Huzurevinin "sanat ruhlu" sakinleri

Huzurevinin "sanat ruhlu" sakinleri

Adana Huzurevi'nde yaşayan 82 yaşındaki Nilay Ayhan Eyin ile 56 yaşındaki Doğan Karaçalı, resim yaparak yalnızlıklarını bir nebze olsun unutuyor- Huzurevindeki "resim atölyesi"nde ve odalarında çalışan Eyin ve Karaçalı'nın yaptığı resimler, zaman zaman ke

ADANA (AA) - İBRAHİM ERİKAN - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Adana Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşayan 82 yaşındaki Nilay Ayhan Eyin ile 56 yaşındaki Doğan Karaçalı, resim yaparak yalnızlıklarını bir nebze olsun unutuyor.

4 yıldır huzurevinde kalan emekli eczacı Eyin, kısa zaman önce keşfettiği resim yapma yeteneği sayesinde vaktini daha güzel geçirme imkanı buluyor.

Yaşlılığın getirdiği bazı rahatsızlıklar nedeniyle yürümekte zorlanan Eyin, odasındaki koltuğuna oturarak, huzurevi çalışanlarının yardımıyla yanına getirdiği resim tuvaline renkli çizimler gerçekleştiriyor.

Eyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, huzurevinde statik şekilde oturmamak ve beynini çalıştırmak için resim yaptığını söyledi.

Kabiliyetini huzurevindeki bir resim öğretmeni tarafından keşfettiğini anlatan Eyin, şunları kaydetti:

"Huzurevindeki öğretmenimiz beni resme başlattı. Bana 'şunları yap' dedi, ben de hemen başladım. O ilk modelden sonra öğretmen çok beğendi. Resim, matematik çözer gibi beyni çalıştırıyor. Gölge, ışık gibi şeyleri yaparken beyniniz çalışıyor. Beyni çalıştırdığı için sağlık yönünden çok iyi. Burada statik bir odanın içerisindeyim ve çalışmaya alışmış bir insanım. Vaktimin bununla geçmesi en önemlisi. Çalışmaya alıştığım için burada hareketsiz durmak olmaz. Beynin çalışması lazım."

- Yeteneğini çocukluğunda keşfetti

Yaklaşık 8 senedir huzurevlerinde yaşayan, 3'er yıl Kahramanmaraş'taki ve Osmaniye'deki huzurevlerinde kalan, son 2 senedir de Adana'daki huzurevinde yaşayan 56 yaşındaki Doğan Karaçalı da kara kalem çalışmaları yapıyor.

Evlerindeki odaların camlarında kışın oluşan buğuya ve kitap sayfalarının boş yerlerine çeşitli çizimler yaparak resme başladığını anlatan Karaçalı, şöyle konuştu:

"Resim yaparak para da kazanabiliyorum. Bazen zevksiz başlıyorum. Resim arzu sanatıdır. Arzu etmediğim an oturup arzu ettiğim an başlarım. Resim diye bir şey olmasaydı dünya benim için boş ve anlamsızdı."

Resimlerini huzurevindeki sanat atölyesinde yapan Karaçalı'nın eserleri, zaman zaman kentteki çeşitli sergilerde yer alıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :