Hükümet kurma süreci

Hükümet kurma süreci

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik:- "Bize verilen görev çerçevesinde, üstünden geçmemiz gereken bütün konu başlıklarını tamamlamış bulunuyoruz. Hepsi tamamlandı. Heyetler olarak, genel başkanlarımıza ve partilerimizin yetkili kurullarına gerekli sunumu yapaca

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP ile yürüttükleri koalisyon görüşmelerine ilişkin, "Bize verilen görev çerçevesinde, üstünden geçmemiz gereken bütün konu başlıklarını tamamlamış bulunuyoruz. Hepsi tamamlandı. Heyetler olarak, genel başkanlarımıza ve partilerimizin yetkili kurullarına gerekli sunumu yapacak duruma gelmiş durumdayız" dedi.

Çelik, Ankara Palas Devlet Konukevi'nde, CHP heyeti ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmesinin ardından, basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Bugün itibarıyla, Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, CHP'yi ziyaretiyle başlayan istikşafi görüşme sürecini tamamladıklarını belirten Çelik, AK Parti ile yapılacak istikşafi görüşmeler için kendi aralarında 30-35 saat, CHP heyetiyle ise 30 saat mesai yaptıklarını, çalışmalarının toplamda 60 saati geçtiğini söyledi.

Yoğun emek verdikleri bir sürecin yaşandığını, bir toplantı hariç, her bir toplantının yaklaşık 7-8 saat sürdüğünü ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"Bize verilen görev çerçevesinde, üstünden geçmemiz gereken bütün konu başlıklarını tamamlamış bulunuyoruz. Hepsi tamamlandı. Heyetler olarak, genel başkanlarımıza ve partilerimizin yetkili kurullarına gerekli sunumu yapacak duruma gelmiş durumdayız. Bu günkü toplantının da sonuçlarını, anlaşılan konular, anlaşılmayan konular, genel başkanların takdirine bırakılacak konular şeklinde, üç aşamada hazırlığını tamamlayacağız. Toplamda, bütün bu görüşmeleri bu çerçevede genel başkanımıza ve partimizin yetkili kurullarına sunacağız. Sonuçta genel başkanımızla birlikte, partimizin yetkili kurulları karar verecekler. Eğer bir koalisyon görüşmesine geçilmesi için, bu ön görüşme, istikşafi görüşme sürecinde yeterli ve tatminkar bir uzlaşma alanı ortaya çıktığı kanaatine varırlarsa, o zaman görüşme aşamasına geçilecek, eğer tersi bir kanaat olursa, süreç burada sona erecek."

- "CHP heyetine teşekkür"

AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun kendi takdirleri doğrultusunda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer genel başkanlarla görüşebileceğini belirten Çelik, heyetlerine verilen görev açısından çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

CHP heyetiyle karşılıklı nezaket ve saygı içerisinde, her meselenin konuşulduğu, eleştirilerin, değerlendirmelerin açıkça yapıldığı, çok açık bir dilin kullanıldığı bir süreci yaşadıklarını belirten Çelik, tüm bunlar yapılırken gerekli nezaketin, sevgi ve saygı ortamının azami bir titizlikle korunduğunu kaydetti.

Çalışmaların sağlıklı bir şekilde gerçekleştiğini, "anlaşılan, uzlaşılabilen, mesafe alınacak, çatışılan, anlaşılamayan, uzlaşmanın mümkün olmadığı noktaları" gördüklerini ifade eden Çelik, "Bütün bu sonuçları genel başkanlarımıza arz edeceğiz. Biz genel başkanımıza bu bilgileri vereceğiz. Kendisi, 'partinin yetkili kurullarıyla birlikte bunları değerlendireceğini' söylemişti, o süreç şu andan itibaren kendisinin takdir ettiği bir takvim içerisinde gerçekleşecektir" diye konuştu.

Karşılıklı nezaket ve birbirlerinin pozisyonunu anlama bakımından, heyetlerin gösterdiği yoğun çalışmayı "takdire şayan" olarak nitelendiren Çelik, gösterilen nezaket ve anlayış için CHP heyetine teşekkür etti.

- "Yarından itibaren hazır oluruz"

"Liderler ne zaman bir araya gelecek?" sorusu üzerine Çelik, "Yüksek Askeri Şura'da Sayın Başbakanımız, yarın da zannediyorum tüm gün orada olacak. Biz yarından itibaren hazır oluruz sunum yapmaya. Kendisi, 'partinin yetkili kurullarını toplayarak, kanaat alacağını' söylemişti. Kendisinin takvimine bağlı olarak bu açıklanır zaten" dedi.

Hem bir sonraki toplantıya hazırlanmak hem de yapılan toplantının sonuçlarını çıkarmak için gün aşırı toplantılar gerçekleştirdiklerini anımsatan Çelik, bugün, dış politika, iç ve dış güvenlik ile eğitim meselelerinin konuşulduğunu kaydetti.

Bu gündemlerin, iki parti arasında, uzun zamandır ciddi ve sert tartışmalara konu olduğunu belirten Çelik, bu nedenle bütün ince ayrıntılarına kadar, hepsini değerlendirdiklerini, çeşitli olaylar, süreçler, ilkeler ve prensipler üzerinden ortaya koyduklarını söyledi.

- "Objektif bir rapor sunacağız"

Mesailerinin uygunluğuna göre, Başbakan Davutoğlu'na kısa bilgiler verdiklerini ifade eden Çelik, "Onun uygun göreceği bir takvim içerisinde bu sunumu yapacağız, partimizin yetkili kurullarına da bu değerlendirmeleri sunacağız ve karar süreci şekillenecek" diye konuştu.

"Bir uzlaşma alanı var mı?" sorusu üzerine Çelik, "O genel başkanların ve yetkili kurulların karar vereceği bir alan. Kuşkusuz uzlaşılan alanlar var, anlaşılamayan alanlar var. Anlaşılan kısımlar var, çatışılan kısımlar var. Bunların değerlendirmesi, ağırlığın nereye doğru kaydığı, genel başkanımız ve partinin yetkili kurullarının karar vereceği bir alan. Bizim heyetimiz, sonuca karar vermek için kurulmuş bir heyet değil, bizim heyetimiz bu çalışmayı yapmak üzere kurulmuş" dedi.

Başbakan Davutoğlu'na objektif bir rapor sunacaklarını belirten Çelik, raporun olumsuz ya da olumlu olduğuna, koalisyon görüşmesi için yeterli bir sonucun ortaya çıkıp çıkmadığına, genel başkanların ve partilerin yetkili kurullarının karar vereceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı