Hükümet kurma süreci

Hükümet kurma süreci

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik:

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP ile gerçekleştirdikleri koalisyon görüşmesinde gündeme gelen seçim barajı konusunda "Rakam olarak bir şey konuşmuyoruz çünkü bu daha sonraki aşama" dedi.

Ankara Palas Devlet Konukevi'nde, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Çelik, gazetecilere istikşafi görüşmelerin ikincisinin ardından açıklamalarda bulundu.

Çelik, birbirlerine soracakları sorular ve cevabını almak istedikleri hususlar bakımından verimli bir görüşme gerçekleştiğini belirterek, birkaç tur şeklinde görüştüklerini ifade etti.

Bugünkü görüşmenin ana başlığının yeni anayasa, demokratikleşme ve özgürlükler meselesi olduğunu vurgulayan Çelik, bu başlıkların altında özgürlükler, siyasi partiler kanunundan kuvvetler ayrılığına kadar geniş bir yelpazenin bulunduğunu dile getirdi.

Çelik, seçim sistemi, anayasanın ruhunun nasıl bir tarza sahip olması gerektiği ve kuvvetler ayrılığı konusunda geniş bir tartışma yaptıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Geçmişteki Anayasa Komisyonu ile Uzlaşma Komisyonu deneyimlerini de masada değerlendirdik. Bundan sonrasında karşılıklı olarak yeni anayasa meselesine nasıl baktığımız, kuvvetler ayrılığı meselesine nasıl baktığımız, Siyasi Partiler Kanunu meselesine nasıl baktığımız, seçim sistemine nasıl baktığımız, Meclis İçtüzüğü ve çalışmasıyla ilgili konulara nasıl baktığımız şeklinde genel başlıklar bunlar. Ek olarak da ayrıca yargı reformu konusunu bu konuların devamı olarak, yani yargı reformuna nasıl bakıyoruz, hukuk devletini nasıl kavramsallaştırıyoruz, burada AK Parti'nin görüşleriyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin görüşleri arasındaki uzlaşma noktaları ve çatışma noktaları nedir, ortaklaşa üretebileceğimiz siyasi pratikler neler olabilir, bunları kapsamlı bir şekilde değerlendirdik."

Bundan sonra gün aşırı toplanacaklarını bildiren Çelik, "Çünkü o ara günlerde de tartışacağımız konuları belirlemek için kendi aramızda da bu kadar saate yakın bir toplantı yapıyoruz. Dolayısıyla bundan sonra Perşembe günü bir araya geleceğiz. Ondan sonra gün aşırı gelip, sonraki toplantıyı da Pazartesi günü yaparak bu gündemleri eritmeyi düşünüyoruz. Bazen iki bazen üç veya daha fazla konu tartışacağız, netice itibarıyla Pazartesi günü bir son toplantıya ihtiyacımız olacak. Bizim açımızdan verimli bir toplantı oldu, bütün başlıkları tartışmış olduk, herkes birbirinin karşılıklı olarak pozisyonunu görmüş oldu" değerlendirmesinde bulundu.

- "Rakam olarak bir şey konuşmuyoruz çünkü bu daha sonraki aşama"

Bakan Çelik, seçim barajına ilişkin bir uzlaşı sağlanıp sağlanmadığı sorusu üzerine, "Rakam olarak bir şey konuşmuyoruz çünkü bu daha sonraki aşama. Herhangi bir rakam üzerinde uzlaşma vesaire bu komisyonun işi değil. Bu komisyon, siyasi partiler kanunundan seçim kanununa kadar, tabii bu konularda, baraj meseleleri tüm bunlarla ilgili olarak bir değerlendirme yapıyor. Ama rakam olarak 'şu rakam üzerinde anlaştık' demek bu komisyonun işi değil" karşılığını verdi.

Bunun genel başkanlarla yapılacak toplantıda karar verileceğine işaret eden Çelik, "Tabii ki yüzde 10 barajıyla ilgili genel başkanımız da açıklama yaptı. Bu şekilde olmayacağı, değerlendirilmesi, düşünülmesi gerektiği konusunda bir açıklaması, açıklamamız olmuştu. O çerçevede bunlar neler olabilir tabi kendi aramızda tartışıyoruz ama bu kısmını rakam olarak karara bağlamıyoruz" dedi.

- "Esas hedef, yeni Anayasa"

Çelik, Anayasa Komisyonu'nunda 60 maddede anlaşıldığının hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Bu 60 maddenin Meclis'ten geçirilebileceği bizim tarafımızdan ifade edilmişti. Bunu Cumhuriyet Halk Partisini ziyaretimizde Sayın Kılıçdaroğlu da ifade etmişti. Ama tabi bu geçici ve ara bir çözüm. Asıl hedef, Türkiye'ye sivil, yeni bir Anayasa kazandırmak. Sivil siyaset eliyle yapılmış yeni bir Anayasa kazandırmak. Zaten o 60 madde herhalde elimizin altında. Belki çalışılsa başka bir şey de çıkar ama o ayrı bir çalışma konusu. Esas hedef, yeni Anayasa. Buna nasıl bakmamız gerektiği. Bunda da zaten hem fikiriz. Türkiye'nin büyük hedefinin, asıl hedefinin, amacının yeni Anayasa olması gerektiğini zaten söylüyoruz. Bunun alt başlıkları var, özgürlüklere nasıl bakıyoruz, Siyasi Partiler Kanunu'na, Seçim Kanunu'na nasıl bakıyoruz, diğer alanlara nasıl bakıyoruz. Bu çerçevede bizim açımızdan ciddi bir çalışma oldu."

Başkanlık sistemiyle ilgili olarak Çelik, AK Parti'nin resmi görüşü olarak daha önce bunu bildirdiğini anımsattı.

Bakan Çelik, 7 Haziran sonrası çıkan tablo içerisinde bu meseleye bakılması gerektiğini belirterek, "Şu aşamada da sistem tartışması meselesinden ziyade bu kuvvetler ayrılığını, yargı reformunu nasıl değerlendirmemiz gerektiği... Şimdi reel politik bir durumla karşı karşıyayız. Bir hükümet ortaklığı için istikşafi görüşmeler yapıyoruz. Dolayısıyla onu reel politik imkanlar içerisinde değerlendiriyoruz. Bu konuda tabii ki zıt görüşlerimiz var ama siyasi pratikleri açısından ortak noktayı nasıl bulabiliriz, o konu üzerinde yoğunlaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı