Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu Başkanı Metiner:

Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu Başkanı Metiner:

"Komisyonun İspanya ziyareti orada gerçekleştirilecek seçimlerden dolayı uygun bir tarihe yapılmak üzere ertelendi"- "CHP ve HDP'li üyelerin açıklamaları siyasi istismardan ibaret"

TBMM (AA) - ALPER ATALAY - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Hükümlü ve Tutuklu Hakları Alt Komisyonu Başkanı Mehmet Metiner, komisyonun İspanya'ya yapacağı ziyaretin orada gerçekleştirilecek seçimlerden dolayı iptal edildiğini belirterek, komisyon üyesi CHP ve HDP'li milletvekillerinin açıklamalarının "siyasi istismardan ibaret" olduğunu söyledi.

Metiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alt komisyonun İspanya'daki cezaevlerinde yapacağı incelemelerin, İspanya'da seçim olması ve Dışişleri Bakanlığı'ndan kendilerine gelen açıklamada seçimden dolayı ziyaretin amacına ulaşamayacağının bildirilmesi üzerine uygun bir tarihte yapılmak üzere ertelediklerini söyledi.

Komisyonun CHP ve HDP'li üyelerin konuya ilişkin açıklamalarının sadece siyasi istismardan ibaret olduğunu vurgulayan Metiner, "Türkiye'de cezaevleri incelemeleri yaptığımızda, başkaca programlarını gerekçe göstererek katılamayanlar şimdi 'Türkiye'deki cezaevleri bitti de yurt dışı mı kaldı?' gibisinden eleştiriler getiriyorlar?" diye konuştu.

Bir önceki yasama döneminde de yurt dışı incelemelerin yapıldığı, bunların turistik veya seyahat amaçlı geziler olmadığını ifade eden Metiner, "Avrupa ülkelerindeki cezaevlerinde inceleme ziyaretleri var. Bu rutin bir işlemdir." dedi.

Metiner, komisyon üyelerine bu dönemde de yurt dışı incelemelerine gidebileceklerini söylediklerini, bu konunun bilinmeyen bir şey olmadığını dile getirdi.

- "İşleri güçleri istismar"

Metiner şöyle devam etti:

"Hangisine takvimi sorarsanız herkes kendi programına göre yönlendirmeye çalışıyor. Takdir edersiniz ki CHP ve HDP'li üyenin programı uygun değil diye biz bir faaliyet inşa edemeyiz. Bir takvim belirleriz ona uygun olan üyeler katılır veya katılmazlar. Türkiye cezaevi incelemelerine bile katılmaya CHP'li üyelerin bunu siyasi istismar konusu yapmaları, CHP'nin son dönemdeki siyasetine çok uygun düşüyor. İşleri güçleri istismar, siyasi polemik, yalan yanlış bilgiler üzerinden komisyonun çalışmalarına gölge düşürmeye çalışıyorlar."

Yurt dışı ziyaretlere ilişkin takdir yetkisinin bulunduğunu, bunu mevzuata uygun bir biçimde yürüttüğünü vurguladı. Metiner, "Bunun için CHP'nin siyasal istismardan medet uman üyelerinden izin alacak değilim. Elbette ki komisyon üyeleriyle gerekli istişareleri yaparız ama yetkimi kullanırım. Böyle bir ziyaretin bile siyasal istismar konusu yapılması CHP siyasetinin zavallılığını gösteriyor." ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :