Hwang ve Trump telefonla görüştü

Hwang ve Trump telefonla görüştü

Çin-ABD zirvesinde Çin Devlet Başkanı Şi ile bir araya gelen Trump, Güney Kore Devlet Başkanı Vekili Hwang'ı, Kuzey Kore kaynaklı nükleer tehdide karşı yaptıkları görüşme hakkında bilgilendirdi

SEUL (AA) - Güney Kore Devlet Başkan Vekili Hwang Kyo-ahn, ABD Başkanı Donald Trump ile telefonda görüştü.

Yonhap ajansının haberinde, dün başlayan Florida'daki Çin-ABD zirvesinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya gelen Trump'ın, Hwang'ı, Kuzey Kore kaynaklı nükleer tehdide karşı yaptıkları görüşme hakkında bilgilendirdiği ifade edildi.

Hwang'ın ofisinden yapılan açıklamada, Trump'ın telefon görüşmesi sırasında Hwang'a, Şi ile Kuzey Kore'nin nükleer programına ve onlara nasıl karşılık verileceğine ilişkin derinlemesine bir görüşme yaptıklarını söylediği belirtildi.

Açıklamada, "ABD Başkanı, Çin'e, Washington'un Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) teknolojisinin Güney Kore'ye yerleştirilmesine yönelik tutumunu aktardığını söyledi." ifadesine yer verildi.

Trump ile Şi'nin, nükleer programını durdurması konusunda Kuzey Kore'yi ikna etmek üzere birlikte çalışma kararı almasının akabinde Hwang ile ABD Başkanı arasında yapılan telefon görüşmesinin 20 dakika sürdüğü bildirildi.

Telefon görüşmesinde Trump'ın, Güney Kore'nin ve Seul-Washington ittifakının ABD için önemini vurguladığı kaydedildi.

Şi ile dün Florida'da görüşen Trump, Kuzey Kore-Güney Kore gerginliği, Güney Çin Denizi'ndeki adalar ve iki ülke arasındaki ticari anlaşmalar konusunda sorun yaşayan iki ülke liderini ilk kez bir araya getiren görüşmeye ilişkin, "Çin ile ilişkilerimizde inanılmaz bir ilerleme sağladık. Potansiyel birçok sorunun da gelecekte çözüleceğine inanıyorum." yorumunu yapmıştı.

Washington'un, THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme planına, Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin, uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve casusluk faaliyetleri için kullanılabileceğini iddia ediyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :