Hükümet, Gazze parasını faize yatırmış!

Hükümet, Gazze parasını faize yatırmış!

AKP Hükümeti, 2 yıl önce topladığı ve Gazze'ye göndermediği 63 milyon liralık Gazze'ye yardım parasını faize yatırmış.

Saadet Partisi, Gazze yardım paralarının peşini bırakmıyor. Genel Başkan Yardımcısı Bitmez'in sorusuna başbakanlık bilgi edinmeden verilen cevap, Gazze için toplanan paraların iki yıldır Vakıfbank Finansmarket Şubesi'nde tutulduğunu doğruladı.

Saadet Partisi, Gazze yardım paralarının peşini bırakmıyor. Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez'in konu ile ilgili sorusuna başbakanlık bilgi edinmeden verilen cevap, Gazze için toplanan paraların iki yıldır Vakıfbank Finansmarket Şubesi'nde tutulduğunu doğruladı. Verilen bilgiye göre, İsrail'in ambargosu nedeniyle gönderilemeyen yardım paraları, banka hesabında 'değerlendiriliyor'.

Başbakanlıktan cevap

Bitmez'in Filistin yardım paralarının akıbetine ilişkin sorusuna; Başbakanlık bilgi edinme merkezinden detaylı bir bilgi notu gönderildi. Verilen bilgiye göre, İsrail'in Gazze'de başlattığı harekat sonrasında, dost ve kardeş Filistin halkının karşı karşıya bulunduğu sıkıntıların hafifletilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Başbakanlıkça 6 Ocak 2009 tarih ve 2009/1 sayılı genelge ile Filistin/Gazze'ye bir yardım kampanyası başlatıldığı ve ulusal koordinasyonu sağlamak üzere mülga Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün görevlendirildiği belirtildi.

Üç kurumda ne kadar para toplandı?

Başbakanlık'tan verilen bilgiye göre, kampanya süresince üç kamu kuruluşunun yardım hesaplarında toplanan miktarlar şöyle: Milli Eğitim Bakanlığı 19 milyon 919 bin 46 TL, Diyanet İşleri Başkanlığı 32 milyon 540 bin 630 TL ve TRT Genel Müdürlüğü 4 milyon 618 bin 255 TL. Yardım hesaplarında toplanan miktarlar kampanyanın bitiş tarihi olan 1 Mart 2009 tarihinde Başbakanlık Filistin (Gazze) İnsani Yardım Merkez Hesaplarına aktarıldı.

Nasıl değerlendiriliyor?

Başbakanlık tarafından; yardım hesapları dahil tüm hesaplarda; 68 milyon 535 bin 5 TL, 325 bin 424 dolar, 3 milyon 345 bin 107 euro, 420 sterlin ve 2 bin 904 İsviçre frangı toplandığını bilgisi verilirken, paraların ne durumda olduğuna ilişkin olarak ise, "Halihazırdaki, 55 milyon 485 bin 492 TL, 337 bin 941 ABD Doları, 3 milyon 623 bin 913 Euro, Vakıfbank Finans Market Şubesi'nde değerlendirilmektedir" denildi.

Başbakanlık, Gazze'ye inşaat malzemesi girişi konusunda İsrail tarafından uygulanan genel ambargonun kaldırılması yönünde Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan girişimlerin sürdürüldüğünü belirtirken, durumun normale dönmesini müteakip mevcut yardım paralarının Gazze'nin yeniden inşasında kullanılacağı kaydetti.

TİKA ve Kızılay'a aktarıldı

Öte yandan toplanan yardım hesaplarından; 11 milyon ABD dolarının Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na (TİKA), 3 milyon 500 bin ABD dolarının da Gazze'de acil ihtiyaçların karşılanması için Kızılay Genel Başkanlığı'na teslim edildiği kaydedildi.

Başbakanlık'tan gönderilen cevapta, bugüne kadar yapılan yardımlar hakkında da bilgi verildi. İşte şimdiye kadar Gazze'ye ulaştırılan 11 milyon TL tutarındaki 5 kargo uçağı ve 106 tır ile gönderilen yardımların içeriği; 1.897 ton gıda, ilaç, tıbbi malzeme ve battaniyeden oluşan insani yardım malzemesi, 5 ambulans, 9 jeneratör ile yerelden temin edilen ilaç ve tıbbi malzemeler.

Milli Gazete