Husilerin "yüksek siyasi konsey" kurmasına tepki

Husilerin "yüksek siyasi konsey" kurmasına tepki

Yemen'de siyasi çözümü destekleyen 18 ülkenin büyükelçileri, yüksek siyasi konsey kurulmasını kınadı ve Kuveyt müzakerelerinin barış için "en iyi fırsat" olduğunu belirtti

SANA (AA) - Yemen'de siyasi çözümü destekleyen 18 ülkenin büyükelçileri Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresinin (GPC) devlet işlerinin idaresi için "yüksek siyasi konsey" oluşturmasını kınadı.

Büyükelçiler tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kuveyt'te devam eden müzakerelerin kalıcı barış için "en iyi fırsat" olduğu belirtilerek, Husiler ile GPC'nin devlet işlerinin idaresi için "yüksek siyasi konsey" oluşturması kınandı.

Açıklamada, ilgili taraflardan Kuveyt'teki müzakerelere etkin ve olumlu şekilde katkı vermeleri, Yemen halkına barış ve güvenliği getirmesine yardımcı olacak sürdürülebilir çözüme ulaşılması için gereken çabayı göstermeleri istendi.

Kuveyt'teki müzakerelerde Yemen hükümetini temsil eden heyetten övgüyle söz edilen ve barışçıl çözüme varılması konusunda çabaların devam ettirmesi istenen açıklamada, Husiler ile Salih'in partisi arasında imzalanan anlaşmayla oluşturulan siyasi konseyin BM gözetiminde yürütülen barışçıl çözüm çabalarına hizmet etmediği vurgulandı.

Söz konusu 18 ülke, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa) ve Körfez ülkelerinin yanı sıra Türkiye ve İtalya'dan oluşuyor.

GPC'yi temsilen partinin başkan yardımcısı Sadık Emin Ebu Ra's, önceki gün Husiler ile GPG arasında "ulusal siyasi anlaşma" imzalandığını duyurmuştu. Taraflar arasında imzalanan ve ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği "ulusal siyasi anlaşma" gereğince, devlet işlerinin idaresi için kurulacak yüksek siyasi konseyin, GPC ile Husi temsilcilerin eşit miktarda yer aldığı 10 üyeden oluşacağı ve yönetim görevinin taraflar arasında sırayla ifa edileceği kaydedilmişti. Bu konseyin, ülkenin idaresinde gerekli olan kararname ve yönetmelikleri çıkarma yetkisine de sahip olduğu belirtilmişti.

Kuveyt'te BM gözetiminde 21 Nisan'da başlayan ve 29 Haziran'da askıya alınan Yemen müzakerelerinin ikinci turu 16 Temmuz'da yeniden başlamıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :