Hükümette HDP krizi

Hükümette HDP krizi

Seçim hükümetinin HDP’li bakanları, Irak-Suriye tezkeresine ‘hayır’ diyecek. 2 aylık süreçte kadrolaşmayı engellemeyi amaçlayan genelgeye itirazları var. Bakanlıklarda örgüt yayın organlarına akreditasyonu kaldırdılar. Yeşil Yol da hedeflerinde.

Seçim hükümeti henüz oluşturulmadan, 4 Ekim’de süresi dolacak Irak-Suriye tezkeresi olası krizin önüne geçmek adına AK Parti ara formül geliştirerek, geçici hükümet kurulmadan tezkereyi Meclis’e gönderdi.

Tezkerenin metni, seçim hükümeti kurulmadan evvel kabinede imzalanarak Meclis’e sevk edildi. Sadece görüşmeleri geçici hükümet dönemine bırakıldı.

Böylece, HDP’li bir bakanın tezkereye imza koymayarak Türkiye’yi uluslar arası platformda zor durumda bırakacak siyasi krize yol açmasının önüne geçildi. Tezkere konusunda yaşanacak krizi ön alarak çözen AK Parti, öte yandan HDP’nin kadrolaşarak başına buyruk hareket etmesini önlemek için de genelge yayınlayarak tüm atamaları durdurdu. Resmi Gazete’de yayınlanan bir genelgeyle, özellikle HDP’li bakanların bir kadrolaşma hareketine girişmelerinin önüne geçildi.

Başbakanlıktan izin alınacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla yayınlanan genelgeyle, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Anayasa Mahkemesi, HSYK’nın yapacağı hakim ve savcı atamaları ile MİT, Sayıştay, Kamu Denetçiliği teşkilatı ve il özel idareleri ile beleyelerin dışındaki kamu kurumlarındaki atamalara yeni düzen getirildi. Tıpta uzmanlık sınavı, doçent ve profesör atamaları, TSK personeli, eş durumu tayinleri, Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararla yapılacak atamalar dışındaki tüm kamu personelinin nakil ve açıktan atamaları ikinci bir talimata kadar durduruldu. Kamu hizmetlerinin aksayabileceği durumlar için yapılacak olan atamalarda ise “Başbakanlıktan izin” alınacak.

Soykırım çıkışı   

Avrupa Parlamentosu’nda 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının gündeme gelmesi halinde tavrının ne olacağının sorulması üzerine Bakan Ali H. Konca, “Sözde, özde fark etmiyor ama bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes de kabul ediyor. Asıl olan onun tanımlanması noktasında toplanmaktadır. Onu da partimizle konuşur, görüşümüzü netleştiririz” dedi.

Bakanların ilk icraatları şaşırtmadı

Seçim hükümetinin HDP’li Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Ali Haydar Konca’nın ilk icraatı, içinde FETÖ’ye yakın kuruluşların da yeraldığı teröre destek veren bazı medya kuruluşlarına uygulanan akreditasyonu kaldırmak oldu. Konca, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara veya yerlerini, yahut kimliklerini bildirenlere para ödülü verilmesine dair İçişleri Bakanlığı yönetmeliğinin hatırlatılması üzerine, “ben çok mantıklı ve sağlıklı bulmadım” dedi.

Atamaların durdurulması

Konca, atamaların durdurulmasına ilişkin bir soruya karşılık, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun genelgesini henüz öğrendiğini dile getirdi. Konca, “Ancak bakanlarla alakalı özel atamalarda Başbakan’ın engelleyici olabileceğini zannetmiyorum. Gerek duyulması halinde Sayın Başbakan ile bu konu görüşülecektir ancak genelde her seçim öncesi yeni nakillerde durdurma olduğu da bir gerçektir. Başka bir deyişle bize yönelik olduğunu zannetmiyorum” dedi. Konca tezkereye hayır oyu kullanacaklarını yineledi.

Yeşil yolu durdurabiliriz

HDP’li Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan ise, Yeşil Yol projesiyle ilgili olarak “Doğaya zerre kadar zarar verdiğine kanaat verirsek durduracağız” dedi. Genelgenin sorulması üzerine Doğan, “Burada esas olan işin ehli olanlarla işin yapılmasıdır. Bu konuyu da değerlendirmeye alacağız görüşeceğiz. Genelgenin iptali yönünde konuşacağız” dedi.

STAR