Hurda triportörler usta ellerde yeniden hayat buluyor

Hurda triportörler usta ellerde yeniden hayat buluyor

Bursa Oto Sanayi Sitesi'nde bir oto karoseri tamircisi, yıllarca manav ve bakkallar tarafından yük taşımada kullanılan ancak son yıllarda çoğunlukla hurdaya ayrılan triportörleri tamamen yenileyerek, işlevlendiriyor- Tamiratı tamamlanan triportörler, asıl

BURSA (AA) - İSMAİL ERSAN - Bursa'da, bir oto karoseri tamircisi, yıllarca manav ve bakkallar tarafından yük taşımada kullanılan ancak son yıllarda çoğunlukla hurdaya ayrılan triportörleri tamamen yenileyerek, işlevlendiriyor. 

Tamiratı tamamlanan triportörler (Eşya taşımak için bir kasası bulunan, çoğu kez motorlu, üç tekerlekli küçük taşıt) , asıl işlevlerinin yanı sıra çeşitli mekanlarda ürün teşhiri ve tanıtımlarında da kullanmak için sipariş ediliyor. 

Bursa Oto Sanayi Sitesi'nde (Otosansit) tamircilik yapan Rıdvan Özcihan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir döneme damgasını vuran bu tür araçların hurdaya ayrılmasına gönlünün razı olmadığını söyledi.

Mesleğe, 1963 yılında çırak olarak başladığını ve ahşaptan otobüs karoseri imal ettiğini anlatan Özcihan, "İlkokulda telden araba yapıp sınıf geçiyordum. Mesleğimiz, terkedilmiş araçlara hayat kazandırmak. İnsanların bu araçlardan gerek nostalji gerekse de ticari olarak yararlanmasını sağlıyoruz. Bugüne kadar yüzlerce aracın hurdaya gitmesini önledim" diye konuştu.

Özcihan, eski araçları ekonomiye yeniden kazandırdığını, bu işi severek yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Herkes tamir işini yapar, önemli olan böyle araçları tekrar kazanmak. Burada çok yetenekli ustalarla çalışıyoruz. En genç ustamız 40 yaşında. Biz de bu işi bıraksak yapacak kimse yok, çırak yetişmiyor. Keşke bize çırak yönlendirilse biz de onlara bu mesleği verebilsek. Eski araçlar, çocukluğumuzda sevdiğimiz, aşina olduğumuz araçlar. Hep hayal ederdik böyle aracımız olsun diye. Şimdiki nesile gösterelim, işte böyle araçlar da vardı. Ben zanaatkar olarak iddia ediyorum; Türkiye'de eski araba olmaz bakımsız araba vardır. Bunu ısrarla söylüyorum."

Her türlü araca hayat verebileceklerini ifade eden Özcihan, "Yeter ki elimize geçsin. Vatandaşlardan isteğimiz, ellerinde böyle araç varsa getirsinler onlara hayat verelim. Çok afaki bir masrafı olmuyor. Hurdaya kilosu 4 liraya gideceğine 4 bin liraya gitsin. Bu araçları değerlendirelim, hem teşhir hem de ticari amaçlı ülke ekonomisine katkıları olsun" ifadelerini kullandı.

- Bir dönemin yükünü çeken triportörler

Özcihan, bugüne kadar pek çok aracı yeniden trafiğe ve çeşitli alanlarda kullanılması için piyasaya kazandırdığını hatırlatarak, şimdi piyasaya kazandırmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 1970'li yıllarda taşımacılık amacıyla kullanılan triportörleri topladıklarını belirtti.

Bu araçların piyasaya kazanılmasında bir iş adamının etkisinin olduğuna işaret eden Özcihan, şunları kaydetti:

"O bizden bu araçlardan istedi. Biz de iş adamının teşhir için kullanacağı bu triportörleri bulup burada çeşitli işlemlerden geçirerek kendisine vereceğiz. Bunlar atıl durumdaydı. Şimdi bu iş adamına vereceğimiz araçlar çeşitli havaalanlarında teşhir amaçlı kullanılacak. Bu iş adamının teklifi bizim de işimize geldi. Çünkü bizim de bu araçların hurdaya gitmesine gönlümüz razı değil. Bu araçlar İtalya'da da çok kullanılıyor. Orada bu araçlar üzüm bağlarında taşımacılık alanında çok kullanılıyordu."

Özcihan, bu işten sadece kendisinin kazanmadığını vurgulayarak, "Sadece burada çalışanlarım değil, döşemeci, camcı, lastikçi ve cıvatacı herkes bundan nemalanacak. İstediğimiz de bu. Çok harcama yapmadan, bu araçları kazandırmak. Sıfır bir araca yanaşmak mümkün değil ama bu araçları almak kolay. İlla ki bunların trafiğe çıkması diye bir şey de yok. Bu araçlar çeşitli yerlerde ekmek kapısı da oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı