Husilerin döşediği mayınları gönüllü siviller temizliyor

Husilerin döşediği mayınları gönüllü siviller temizliyor

Mayın temizleme gönüllüsü Mebhut el-Huneyşi:- "Bu konuda hiç tecrübem yoktu. Ancak mecbur kalınca bu işi yapmak durumunda kaldım"- Abdullah Meznan el-Harisi:- "Neredeyse her gün Husilerin bölgeye yerleştirdiği mayınları temizliyoruz. Kullandığımız aletler

MARİB (AA) - ALİ UVEYDA - Hükümet güçleriyle Husiler arasında 4 yıldır şiddetli çatışmalara sahne olan Yemen'de siviller, gönüllü olarak Husilerin yerleştirdiği mayınları temizliyor.

Gerekli teçhizata ve yeterli tecrübeye sahip olmamalarına rağmen mayın temizlemeye talip olan Yemenliler, yaşadıkları çevreyi yaşanılır kılmaya ve bölge sakinlerini mayın tehdidinden korumaya çalışıyor.

Gönüllü mayın temizleyicilerden 65 yaşındaki Mebhut el-Huneyşi, başkent Sana'nın Nehem ilçesi sakinlerinden.

AA muhabirine mayın temizlemeye başlama hikayesini anlatan Huneyşi, Husilerin 2015 yılında Sana'nın kontrolünü ele geçirmesinin ardından evini terk etmek zorunda kaldığını, ertesi yıl evine geri döndüğünde ise hükümet güçlerinin muhtemel saldırılarına karşı bölgeye Husiler tarafından mayın döşenmiş olduğunu fark ettiğini söyledi.

Mayınlar sebebiyle koyunların öldüğünü ve insanların hayatlarının tehlike altında olduğunu belirten Huneyşi, bu durumu gördükten sonra mayın temizleme işine başladığını ifade ederek, "Bu konuda hiç tecrübem yoktu. Ancak mecbur kalınca bu işi yapmak durumunda kaldım." ifadelerini kullandı.

Başlarda mermi ve taş atarak mayınları etkisiz hale getirdiğini aktaran Huneyşi, zamanla ise tecrübe kazanıp farklı yollar denediğini, mayın mekanizmasını devre dışı bırakmayı başardığını kaydetti.

Huneyşi, köy sakinlerinin önünde de mayın temizlediğini, insanların yol konusunda ondan nasihat istediğini ve onay vermediği bir yoldan da gitmediğini anlattı.

Köy sakinlerinin can güvenliği için son derece cesur davranan Huneyşi, mayına mermi attığı ilk zamanlarda gözünün altına şarapnel parçası isabet ettiğini söyledi.

Nisan ayında da fark etmediği bir mayının infilak etmesi sonucu ayağından yaralandığını ve sinirlerinin zarar görmesi nedeniyle ayağını hareket ettiremediğini aktaran Huneyşi, iyileştiğinde yine mayın temizlemek istediğini dile getirdi.

Başladığı günden bu yana yaklaşık 300 mayın temizlediğini kaydeden Huneyşi, hükümet güçlerinden buna karşılık herhangi bir ücret ya da ekipman desteği almadığını belirtti.

- "Kardeşim, mayın temizlerken bacağını kaybetti"

Hükümet güçlerinden 20 günlük eğitim alan Abdullah Meznan el-Harisi isimli genç de ekibiyle, son zamanlarda hükümet güçlerinin kontrolüne geçen, Beyda ve Şebve kentleri arasındaki Akabetul Kanza bölgesinde mayın temizlemeye çalışıyor.

"Neredeyse her gün Husilerin bölgeye yerleştirdiği mayınları temizliyoruz. Kullandığımız aletler iyi değil. Fazla tehlikeli bir durum. Kardeşim, fark edemediğimiz bir mayının patlaması yüzünden bacağını kaybetti." ifadelerini kullanan Harisi, tüm zorluğuna rağmen bu işi yapmayı sürdüreceğini, bölge halkının güvenliği için "kendisini feda etmeye hazır olduğunu" belirtti.

Bir yılı aşkın süredir mayın temizlediklerini, 400'den fazla mayını imha ettiklerini kaydeden Harisi, hükümet güçlerine kendileriyle iş birliği yapma, gelişmiş ekipman desteği sağlama çağrısında bulundu.

Hükümet güçlerine bağlı Üçüncü Askeri Bölge Mühendislik Şubesi Başkanı Salih Tarık da Marib ve Şebve kentlerinden yaklaşık 34 bin mayın ve patlayıcı temizlediklerini söyledi.

Çalıştığı ekibin küçük olduğunu ifade eden Tarık, ekibinden 6 kişinin mayın temizliği yaparken hayatını kaybettiğini aktardı.

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, Haziran ayında yaptığı açıklamada, ilk belirlemelere göre Husilerin ülkenin çeşitli bölgelerine yaklaşık 1 milyon mayın döşediğini, 2018 yıl başından bu yana 282 bin 319 mayın temizlediklerini bildirmişti.

Yemani, 2015 yılının Mart ayından 2018 yılının Mart ayına kadar 216'sı çocuk, 72'si kadın bin 194 kişinin mayınlar sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :