Husiler ile Salih yanlılarının "yüksek siyasi konsey" kurması

Husiler ile Salih yanlılarının "yüksek siyasi konsey" kurması

Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Husi, yeni Yemen anayasası yazılması çağrısı yaptı

MARİB (AA) - Yemen'de Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali el-Husi, Yüksek Siyasi Konseyi, ulusal diyalog konferansı sonuçları doğrultusunda yeni Yemen anayasası hazırlamaya çağırdı.

Muhammed Ali el-Husi, Husiler ile devrik lider Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) arasında imzalanan anlaşma gereği oluşturulan ve uluslararası toplum tarafından tanınmayan Yüksek Siyasi Konseyinin kuruluşu münasebetiyle başkent Sana'daki Es-Sebin Meydanında düzenlenen törende konuştu.

Husi, Yüksek Siyasi Konseyi 2013-2014 yılları arasında yapılan ulusal diyalog konferansı sonuçları doğrultusunda yeni anayasa hazırlamaya çağırdı.

Ülkedeki diğer taraflarıdan da ulusal siyasi anlaşmaya katılmalarını isteyen Husi, isteyen kandırılmış (meşru yönetim yanlısı) silahlı unsurların geri getirilmesi için her ilin valisi, emniyet müdürü ve önde gelenlerinin yer aldığı bir komitenin kurulduğunu ifade etti.

Ülkenin yönetim kadrosunun görev tanımının belirleneceği "ulusal siyasi anlaşma" gereğince, devlet işlerinin idaresi için kurulan yüksek siyasi konsey, GPC ile Husi temsilcilerin eşit oranda yer aldığı 10 üyeden oluşacak ve yönetim görevi taraflar arasında sırayla ifa edilecek.

Söz konusu konseyin, ülkenin idaresinde gerekli olan kararname ve yönetmelikleri çıkarma yetkisine sahip olduğu belirtilmişti.

Yemen'de Husiler ve Salih yanlıları ile hükümet güçleri arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıklara çözüm için düzenlenen müzakerelerin ilk turu 21 Nisan'da Kuveyt'te başlamıştı.

Taraflar arasında 70 gün devam eden ilk tur, 15 Temmuz'da yeniden başlatılmak üzere 29 Haziran'da askıya alınmıştı. Kuveyt'te 17 Temmuz'da başlayan ikinci turda, belirlenen gündem meseleleri üzerinde anlaşmazlık yaşanmıştı.

Müzakereler için son gün geçen cumartesi olarak belirlenmiş ancak BM'nin talebi doğrultusunda 1 hafta daha uzatılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :