Husiler ile Salih'in partisi GPC'nin "yüksek siyasi konsey" kurması

Husiler ile Salih'in partisi GPC'nin "yüksek siyasi konsey" kurması

Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Samad:- "Bu stratejik anlaşma, uluslararası koalisyon güçlerine karşı iç cepheyi birleştimek ve ülkeyi içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarmak amaçlıdır"

SANA (AA) - Yemen'de Husilerin Siyasi Konsey Başkanı Salih es-Samad, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) arasında imzalanan ve devlet işlerinin idaresi için yüksek siyasi konsey kurulmasını öngören ulusal siyasi anlaşmayı "stratejik bir adım" olarak nitelendirdi.

Husilerin kontrolündeki Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre Samad, "Bu stratejik anlaşma, uluslararası koalisyon güçlerine karşı iç cepheyi birleştimek ve ülkeyi içinde bulunduğu çıkmazdan kurtarmak amaçlıdır" ifadesini kullandı.

Husilerin Sözcüsü Muhammed Abdusselam da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerine destek veren taraflara, bu ulusal anlaşmaya aktif katılım çağrısında bulundu.

Abdusselam, geri kalan tarafların, tutumlarını gözden geçirme ve tüm meydan okumalarla mücadele için ulusal anlaşmaya katılma fırsatının olduğunu ifade etti.

Hükümetten yapılan yazılı açıklamada da Husiler ve devrik lider Salih'in partisi GPC'nin bu anlaşmayı imzalayarak müzakerelere "kurşun sıktığı" kaydedilmişti.

Açıklamada, müzakerelerin devamına ilişkin bilgi verilmezken, hükümeti temsil eden heyetin üyelerinden Abdullah el-Alimi, müzakerelerin tamamen bittiğini duyurmuştu.

GPC'yi temsilen partinin başkan yardımcısı Sadık Emin Ebu Ra's, Husiler ile GPC arasında "ulusal siyasi anlaşma" imzalandığını bildirmişti.

Taraflar arasında imzalanan ve ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği "ulusal siyasi anlaşma" gereğince, devlet işlerinin idaresi için kurulacak yüksek siyasi konsey, GPC ile Husi temsilcilerin eşit miktarda yer aldığı 10 üyeden oluşacak ve yönetim görevi taraflar arasında sırayla ifa edilecek.

Söz konusu konseyin, ülkenin idaresinde gerekli olan kararname ve yönetmelikleri çıkarma yetkisine sahip olduğu belirtilmişti.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Taraflar arasında 70 gün devam eden ilk tur, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı. Kuveyt'te 17 Temmuz'da başlayan ikinci turda, belirlenen gündem meseleleri üzerinde anlaşmazlık yaşanmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :