Hükümet kurma süreci

Hükümet kurma süreci

AK Parti Ankara Milletvekili İşler:

MERVE YILDIZALP - FATMA CAN - AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, "Hükümet kurulmasına yönelik teşvik edici açıklamalarına rağmen koalisyon hükümetinin kurulmasının önündeki engel olarak Sayın Cumhurbaşkanımızı gösterme gayretleri, art niyetli ve maksatlı değerlendirmelerdir" dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İşler, 7 Haziran seçimlerinde milletin hiçbir partiye tek başına hükümet kuracak çoğunluk vermediğini hatırlattı. Seçimden çıkan tablo ve seçim sonrasında yaşanan gelişmelerin AK Parti'nin içinde bulunmadığı hiçbir koalisyon hükümetinin kurulamayacağı gerçeğini ortaya çıkardığına dikkati çeken İşler, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti'nin, milletin verdiği mesajı doğru okuyarak Türkiye’nin hükümetsiz kalmaması için sağduyulu ve uzlaşmacı adımlar attığını belirtti.

Bu çerçevede, AK Parti'nin TBMM'de temsil edilen bütün siyasi partilerle diyalog kapısını açık tuttuğunu ifade eden İşler, "Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun Meclis'te temsil edilen partilerle yaptığı temasların ardından koalisyon hükümeti kurulması için AK Parti ile CHP arasında heyetlerin görüşmeleri devam etmektedir. Bu süreçte bazı basın yayın organlarında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik haksız ve mesnetsiz yorumlar yapılması Cumhurbaşkanlığı makamına yapılan bir saygısızlıktır" dedi.

- "Erdoğan hakkında yapılan yorumlar manidar"

Cumhurbaşkanının seçimlerin hemen ardından yaptığı açıklamalarda Türkiye'de güçlü bir hükümet kurulmasını istediğini ısrarla vurguladığını anımsatan İşler, TBMM’de Başkanlık Divanı’nın oluşmasının hemen ardından Genel Başkan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini verdiğini söyledi.

AK Parti Ankara Milletvekili İşler, Cumhurbaşkanının hükümet kurulamaması halinde ise bütün siyasi parti genel başkanları tarafından açıklandığı gibi, Anayasa gereği milletin hakemliğine gidileceğini ifade ettiğini belirterek, "Cumhurbaşkanımız,10 Ağustos’ta milletin yüzde 52’sinin desteğini alarak doğrudan halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı’dır. Cumhurbaşkanımız 10 Ağustos’ta seçilmesinin ardından bugüne kadar görevini Anayasa’da belirlenen çerçevede yerine getirmektedir. AK Parti’nin muhalefet partileri ile yapacağı koalisyon görüşmelerinde de Cumhurbaşkanlığının tartışma konusu yapılmayacağı Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından defaatle açıklanmıştır" şeklinde konuştu.

 İşler, bazı basın yayın organlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında yapılan yorumların manidar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Hükümet kurulmasına yönelik teşvik edici açıklamalarına rağmen koalisyon hükümetinin kurulmasının önündeki engel olarak Sayın Cumhurbaşkanımızı gösterme gayretleri art niyetli ve maksatlı değerlendirmelerdir. Bazı odakların koalisyon görüşmelerinde netice alınamaması ihtimaline yönelik bahane oluşturma çabaları içerisinde olduklarını düşünüyorum. Milletin mesajını doğru okuyarak koalisyon hükümeti kurulması için çaba gösteren partimizin bu çabalarının boşa çıkarılmasının sorumluluğu, muhalefet partilerinin omuzlarında olacaktır."

-"AK Parti-CHP koalisyon çalışmaları netice vermez"

Eski bakanlardan Hasan Celal Güzel de "Ben, öyle tahmin ediyorum ki AK Parti-CHP koalisyonu çalışmaları bir netice vermez ve daha sonra AK Parti-MHP koalisyonu ihtimaline dönülür. Normali de gerekeni de budur. Ben, MHP'nin bundan sonra işi çok fazla problem haline getireceğini zannetmiyorum" dedi. 

Güzel, kurulacak bir koalisyonda en uygun tarafların AK Parti ve MHP​ olduğunu belirterek, "Aksi, eşyanın tabiatına aykırı. İktidar ile anamuhalefetin koalisyon yapması çok istisnai bir durum" dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın devletin ve siyasetin tepe noktasında bulunduğunu ve koalisyon konusunda görüşünü dile getirmesinin normal olduğunu ifade eden Güzel, bazı kesimlerin "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koalisyonu istemediği ve operasyonların AK Parti'ye oy kazandırdığı ve bu nedenle erken seçime gidileceği" yönünde iddiaları bulunduğunu aktardı.

Güzel, "Ben, erken seçimin samimiyetle istendiğini zannetmiyorum, fakat Sayın Cumhurbaşkanının AK Parti-MHP koalisyonu olmazsa ondan sonraki alternatif olarak AK Parti-CHP koalisyonunu değil, erken seçimi isteyebileceğini düşünüyorum. Benim tahminim bu" değerlendirmesini yaptı. 

Koalisyon kurulmasının Türkiye için daha faydalı olacağını söyleyen Güzel, "Çünkü erken seçim muhtemelen hele bu operasyondan sonra AK Parti'nin tek başına gelmesini sağlayacağı için bir istikrar sağlayıcı olabilir. Bu bakımdan bir faydası vardır. Bir erken seçimde HDP'nin​ artık yüzde 10'u geçmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Bu şekilde AK Parti hem oyunu artıracaktır oran olarak, hem de HDP barajı geçmeyeceği için tek başına iktidara gelecektir. Bu da istikrar bakımından faydalı olacaktır ancak bunun bir de faturası var. 2015'te ekonomik bakımdan önemli faturalar ödedik. Şimdi 2016'da da ödemek durumunda kalırız" ifadesini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı